Is dit een UGT? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 03.10.2020, 16:22 (1308 dagen geleden)

In een Amerikaans radiootje tref ik nogal vreemde oplossingen aan. Het toestel is een Weston, type en jaar onbekend, een AA5 met 300mA gloeistroom. Het is gebouwd met vooral Amerikaanse onderdelen, maar gerepareerd met Italiaanse (Geloso) en Duitse condensatoren. En twee Philips 8045D schaallampjes die je in de USA toch ook niet veel zult aantreffen. Een uitdaging om er weer geluid uit te krijgen.

Kijk zo ziet het chassis eruit, de gelijkrichter mist en het afstemoog ook:

[image]

De uitgangstrafo is vervangen door een Amroh smoorspoel! Wat, die heeft toch minder lipjes? Geen probleem, we solderen zowel de eindbuis als de luidspreker daaraan! Als het maar vast zit. Dit lijkt me niet helemaal de goeie manier om een kapotte UGT te repareren. Als men de radio heeft aangezet na deze "reparatie" zweefde de LS natuurlijk 200V boven het chassis, maar zal niet veel stroom te verwerken hebben gehad en niet veel geluid hebben gegeven.

[image]

Hoe dit klinkt kan ik niet zeggen, want er ontbreken nog teveel onderdelen om dit uberhaupt aan te gaan zetten. En ik wil dit toch wel gaan veranderen.

Nou heb ik hier wel een klein trafootje liggen, maar weet niet of het een UGT is. Daarvoor moet hij natuurlijk een luchtspleet hebben, maar hoe zie of meet je dat? De trafo heeft aan de ene kant vier lipjes en aan de andere kant twee. Tussen de twee lipjes meet ik 4 ohm. Tussen de twee buitenste van de vier meet ik 1260 ohm en 10H inductie. Dat lijken me mooie waarden voor een UGT.

[image]

Op deze trafo zit een pleistertje met handgeschreven 7,7V. Misschien geprobeerd deze als voedingstrafootje te gebruiken? Als hij met 220V op de primaire inderdaad 7,7 eruit geeft, is de wikkelverhouding ongeveer 28, het kwadraat ongeveer 800 en dat zou voor m'n eindbuis 25L6 mooi uitkomen. Die is 4k ohm output, gedeeld door 800 wordt precies goed voor een 5 ohm luidspreker.

Is dit een UGT?

door Goldline @, Oranjedorp, 03.10.2020, 16:56 (1308 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Goldline, 03.10.2020, 17:06

Oorspronkelijk zal er een luidspreker met magnetisatie spoel in hebben gezeten met de UTG. op de speaker.
Met de smoorspoel vang je de elektromagneet wikkeling op, Deze zit meestal tussen de afvlakelco's.
en de uitgangstrafo tussen de anode van de 25L6 en de smoorspoel .
Hier als voorbeeld een Fada uit 1939, waarschijnlijk ook het bouwjaar van de Weston.
Na oorlogse modellen hadden al een permanente magneet. (foto youtube)

[image]

--
Cees PA1DBA

Is dit een UGT?

door soundman2 @, Wouw, 03.10.2020, 17:00 (1308 dagen geleden) @ gerard

Als ik de foto goed bekijk, dan lijkt het er op, dat de kern bestaat uit zgn E-I blikjes en die zijn om en om ingestoken. Dan is er geen luchtspleet. Je kunt de kern ut elkaar halen en de E blikken aan een kant laden, een dun kartonneje ertussen en dan de I-blikjes daar weer tegen. Met vier stripjes houd je dan de boel weer bij elkaar.
DC metingen aan een trafo zeggen weinig over de eigenschappen.
Een luidsprekertrafo heeft over het algemeen minimaal twee windingen, waarvan een gewikkeld is met draad 0,5 tot 1mm doorsnede. De anode wikkeling is veel dunner.
Door op de anode wikkeling een kleine wisselspanning te zetten, bijv 10 volt, kun je de overzetverhouding berekenen, deze is ingangsspanning/uitgangsspanning.
Om de impedantie verhouding te weten, moet je dat getal in het kwadraat nemen en vermenigvuldigen met een van de gewenste impedanties.
Stel dat je een luidspreker hebt van 5 Ohm en de transformatieverhouding is 37, dan is de primaire impedantie 37x37x5=6845 Ohm, zeg maar 7000 Ohm. Een impedantie die prima past bij bijvoorbeeld een EBL21.

Is dit een UGT?

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 03.10.2020, 17:11 (1308 dagen geleden) @ gerard

Het uit-koppelen van het audiosignaal aan een eindbuis met behulp van een smoorspoel is helemaal zo vreemd niet, wel moet de anode spanning de luidspreker spoel natuurlijk niet kunnen bereiken en dus moet er een condensator tussen.
Verder ook een beetje hoog-ohmige luidspreker gebruiken en het zal je verbazen wat er voor een berg aan geluid uitkomt.
Gezien dat er al van alles aan geknutseld is zou ik op dezelfde weg doorgaan, laat de smoorspoel in serie met eindbuis zitten, zet er een condensator tussen en koppel de luidspreker met het transformatortje ervoor (wat je toch al hebt) eraan vast.
Moet lukken.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Is dit een UGT?

door Kees Koren @, Bilthoven, 03.10.2020, 21:51 (1308 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Kan het mis hebben....Weet niet of de anodespanning nu niet te hoog is.300v of hoger??

Zoals ik begrijp is de luidspreker met magneet bekrachtiging er uit gehaald,

De veldspoel is nl. spanning voor nodig geweest.Deze spanningsval ontbreekt nu. Kan zijn dat dit met een extra voorschakel weerstand opgevangen wordt.

Succes!!

Is dit een UGT?

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 04.10.2020, 00:37 (1308 dagen geleden) @ Kees Koren

Zoals ik begrijp is de luidspreker met magneet bekrachtiging er uit gehaald...

Een AA5'tje heeft vrijwel nooit een bekrachtigde luidspreker (alleen de oeroude modellen) en zijn bovendien voor 117 V netspanning ontworpen, de anode spanning, zal dus nooit echt hoog kunnen worden.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Is dit een UGT? Bedankt!

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.10.2020, 11:58 (1305 dagen geleden) @ gerard

Allen bedankt voor de reacties.

De mogelijkheid dat hier een smoorspoel in de voeding is opgenomen had ik over het hoofd gezien. De LS aansluiten over de smoorspoel lijkt me ook niet zinvol!

Scherp gezien van Soundman van die E- en I-blikjes! Inderdaad, ze zitten om en om dus niet geschikt voor gelijkstroom deze trafo.

Ik had nog een ander trafootje liggen, die ga ik er proberen in te zetten. Aansluiten via smoorspoelkoppeling kan natuurlijk wel, maar het lijkt me toch wat omslachtig om zowel een smoorspoel als een (AC only) trafootje te hebben.

Voor dit radiootje had ik in gedachten om hem voor 230V geschikt te maken met een condensatorballast (van ca 4uF) voor de gloeidraden en een extra 1k weerstand in de hoogspanningsvoeding. Helaas hebben onze Amerikaanse vrienden er wel een levensgevaarlijke boobytrap van gemaakt! Het chassis zit aan de onderkant met metalen bouten vast, dus meteen netspanning op uitstekende metaalwaren aan de onderkant! Je morst je koffie op de radiotafel en bij het opruimen word je meteen zelf geruimd....

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum