wikkelen met heel dunne draad (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 27.03.2021, 15:24 (1118 dagen geleden)

Beste forumleden,

Ik aanvaardde de uitdaging van forumlid Armand om een zeer kleine koppeltrafo te herwikkelen. Met primitieve middelen heb ik al veel gewikkeld. De klus voor Armand was voor mij te moeilijk. Nog nooit wikkelde ik zo'n dunne draad. Een stukje van die draad gaat nu naar iemand die de doorsnede kan meten. Om een idee te hebben wikkelde ik netjes naast elkaar 32 windingen. Dat spoeltje werd 1,5 mm lang. Ik veronderstel dat de buitendiameter 0,05 mm bedraagt. Nauwkeuriger kan ik niet meten met een gewone schuifmaat. Als ik via de wet van Pouillet de diameter bereken kom ik maar op 0.03 mm. Wellicht wordt de dikte van de isolatielaag belangrijker naarmate de draad dunner wordt. Heeft iemand een idee hoe dik de isolatie van trafodraad doorgaans is ?

Heeft iemand al zulke dunne draad gewikkeld ? Tussen duim en wijsvinger geleiden dat lukt niet.De trekkracht wordt al vlug te sterk voor zulke dunne draad.

Klap op de vuurpijl is de secondaire wikkeling. De secondaire is bifilair gewikkeld. Ik kan me inbeelden dat je 1 draad kan geleiden die zachtjes is ingeklemd tussen viltjes. Twee zulke dunne draden steeds netjes naast elkaar leggen dat lijkt me met huismiddeltjes onmogelijk. Heeft iemand van jullie zoiets al gedaan ? Ik vrees dat dit niet meer met huismiddeltjes kan.

Vriendelijke groeten,

Eduard

wikkelen met heel dunne draad

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 27.03.2021, 15:57 (1118 dagen geleden) @ Eduard

Heeft iemand van jullie zoiets al gedaan ? Ik vrees dat dit niet meer met huismiddeltjes kan.

Ik heb wel eens een professional aan het werk gezien die spoeltjes voor meetinstrumenten wikkelde met uiterst dun draad en uit de hand, dit deed hij met van die witte piano handschoentjes aan en het klosje draad op de roterende kop van een gesloopte videorecorder.
Zelf nooit geprobeerd, echter alles is te leren maar dat heeft een curve.
Verwacht daarom zeker niet dat het gelijk de eerste keer al gaat lukken.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

wikkelen met heel dunne draad

door Eduard @, 27.03.2021, 20:21 (1118 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Bedankt Anton,

Fijne handschoenen kan een oplossing zijn voor het geleiden van heel dunne draad. Dat zal zachter lopen dan mijn vingers na een dagje tuinwerk. Het bifilair wikkelen blijft nog een open vraag. Dat zie ik zelfs met handschoenen niet zitten.Het is een kwestie dat de rechtse draad altijd rechts blijft. Bij dikkere draad kan je wat trekken terwijl je na enkele windingen de draad tegen de vorige windingen schuift. Bij zulke draad is zoiets manueel niet haalbaar. Er mag bij wijze van spreken geen mug op gaan zitten of de draad breekt.

Tot heden is 0.08mm de dunste draad die ik online bij elektronica winkels vond. Mogelijk gaan de fabrikanten van draad nog een eind dunner.

Vriendelijke groeten,

Eduard

wikkelen met heel dunne draad

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 27.03.2021, 20:57 (1118 dagen geleden) @ Eduard

Tot heden is 0.08mm de dunste draad die ik online bij elektronica winkels vond. Mogelijk gaan de fabrikanten van draad nog een eind dunner.

Ik weet niet precie welke dikte je zoekt maar ik heb hier nog wel een rolletje 0,03 mm “apehaar” staan.

[image]

Een jaar of wat geleden wilde ik een meter van een TV7 tester repareren (althans, een poging wagen) en was ik op zoek naar wikkeldraad van 0,001”( 0,0254 mm), toen was dit het dunste draad wat ik kon vinden.
Het opnieuw wikkelen van het spoeltje is echter in de “Valley of Death” gestrand en de meter is inmiddels digitaal geworden.
Er zit dus genoeg op, je mag er gratis mee experimenteren als je wilt.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

wikkelen met heel dunne draad

door Eduard @, 27.03.2021, 21:15 (1118 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Dag Anton,

"Apehaar", dat is het juiste woord om dit soort draad te omschrijven. Onvoorstelbaar dun. Als ik uw antwoord lees dan besaat er zelfs 0,001 mm diameter. Dat is 1 micron dik of twee keer de golflengte van geel licht. Geen denken aan dat zoiets te verwerken valt.

Hartelijk dank voor het aanbod van 0.03mm. Met plezier had ik Armand geholpen maar dit is voor mij te fijn. Ik voel aan dat deze wikkelklus bij mij niet goed gaat komen. Dat is eerder weggelegd voor een jong meisje met fijne handjes en de motoriek van een jong volwassene.

Vriendelijke groeten,

Eduard

wikkelen met heel dunne draad

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 27.03.2021, 21:56 (1118 dagen geleden) @ Eduard

Als ik uw antwoord lees dan bestaat er zelfs 0,001 mm diameter.

Niet helemaal, ik schreef 0,001” (Inch dus) dat is 0,0254 mm.
Dat is ook de dunste maat uit de tabel die Paul laat zien
Maar mogelijk bestaat er wel dunner draad, er zijn tenslotte ook machines die het draad van de zijderups namaken en er met 5000 vezeltjes naast elkaar een draadje van spinnen waarmee geweven kan worden. ;-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever

wikkelen met heel dunne draad

door Paul Bolt @, 27.03.2021, 21:23 (1118 dagen geleden) @ Eduard

Heeft iemand een idee hoe dik de isolatie van trafodraad doorgaans is ?

Heb je hier iets aan (uit de radiocursus van Dr. Blan)?

[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum