Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 03.05.2021, 12:54 (6 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Mijn naam is richard en ik ben recentelijk begonnen (paar weken) om mij in (radio) buizentechniek te verdiepen. Ik heb een elektrotechniek/electronica achtergrond maar ondanks dat ik 50+ ben werd de buizentechniek niet meer als onderwerp gegeven toen ik op school zat.

Ik heb een aantal radio's (19 stuks) van iemand overgenomen en ben langzaam aan begonnen met het vervangen van condensatoren en schoonmaken van een eenvoudig werkend exemplaar. Vorige week heb ik een exemplaar uit de verzameling gepakt welke volgens mijn inschatting iets minder eenvoudig is en ben ik hiermee begonnen.

Wat ik wil proberen is om echt uit te vinden wat er met de radio mis is en niet zomaar alle componenten die vervangen kunnen/moeten worden gaan vervangen. Er zitten nog oude (teerknollen) condensatoren in de radio welke zeker vervangen moeten worden maar het lijkt mij echt een uitdaging om door meten enz. er ook echt achter te komen dat een onderdeel stuk is en zo het probleem te kunnen vinden.

Het uitgangspunt van de radio is dat AM het min of meer doet, maar dat de FM volledig niet werkt. Ik ben dus op zoek gegaan naar de oorzaak van het niet werkende FM gedeelte. D.m.v. een aantal metingen ben ik er achtergekomen dat het bij de ECC85 al misgaat. Om te beginnen miste ik hier een aantal spanningen en dat kwam doordat R64 (10K) stuk was, deze heb ik vervangen. Ook heb ik C87 (220pF) vervangen omdat ik tijdens de metingen merkte dat deze veel was verlopen. De situatie momenteel is dat het FM deel nog steeds niet werkt maar ik heb nu wel een aantal signalen bij de ECC85 welke ik voorheen niet had. Alleen twijfel ik aan de juistheid van deze signalen en zou ik hier wel wat hulp en/of advies bij kunnen gebruiken. Ik hoop dat er iemand is die mij verder kan helpen. Ik zal hieronder even neerzetten welke signalen ik nu heb en wat mijn vragen hierbij zijn.

Met een digitale scoop heb ik het volgende gemeten:
Op pin 2 van de ECC85 heb ik een sinusvormig signaal, wanneer ik de afstemcondensator verdraai dan varieert de frequentie van dit signaal tussen de 100MHZ en de 115MHZ. Wanneer ik de antenne beweeg dan blijft de frequentie gelijk maar de amplitude wijzigt en is max. 240mV.

Wat ik denk dat er hier gebeurt is dat de antenne de verschillende RF signalen oppikt en dat dit middels de afstemcondensator selectief op pin 2 komt te staan. Volgens de handleiding is het FM bereik 100-87.5MHZ. Omdat ik varieer tussen de 115-100MHZ denk ik dat de radio is verlopen. Is dit een juiste conclusie?
Verder zie ik op de scoop een sinus zonder iets wat op spraak/muziek lijkt. Ik zou verwachten dat wanneer ik aan de afstemcondensator draai ik iets zou zien wat op de ontvangst van een signaal zou lijken maar op pin 2 zie ik alleen een sinusvormig signaal. Hoort hier nu niet meer zichtbaar te zijn of is dit met een scoop niet te meten?

Pin 2 samen met pin 1&3 een RF versterker. Ik zou dan verwachten dat ik op pin 1 een vergelijkbaar signaal zou meten als op pin 2 maar dan versterkt. De spanning hier is wel hoger, hier meet ik 223Vdc. Op pin 1 heb ik dus geen sinus, wat ik wel zou verwachten. Is de 240mV op pin 2 soms te laag?

Maar nu komt er iets raars, het signaal van pin 1 komt op de grid van het tweede deel van de ECC85 te staan, dit gaat naar pin 7. Dit is de oscillator zover ik heb begrepen en op pin 7 heb ik weer hetzelfde signaal als op pin 2. De amplitude van het signaal op pin 7 is alleen iets hoger namelijk max. 400mV ipv 240mV zoals deze op pin 2 is.
Hoe kan dit sinusvormige signaal op pin 7 aankomen wanneer ik op pin 1 alleen een gelijkspanning van 223Vdc meet? Signaal op pin 7 heeft het zelfde frequentie bereik als op pin 2 en de amplitude varieert ook met de stand van de antenne.

Ik had verwacht op pin 7 een 10.7MHZ signaal te vinden van een oscillator en niet een signaal tussen de 100-115MHZ. Ik heb op dit moment geen andere ECC85 om uit te kunnen wisselen, maar kunnen bovenstaande metingen erop wijzen dat de ECC85 defect is? Behalve de pinnen 4+5 (heater) maken de pinnen onderling geen contact met elkaar.

Op pin 6 van de ECC85 meet ik een gelijkspanning van 149Vdc, dus ook geen signaal.

Is er iemand die mij kan helpen om bovenstaande te verklaren of mij een duwtje in de goede richting kan geven?

Ik zal de info van de radio toevoegen, LET OP: In dit schema is de verbinding tussen S51 en Pin 2 van de ECC85 deels weggevallen. Deze verbinding zit er wel.

Ik zie dat het schema niet goed leesbaar is. De info staat ook hier B5X63A info
[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 03.05.2021, 13:17 (6 dagen geleden) @ RichardvD

Even ingaand op 1 raadseltje tegelijk dat ik er zo even uitgepikt heb:

Volgens de handleiding is het FM bereik 100-87.5MHZ. Omdat ik varieer tussen de 115-100MHZ denk ik dat de radio is verlopen.

De oscillatorfrequentie staat 10,7MHz boven de ontvangstfrequentie (kan in principe ook eronder zijn, maar volgens mij bij dit model er inderdaad boven). Als je oscillator op 100MHz loopt, ontvang je dus 89,3MHz en als hij op 115MHz loopt ontvang je 104,3MHz.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 18:27 (6 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoi Maarten, bedankt voor je antwoord.

In mijn geval zou het dus juist zijn dat ik deze 100-115 MHZ meet op pin 7 als ik je goed begrijp?
Of hoor ik op pin 7 de 10.7MHZ te meten omdat dit het rooster is en zou ik de 100-115MHZ eigenlijk moeten meten op pin 6 (Anode van de oscillator)?

Zou ik dan eigenlijk op pin 2 (rooster van de RF versterker) niet een frequentie moeten meten die dan 10.7MHZ lager ligt. En dus ligt tussen de 87.5-100MHZ?

Wat ik er nu van denk te begrijpen is dat de antenne de verschillende frequentie's uit de lucht oppikt en deze signalen moet je gaan filteren zodat je de gewenste signalen in het FM bereik overhoudt. De antenne signalen komen als eerste op pin 2 binnen, vandaar dat ik zou verwachten hier de 87.5-100MHZ te zien.

Ik probeer een beetje te begrijpen welk signaal ik op welke aansluiting zou moeten verwachten. Misschien is het mogelijk om dit iets te verduidelijken?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 03.05.2021, 18:52 (6 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door kris, 03.05.2021, 19:17

Wat ik er nu van denk te begrijpen is dat de antenne de verschillende frequentie's uit de lucht oppikt en deze signalen moet je gaan filteren zodat je de gewenste signalen in het FM bereik overhoudt. De antenne signalen komen als eerste op pin 2 binnen, vandaar dat ik zou verwachten hier de 87.5-100MHZ te zien.

Ik probeer een beetje te begrijpen welk signaal ik op welke aansluiting zou moeten verwachten. Misschien is het mogelijk om dit iets te verduidelijken?

Het antennesignaal is nog veel te klein om met de scoop zichtbaar te maken in de tuner. na de tuner volgt nog een belangrijk stuk van de radio, mf , daar wordt het signaal opgekrikt van 100µV (of zoiets) tot bijna luisterniveau.

de locale oscillator meet je uiteraard wel. en Die zie je zowat overal, ook daar waar je het niet verwacht. dat ligt ook aan de scoop probe. het massa-lusje van de scoop werkt bij 100MHz evengoed als een H-probe en pikt de locale oscillator dus gretig op. zet de tip maar eens ergens op het tunerblik terwijl de massaclip 2 cm verder op dat zelfde tuner blik zit en vertel eens wat je meet.

vergeet ook niet dat een klassieke probe een grote invloed uitoefent bij 100MHz. zodra je die op een pin van de ECC85 prikt die iets met de oscillator te maken heeft zal de frequentie veranderen. (de methode met de tweede radio is beter om even de frequentie van de locale oscillator te bepalen)

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 20:46 (5 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris, dankjewel voor je uitleg. Ik ga het stuk met de tweede radio en de probe morgen gelijk proberen. Vandaag lukt dit helaas niet meer , net uit het werk en klaar met eten. Ik laat hier dan de resultaten weten.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:05 (4 dagen geleden) @ kris

Heb de probe op het tunerblik geprikt zoals beschreven en hier meet ik ongeveer een signaal tussen de 101 en 114 MHZ

[image]

[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 04.05.2021, 22:55 (4 dagen geleden) @ RichardvD

Kijk, zelfs tussen massa en massa meet je de oscillator. Je zal nu wel begrijpen waarom je dit signaal zowat overal aan de tuner kan meten. het straalt gewoon in de probe via de massakabel, en je meet het dus ook op de uitgang, waar je 10,7Mhz verwacht. Nu is die er waarschijnlijk ook wel, maar véél te klein tov het oscillatorsignaal om zichtbaar te zijn.
doordat de probe de oscillator nu niet belast weet je ook dat de oscillatorfrequentie kwasi goed zitten. Je zou verwachten dat je dan toch wat kan ontvangen. als dat niet zo is, waarschijnlijk nog een fout in het MF. makkelijkste om daar heel snel achter te komen is even 10,7Mhz te injecteren aan het begin van het MF. heb je iets van een generator die 10,7Mhz kan uitsturen ?

enige tijd geleden zoiets gebouwd (op basis van een idee van Hugo) en das best handig. Intussen heeft die op aanvraag al wat rondgereisd, verste plaats tot nu toe was Denemarken, en omdat ik geen gebruiksaanwijzing wou schrijven, filmpje van gemaakt :-) https://youtu.be/KvLuOtVpCKk

Je ziet daar dat injecteren je meteen een hele stap vooruit helpt en makkelijker is dan eten, omdat de signalen nog héél klein zijn en allergisch aan scoopprobes (tenzij het een actieve is)

Als je tijd te over hebt... http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=55451 wordt deze eenvoudige injector besproken en verbeterd.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 00:33 (4 dagen geleden) @ kris

Ik begrijp nu waarom ik het 10.7MHZ signaal niet zie, bedankt.
Ik heb een frequentie generator die 10.7MHZ kan maken tot 20V. Als ik het goed begrijp dan is dit dan alleen niet voldoende. De 10.7MHZ zal uitgefilterd worden? Hier zal dan iets van een toon of zoiets op moeten?

Ik heb jouw filmpje en de bijdrage op het forum gelezen. Ik denk dat ik niet ver verwijderd ben van het bouwen van zoiets want op dit moment weet ik nog even niet hoe ik verder moet met deze radio. Ik leer er veel van maar het zou wel leuk zijn wanneer hij een keer iets zou gaan doen op de FM.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 05.05.2021, 00:56 (4 dagen geleden) @ RichardvD

Ik heb een frequentie generator die 10.7MHZ kan maken tot 20V.

dan is het tijd om die eens te gebruiken. Ik begrijp dat je 10,7Mhz kan uitsturen, maar je dit niet kan moduleren ..je kan alleen "stilte" uitsturen.

das geen probleem. je hangt een voltmeter over C56 (de ratiodetectorelco)

de generator op 10,7 Mhz en je sluit er het draadje op aan van Cees. draadje aan de andere kant nergens mee verbinden, maar gewoon dicht bij de uitgang van de tuner hangen (techniek zoals met de injector in het filmpje). als het MF werkt zal de voltmeter duidelijk uitslaan (meerdere volts).
Doet de voltmeter niets of heel weinig, dan zit de fout erachter, en anders ervoor.

Als het er achter zit kan je met je draadje de verscheidene trappen proberen, en dit tot aan het laatste blik (de ratiodetector) als je dat blik met het draadje aanraakt zou de meter zeker goed moeten uitslaan. Oja, als het oog werkt kan je die ook als indicator gebruiken. voltmeter is dan niet nodig.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 00:11 (3 dagen geleden) @ kris

Heb het geprobeerd maar kreeg geen enkele uitslag, ik denk dat ik mij dit weekend eens verder ga verdiepen in de 10.7MHZ injector en deze ga bouwen.

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 06.05.2021, 10:07 (3 dagen geleden) @ RichardvD

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Dat werkt ook uiteraard.
Zie hier mijn bouwsel, er zitten iets meer onderdelen in dan in dat van Kris:
https://www.youtube.com/watch?v=DtAecJR2-IE&t=28s

Groeten ... Hugo Sneyers

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 22:54 (2 dagen geleden) @ RichardvD

Ik heb de onderdelen besteld en dan dit weekend maar even knutselen.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 00:51 (8 uur, 53 minuten geleden) @ RichardvD

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Ja, dat kan, uiteraard. maar een trimmer is iets minder stabiel dan vaste condensatoren. Ik wou het zo "rotsvast" als mogelijk met standaard componenten en minimum verbruik, geloof dat het iets van een 3mA is. (het heeft menige uren gelopen, van volle tot bijna lege batterij, en de frequentie bleef op 10,70MHz +- 0,02 MHz, beter moet het niet zijn)
Een spoel met regelbare kern kan geen groot probleem zijn. Als je een radio sloopt zitten er voldoende in. (ook mijn spoeltje komt uit een afbraakradio)

verder zijn alle onderdelen "standaard" en ook de varicap is eruit, omdat die heden ten dage ook bijna uitgestorven zijn.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 01:49 (7 uur, 55 minuten geleden) @ kris

Hoi Kris,
Vandaag een printje gemaakt en alles in elkaar gesoldeerd. Heb een varicap gebruikt en een variant van jouw schema en dat van Ben genomen (transistorforum). Uitgangs cap iets anders genomen en heb nu een redelijk stabiel en reproduceerbaar signaal. Heb hem nog niet met een radio geprobeerd, ga ik morgen doen. Alles heeft iets meer tijd gekost dan ik in eerste instantie had gedacht (is nu 1:48 AM) en ga zo eerst even een paar uurtjes slapen ;-). Bedankt zover voor alle tips en goede raad en ik laat het weten of hij in de praktijk ook werkt.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 03.05.2021, 14:17 (6 dagen geleden) @ RichardvD

Je kunt makkelijk de oscillator controleren of deze goed werkt.
Stem een tweede radio,welke je verbindt met een draadje tussen de antenne aansluitingen,af op een frquentie welke 10,7 MHz hoger ligt dan van de defekte radio.
Dan zul je een stille draaggolf moeten waarnemen.
Wel een radio hiervoor gebruiken welke een ontvangstbereik heeft tot 108 MHz.
Dan kun je tot ongeveer 97 MHz de oscillator waarnemen.(stille draaggolf)
grt Andries

--
Keapje in Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 18:15 (6 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Hallo Andries,

Dankjewel voor de uitleg. Ik was het gebruiken van een tweede radio op internet al eens tegen gekomen maar begreep toen niet wat de opstelling was en hoe dit gedaan diende te worden. Snap de opstelling en ga dit eens proberen. Bedankt

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Goldline @, Velsen, 03.05.2021, 18:23 (6 dagen geleden) @ RichardvD

uit je eerste verhaal begreep ik dat de oscilatorhelft van de ECC85 werkt , omdat je signaal meet tussen de 100 en 115 Mhz.
de eerste triodehelft kan defect zijn of spanningsloos op de anode.

Je mf versterker kan je eenvoudig testen door een stuk draad aan het eerste rooster van de Heptode helft van de ECH81 te hangen.
Je zult dan een berg kortegolf geluiden moeten horen.

[image]

--
Cees PA1DBA

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door ruudtx @, 03.05.2021, 18:34 (6 dagen geleden) @ Goldline

Als de radio voor 87.5 tot 100 MHz is, is de oscillator freq veel te hoog. De hoogste freq zou 110.7 moeten zijn. Dus waarschijnlijk is er geen gelijkloop tussen af te stemmen freq en osc freq., en dan wordt de radio doof.

Hoe dan ook lijkt het erop dar eraan gedraaid is door een vorige eigenaar, gebeurde vaak om zenders boven 100 te kunnen ontvangen, maar zorgde vaak voor problemen.

Als het AM gedeelte zwak is kan de FM Midd freq ook niet goed werken.
Misschien toch eerst even naar de AM kijken, want de FM gebruikt het AM gedeelte.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 21:18 (5 dagen geleden) @ ruudtx

Hoi Ruudtx, jouw opmerking over de frequentie die te hoog is heeft mij aan het denken gezet. Ik heb even de afstemcondensator bekeken en foto toegevoegd van de twee uiterste standen. 1x knop geheel linksom en 1x knop geheel rechtsom. Met de knop geheel linksom staat het tandwiel volledig aan het einde, met de knop rechtsom heb ik nog veel tanden over. Dit lijkt mij niet helemaal goed te zijn. Ik zal morgen eens kijken of ik met deze afstelling meer richting de 98.2 tot 110.7 MHz kan komen.

[image]
[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.05.2021, 21:53 (5 dagen geleden) @ RichardvD

Beide "dubbele" tandwielen horen gekoppeld te zijn met een veer. Dit is om speling op te heffen. Geen veertje gevonden?

[image]

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 21:58 (5 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Nee ik heb geen veertje gevonden. Hier lijkt dus iets gebeurt te zijn :-) . Volgens mij heb ik in de verzameling radio's een vergelijkbaar type zitten, ik zal morgen eens kijken of hier zo'n veertje zit en hoe hier de tandwielen staan.
Bedankt voor de aanwijzing.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 07:47 (5 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Toch nog een keer gezocht en een veertje gevonden. Ga dit er vanavond terug op zetten. Bedankt [image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 09:52 (5 dagen geleden) @ Goldline

Hoi Goldline, voordat ik iets aansluit wil ik even controleren of ik je goed heb begrepen. Jij stelt voor om een stuk draad aan te sluiten op pin 2 van de ECH81 (na C18) en dan zou ik een berg kortegolf geluiden moeten ontvangen?

Heb ik je zo goed begrepen?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door ruudtx @, 04.05.2021, 20:41 (5 dagen geleden) @ RichardvD

Het gaat er om dat je wat hoort, ruis, brom of wat dan ook als je de g1 van de heptode aanraakt met iets, schroevendraaier of iets dergelijks
Op 10,7 MHz wordt vrijwel niets uitgezonden, maar je hoort wel allerlei stoorsignalen, en die zijn helaas soms erg sterk.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:11 (4 dagen geleden) @ ruudtx

Heb er een draadje aangehangen en ontvang een hoop ruis, gekraak enz. Zonder draadje op de g1 is de radio stil.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Goldline @, Velsen, 04.05.2021, 22:56 (4 dagen geleden) @ RichardvD

Mooi Richard,
kan je er van uitgaan dat de fout in je FM blik zit.
Je mag gewoon Cees zeggen ;-)

--
Cees PA1DBA

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 04.05.2021, 23:04 (4 dagen geleden) @ Goldline

Mooi Richard,
kan je er van uitgaan dat de fout in je FM blik zit.


Ik lees dit stukje van de draad nu pas. (er lopen twee draden binnen dit topic)

kan dat het MF toch ok is, maar er tegenwoordig zoveel rommel in de lucht dat het raadzaam is even te checken met 10,7Mhz dat moet er door "knallen"

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 00:41 (4 dagen geleden) @ Goldline

Bedankt Cees,
Vermoed ook dat de fout in het FM blik zit, ook omdat ik de AM zenders nog eens heb getest en hier komt geluid en/of ruis uit dus heb hier wel ontvangst.

Verder heb ik op de ECC85 tussen pin 1 (anode) en pin 3 (kathode) 254(V). Tussen pin 6 (Anode) en pin 8 (kathode) heb ik 145.2(V).

Helaas vermeld het schema niet hoeveel volt dit zou moeten zijn maar omdat ik hier spanning heb begin ik sterk te vermoeden dat of de ECC85 defect is of dat er inderdaad in het FM blik nog iets is wat defect is of (en dat is het minst leuke) de radio is dusdanig ontregeld en deze moet helemaal uitgelijnd worden (wat ik nog nooit heb gedaan).
Met mijn geluk is het waarschijnlijk dat het meer dan 1 ding is wat niet goed is, want dat kan natuurlijk ook nog :-D

Ik geef het nog niet op en ga van de week rustig verder zoeken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:57 (4 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Ik heb mijn scoop aangesloten op pin 2 van de ECC85 en hier meet ik een sinusvormig signaal tussen de 98MHZ en de 112MHZ (ik heb de afstemcondensator iets versteld tov mijn eerste post).

Hierna de antenne verbonden met de antenne van een andere radio. De andere radio ingesteld op 99MHZ en toen de radio welke ik probeer te repareren middels het scoop beeld ook ingesteld op 99MHZ. De controle radio viel stil en ik ontving dus duidelijk iets.

Hierna afgestemd op 100MHZ middels de scoop en op de controle radio vond ik op 100MHZ opnieuw het signaal. Dit lijkt dus te werken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 05.05.2021, 14:40 (4 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door Andries van Dekken., 05.05.2021, 15:05

Helaas doe je het dan niet goed.Zal het nogmaals uitleggen:
De tweede radio stem je 10,7 MHz hoger af dan de defekte radio.
Dan kun je de oscillator oppikken van de defekte radio.
Maar hier is ook iets aan de hand,het afstembereik van je oscillator zal,als ie goed werkt 12,5 MHz moeten zijn,dus van 98,3-tot 110,7 MHz moeten
lopen om het ontvangstbereik van 87,5- tot 100 MHz te realiseren.
Als dit niet gebeurt en je kunt maar 4MHz verschil afstemmen met je oscillator
kunnen C83- of C88 een te kleine waarde hebben,controleren dus.
Je hebt C87 ook vervangen,is dit met de juiste waarde ook omdat je oscillator-
signaal op het rooster van de RF trap meet,dat mag namelijk niet omdat het dan
via de antenne de aether in gaat.Daarom ontvang je op de tweede radio op de
zelfde plaats het signaal. :-)
Hoop dat je hier mee verder kunt.
succes grt Andries

--
Keapje in Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 17:30 (4 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Dankjewel voor je antwoord Andries. Ik had mijn handelingen express uitgeschreven omdat ik al het idee had dat er bij mij iets anders gebeurde dan dat je in eerste instantie had uitgelegd. Ik zit nu op het werk en ga vanavond eens verder zoeken. Bedankt voor de extra uitleg (en het geduld )

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 05.05.2021, 17:46 (4 dagen geleden) @ RichardvD

Had per ongeluk de computer aan laten staan en daardoor viel jouw antw.
direkt op.Heb ook nog een foutje ontdekt in mijn post n.l er mag geen meetbaar
signaal op het rooster van de RF buis staan,in elk geval geen 0,2 volt maar
hooguit enkele microvolts.
grt And

--
Keapje in Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 00:27 (3 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

C88 meet oke maar C83 is 56pF ipv 33pF en deze zal ik gaan vervangen. Gelijk de rest ook maar gemeten, heb het hele FM blik eruit gehaald om te kunnen meten. Vond nog een aantal onderdelen die ik zal vervangen.

R60 meet 297 ohm en moet zijn 180 ohm.
C91 meet 2896 pF en moet zijn 933 pF
C94 meet 38.4 pF en moet zijn 12 pF.
C85 meet 14.3 pF en moet zijn 12 pF maar is instabiel

En verder wist ik al dat R84 stuk was, deze meet O.L. en moet zijn 10K

Ga dit eerst maar oplossen en dan eens zien hoever mijn oscillator dan instelbaar is.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 06.05.2021, 07:17 (3 dagen geleden) @ RichardvD

Goedemorgen Richard,bedankt voor de gegevens en inderdaad zijn er onderdelen bij
welke je beter kunt vervangen i.v.b met te veel afwijking,moet C91 geen 1,5 nF zijn?
Heb gisteren m'n hoofd er niet goed bij gehad want het is n.l zo dat wanneer je op de
(goede) radio op dezelfde frequentie ontvangt als waarop de defekte staat afgestemd
de RF versterker staat te oscilleren en dit signaal straalt ie uit,maar wordt tevens
aangeboden op het rooster van de eigenlijke oscillator/mengbuis waardoor deze afslaat.
Wat je dus overal meet aan signaal komt uit de RF versterker!
Mijn gedachte is dat C82 de schuldige kan zijn,deze zit er om de anode rooster capa-
citeit te compenseren.Wordt in zendamateurtermen ook wel neutrodynisatie C genoemd.
Is maar een hele kleine waarde en je kunt hem makkelijk vergroten door aan beide
zijden van deze C een stukje geisoleerd montagedraad te solderen.
Als je deze stukjes gaat twisten krijg je ongeveer 2 pF per slag.
Hoop dat je er mee uit de voeten kunt.:-)

Met vr grt Andries

--
Keapje in Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 06.05.2021, 08:31 (3 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Ik zou in de oscilator wel goed oppassen met vervangen. Alleen hetgeen wat echt nodig is.en door een c met dezelfde eigenschappen,, zowel spanning(freq) als temperatuurcoeëfficient ..anders gaat het ook niet werken zoals het moet

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 23:01 (2 dagen geleden) @ Erwin goossens

Bedankt voor tip. Heb wel gezien dat dit niet altijd zal gaan lukken omdat sommige waarden gewoon niet gangbaar meer zijn.
Wat doen jullie in zo'n geval? De dichtstbijzijnde waarde nemen en deze gebruiken of met het serie en parallel schakelen van condensatoren de waarde zo goed mogelijk benaderen?

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn. Ik zou denken dat wat je nu koopt in beginsel kwalitatief beter is en dat het bijna niet uit zou maken wat je erin zet (spanning en capaciteit moeten natuurlijk wel kloppen)?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 06.05.2021, 23:51 (2 dagen geleden) @ RichardvD

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn.

Er zijn inderdaad tegenwoordig zeer goede componenten te koop, vooral juist op het gebied van condensatoren.
Het heeft vooral te maken met de temperatuur coëfficiënt van de componenten welke destijds zo gekozen waren dat het een het ander weer compenseerde.

Dat je deze componenten niet meer kunt kopen is natuurlijk logisch gezien de technologische ontwikkelingen, met het produceren voor die anderhalve radio liefhebber, daar is natuurlijk voor fabrikanten niets aan te verdienen.
Inderdaad wordt het dus serie en/of parallel schakelen en daarbij zoveel mogelijk de oorspronkelijke spec's proberen te benaderen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 01:02 (8 uur, 42 minuten geleden) @ RichardvD

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn. Ik zou denken dat wat je nu koopt in beginsel kwalitatief beter is en dat het bijna niet uit zou maken wat je erin zet .

Er werden destijds condensatoren met zowel positieve als negatieve temperatuurdrift toegepast om de tuner op de afgestemde frequentie te houden bij temperatuursverschillen.
Hoe goed je nieuwe condensatoren ook zijn, die compensatie ben je waarschijnlijk kwijt. Nu je toch begonnen bent doe je beter verder. Eens de tuner terug afstemt zoals het hoort kan je checken hoeveel die verloopt in functie van de temperatuur en eventueel een compensatie voorzien.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 01:52 (7 uur, 52 minuten geleden) @ kris

Het opnieuw afstemmen daar ontkom ik denk ik niet aan. Heb dit nog niet eerder gedaan, heb een korte beschrijving van deze radio hoe dit zou moeten maar begrijp nog niet alles van deze procedure. Ga eerst maar zorgen dat ik alle defecte onderdelen in het Fm bakkie vervangen heb voordat ik mij in het volgende avontuur stort.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum