kristalontvangertje (Techniek Radio/TV)

door berryzs ⌂ @, Zandvoort, 16.08.2021, 20:09 (983 dagen geleden)

L.S. Kan iemand mij een bruikbare tip geven? Ik ben net eigenaar geworden van een simpel kristalontvangertje. Ik probeer het lieve ding aan het draaien te krijgen en heb daarvoor een bruikbare buitenantenne nodig. Hoe kom ik aan het goede koperdraad; van welke lengte en diameter, die ik dan tussen twee isolatoren kan ophangen buiten? De 'aarde' probeer ik wel via de ouderwetse waterleiding, of anders sla ik een koperen pin in de grond en maak via een kabel contact met de 'aarde-ingang' van het ontvangertje. Wie geeft deze oldtimer, die net weer is begonnen met de elementairste zaken van de radiotechniek, een bruikbare tip? Mijn dank, op voorhand, is groot. Groet, Berryzs.

kristalontvangertje

door Patrick2 @, Antwerpen, 16.08.2021, 20:20 (983 dagen geleden) @ berryzs

Dat moet niet per se een koperdraad zijn. Ik heb jaren lang een waslijn gebruikt waar een paar stalen draden in zaten om te verstevigen en dat ging prima. Die zelfde draad gebruik ik nu als "end fed half wave" antenne om te zenden en ook dat werkt uitstekend. Zoals gezegd: het moet niet unbedingt koper zijn...

kristalontvangertje

door Patrick2 @, Antwerpen, 16.08.2021, 20:26 (983 dagen geleden) @ berryzs

De regel is simpel: hoe langer de draad, hoe meer energie je kan opvangen. Ik heb al aanvaardbare resultaten gehaald (radio Caroline op een kristalontvanger) met een draad van 6 meter. Als je twee of zelfs meer draden naast elkaar kunt spannen (parallel aansluiten) dan werkt dat zelfs nog beter, heb ik ondervonden, want dan vang je ook meer energie op.
Als ik verkeerd ben hoor ik het wel, maar ik heb hier al leuke resultaten (vooral 's nachts) mee bereikt.

kristalontvangertje

door Corne @, omgeving Eindhoven, 16.08.2021, 21:22 (983 dagen geleden) @ berryzs

Zoals Patrick aan gaf langer is beter, maar ook hoger is beter.
Meerdere draden parallel geeft meer signaal dan een enkele draad, ik gebruik 3 draden op 90cm van elkaar.
Zorg voor goede isolatoren aan beide zijden van de antenne. Ook de draad van de antenne naar de ontvanger moet zo vrij mogelijk opgehangen worden, gebruik hier ook isolatoren als deze draad langs bv een muur loopt.

De waterleiding als aarde werkt normaal gezien goed omdat deze als het goed is met een aard-pin verbonden is.
De randaarde van een stopcontact gaat ook maar deze kan minder goed zijn vanwege de mogelijk lange aarddraad in de installatie, meerdere lassen en de draad is dunner (meer verliezen) dan de waterleiding.
In mijn geval werkt de waterleiding aanzienlijk beter dan stopcontact randaarde.

Ik werk met drie 5meter lange draden parallel op een afstand van 90cm van elkaar op een hoogte van 7meter op zolder net onder het dak. Onder het dak is niet ideaal maar in mijn geval werkt het goed.
Met deze antenne ontvang ik op mijn kristal ontvangers zonder problemen zenders uit Engeland. Ook hoor ik regelmatig Spanje en Italië.

Corné

kristalontvangertje

door soundman2 @, Wouw, 16.08.2021, 22:15 (983 dagen geleden) @ berryzs

Voor draadantennes buiten werd vroeger fosforbronsdraad gebruikt. Het is harder ak]ls gewoon koperdraad en zakt daardoor bij grote lengtes niet uit. Ik denk dat het vroeger 1 of 1,5 mm2 was. In principe is elke metaaldraad bruikbaar, zolang die de weersinvloeden kan weerstaan.

kristalontvangertje

door Kees Koren @, Bilthoven, 16.08.2021, 22:24 (983 dagen geleden) @ berryzs

Tipje...Kijk eens bij tips en trucks hierboven .

kristalontvangertje

door berryzs ⌂ @, Zandvoort, 16.08.2021, 22:59 (983 dagen geleden) @ berryzs

L.S.
Allemaal heel hartelijk dank. Ik ga twee draden parallel, tussen goede isolatoren, ophangen op het balkon van de tweede verdieping. Ik ben jullie erkentelijk voor de snelle, adequate tips en aanwijzingen. Hartelijke groet, BerryZS

kristalontvangertje

door MartijnR @, Groningen, 16.08.2021, 23:26 (983 dagen geleden) @ berryzs

Je hoeft ook niet de traditionele glazen of porcelijnen isolatoren te gebruiken (moeilijk te vinden). Gebruik dik massief vissnoer (nylon) van bv. een halve meter of wat meer lengte. Dat isoleert heel goed ook bij nat weer en is ook sterk en (bijna) onzichtbaar voor de buren.

kristalontvangertje

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 17.08.2021, 08:24 (983 dagen geleden) @ MartijnR

Je hoeft ook niet de traditionele glazen of porcelijnen isolatoren te gebruiken (moeilijk te vinden).

Nee hoor. Bij Boerenbond of Welkoop gewoon te koop. Wel in de onbreekbare kunsstof variant. Deze isolatoren worden ook voor schrikdraad installaties gebruikt.

Als draad is gewoon installatiedraad goed bruikbaar, hoewel dit wel uitrekt. Ook waslijn met stalen kern is prima (en rekt bijna niet).

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

kristalontvangertje

door Frans Hamer @, Den Helder, 18.08.2021, 22:20 (981 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Zelf heb ik 22 meter rvs draad op 12 meter boven mijn huis hangen
en daarmee heb ik den Helder een heel erg goede ontvangst op alle banden zelfs op FM.
Mijn kristal ontvangertje doet het hier ook prima mee dankzij een 3 meter aardpin
Met vriendelijke groet, Frans Hamer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum