Gebarsten hoogspanningsspoel K8 (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 29.09.2020, 16:43 (1298 dagen geleden)

[image]

Jaren geleden uit een te slopen huis een Novak K8L buiten gehaald. De bedoeling was hem als onderdelendonor te bewaren daar de lijntrafo’s stuk waren. Inmiddels een goede grote lijntrafo teruggevonden in de stockage en wil hem nu toch proberen werkend te maken.

Bewuste kapotte trafo kan je zien op foto.

Na vervangen van defecte booster C’s kan ik de kleine trafo laten werken. Boosterspanning komt op, vonk te trekken aan diens buizen. (Gemeten met losgekoppelde grote trafo)
Om de andere trafo zijn boosterspanning te kunnen meten moet ik eerst even de hoogspanningsprobe weer eens ontlenen op het werk.

Maar voorafgaand: wat kan dat spoel zo laten opbranden? Ben natuurlijk als de dood dat mijn donortrafo er ook zo gaat uitzien...

Bedankt!
Gert

Gebarsten hoogspanningsspoel K8

door Roland Huisman @, Zwolle, 29.09.2020, 21:55 (1298 dagen geleden) @ Gert Wouters

Maar voorafgaand: wat kan dat spoel zo laten opbranden? Ben natuurlijk als de dood dat mijn donortrafo er ook zo gaat uitzien...

Hoi Gert,

Ik heb zomaar het vermoeden dat men er niet heel snel bij is geweest.
Bij een K7 heb ik wel gezien dat het glas van één van de lijneindbuizen
gesmolten was door een defecte lijntrafo. Die dingen stoppen gewoon
niet totdat er iets flink mis gaat. Dus zolang die lijntrafo geen harde
sluiting heeft blijft het lekker doorpruttelen en spetteren.

De oorzaak dat de trafo überhaupt stuk is gegaan kan van verschillende aard zijn.
Een sluiting in het hoogspanningscircuit, een PD510 met lucht er in... van alles.
Maar de meest voor de hand liggende oorzaak zal toch in de topspoel zelf zitten.
Haarscheurtjes en/of vocht...

Mooi dat je al een vervanger hebt. Dan hoef ik niet te gaan zoeken waar
mijn krat met trafo's is :-)

Groeten, Roland

Gebarsten hoogspanningsspoel K8

door Gert Wouters @, 29.09.2020, 23:41 (1297 dagen geleden) @ Roland Huisman

Ik hoop alvast dat deze het nog gaat doen.
Als ik de hoogspanningsprobe nog eens kan ontlenen, kan ik real time volgen wat er gebeurt tijdens het opwarmen.

Wordt vervolgd over enkele dagen.

Bedankt voor de tip in ieder geval, dat gaat me toch geruster stemmen in het opstarten.:-D

Gebarsten hoogspanningsspoel K8

door Jan van Liempdt @, Maarssen, 30.09.2020, 01:04 (1297 dagen geleden) @ Gert Wouters

Dag Gert,
De gebarsten hoogspanningsspoel zal een interne sluiting hebben gehad zoals ook in de zwart-wit tv's redelijk vaak voor kwam.
Als hobbyist ging men dan deze spoel vervangen voor een universele-spoel die volop te verkrijgen was.
Zelf als hobbyist heb ik ook deze spoelen vervangen door een donorspoel van een nog volop te verkrijgen HR trafo die voor voor dezelfde buizenbezetting was gemaakt en een passende diameter had om niet de andere spoelen te raken.
Alleen moest men geluk hebben dat de spoel in fase op de kern geschoven werd anders nog een keer uit elkaar halen en dan de spoel omdraaien.
Al met al geen ideale oplossing maar met wat correcties in de instellingen van de ktv weer een werkende trafo en ktv te hebben.
Het zou jammer zijn als de trafo ging verdwijnen.
Dit wilde ik even kwijt,het is tenslotte onze hobby.
Vriendelijke groet en succes met de mooie ktv en eventueel met het splitsen van de trafo-kern als je dit gaat doen.
Jan,

Gebarsten hoogspanningsspoel K8

door Gert Wouters @, 04.10.2020, 10:17 (1293 dagen geleden) @ Jan van Liempdt

In mijn K6 heb ik het ooit voor mekaar gekregen een hoogspanningspoel te plaatsen van een KM1. Het gaatje binnenin het spoel wat moeten uitfrezen tot zo goed als op de draad. Dan heb ik dat gat bewerkt met "Tropenlack" van RS components. Geeft een isolatie van 65KV per millimeter.
De boel zo in elkaar geschoven, over het geheel enkele keren het product over laten vloeien en dat werkt nu toch al een jaar of 5.

Toen ik die tv de laatste keer inschakelde (ergens in mei) was er bij het opwarmen een ferme knets te horen (overslag), maar heeft wel nog de hele avond probleemloos gespeeld nadien. Weet niet wat het was, binnenkort nog eens terug inschakelen.

Ik heb een erg drukke week achter de rug gehad met nog wat gezondheidsklachten ook. Inmiddels hebben we dat ook weer gehad, ga één van de dagen de K8 verder bekijken. Ik hou jullie op de hoogte!

Gebarsten hoogspanningsspoel K8

door Jan van Liempdt @, Maarssen, 04.10.2020, 14:41 (1293 dagen geleden) @ Gert Wouters

Leuk om te horen jouw ervaring.
Deze methode gaat meestal goed.
Beterschap.
Jan..

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 23.10.2020, 11:39 (1274 dagen geleden) @ Gert Wouters

Eerst en vooral wil ik me eens tot de moderatoren richten...
Dit gaat over precies hetzelfde toestel als hierboven waar hoogspanningsproblemen mee waren. Nu nog totaal andere problemen mee.
Bespreek ik die in ditzelfde topic, of maak ik er een nieuw voor aan specifiek over die problemen?


Goed, na plaatsen van die nieuwe trafo en veiligheidshalve vervangen van de GY (die heb ik toch genoeg en hij zag er maar vreemd uit, onbekend merk ook), was er snel hoogspanning en beeld. Nog enkele kleinigheden die vlug opgelost waren:

- beeld verticaal te klein: PL508 versleten
- geen rood: R-Y demodulator was weggenomen. :-D
- blauw lateraal convergentie slecht: elco's op blauw lateraal printje defect (heb nu 3 K8en staan, alle 3 dat probleem...)

Erg grof afgeregeld (nog te groen, beeld iets te breed, lichte convergentiefout), maar nu loop ik tegen een probleem waar ik eerst raad voor wil inwinnen voor ik ga regelen en doen...

Ik sluit het toestel aan op een modulator die uitzendt op kanaal 4. Mediaspeler hangt hier ook aan. Op alle buizentv's die ik bezit heb ik op die manier een strak beeld.
Op deze K8 kan ik het beeld afregelen zodanig dat geen "mwaree" zichtbaar is, doch dan is het beeld erg onscherp(foto1). Geluid is dan ook iets zwakker.
Draai ik het kanaal iets hoger met het regellaadje, dan is het beeld redelijk scherp, het geluid krachtig, doch zo is er erg veel mwaree in beeld.
In beide situaties zijn er ook fijne verticale lijntjes zichtbaar. Strak in geval 1, krom in geval twee. Lijken mij op oversturing.

Ik herinner me exact dit probleem vanuit een K35. Dat bruine spoeltje in het middenfrequent wat bijregelen en het was opgelost.

Dit is mijn eerste middenfrequent probleem in een K8. Hoe pak ik dat aan?

Bij sterke helderheidswisselingen in de "uitzending" springt het beeld ook even als het felle stuk van de scene in beeld komt(komt meteen weer terug op z'n plek). Het lijkt me wijs dit even te laten voor wat het is en eerst dat middenfrequent op punt te stellen...

[image]
[image]

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door kris @, Gent België, 23.10.2020, 13:44 (1274 dagen geleden) @ Gert Wouters

kijk eens goed naar de MF kringen. IS er ooit in gedraaid?

indien niet, toch eerst een poging doen de foute component te vinden. (kan een capaciteit zijn die sterk achteruit is gegaan).
check ook voedingen van die circuits en of er niks staat te oscilleren. (ontkoppelingen)

Als je merkt dat er ooit aan gedraaid is, ja dan moet het MF herafgeregeld worden. het luister nauw, dus zonder wobbler gaat het niet lukken. (tenzij het een van de twee zuigkringen is, die kan je verdraaien, ze zijn ook niet meer echt nodig..)

Kijk ook ens of de fout al te merken is net na de videodetector. (met de scoop het composiet signaal even bekijken om te bevestigen dat de fout er dan al wel degelijk inzit en dus van MF komt (of tuner))

bij de K35 was er een specifiek ceramische condensator (met zilver en zonder lak) dat achteruit ging, in de toko spoeltjes. dacht niet dat dit in de K8 voorkwam.

In ieder geval eerst eens goed rondkijken en niet direct beginnen draaien. bij MF kringen komt het berouw altijd na de zonde :-)

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 24.10.2020, 07:05 (1273 dagen geleden) @ kris

Kris,
met die capaciteit waar je het over had is mijn "frank" gevallen. Dat klein signaal paneel zit vol met van die blauwe elco's. De oer-K7 die ik bezit was daar ook mee voorzien. Evengoed had die meer dan 30 jaar geen prik meer gekregen. Het is ermee opgehouden dat elke blauwe elco vervangen moest worden.

Misschien dat ik me in deze K8 daar ook eens ga moeten op toeleggen. In de blauw lateraal print zaten ze ook. Iedere keer opnieuw zijn die slecht. Lijken wel de teerknollen van de jaren '70 te worden ;-)

ik ga daarmee even aan de slag :)

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 24.10.2020, 10:27 (1273 dagen geleden) @ Gert Wouters

Jaren 90 ook hoor, niet 1 was er ook maar beetje op waarde.
[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 25.10.2020, 09:46 (1272 dagen geleden) @ Maurice

Gelukkig heb ik net een nieuw soldeer/desoldeerstation gekocht, dan is het nog leuk om ze eventjes vlug te vervangen :-). Deze namiddag eens nakijken wat het geeft.

Al ondervonden dat mijn Fluke multimeter in capaciteitstest met die "verdachte" condensatoren vaak een te hoge capaciteit weergeeft. Met teerknollen is dat ook zo. Terwijl de eerder moderne verlopen elco's altijd een te lage waarde weergeven.
Heeft dat een oorzaak?

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door kris @, Gent België, 25.10.2020, 10:09 (1272 dagen geleden) @ Gert Wouters

Al ondervonden dat mijn Fluke multimeter in capaciteitstest met die "verdachte" condensatoren vaak een te hoge capaciteit weergeeft. Met teerknollen is dat ook zo. Terwijl de eerder moderne verlopen elco's altijd een te lage waarde weergeven.
Heeft dat een oorzaak?


Ja. multimeters gebruiken een indirecte methode om de capaciteitswaarde te meten. Dat wordt door de andere parameters beïnvloed (esr, weerstand,...) en de gemeten waarde gaat hierdoor vaak omhoog.
Bij meting in een brugje (waar C en de verlieshoek apart gezien wordt)heb je dit euvel niet. Dan zie je wel degelijk dat de capaciteitswaarde achteruit is gegaan en de verlieshoek sterk is toegenomen.


Kortom, de C functie in een multimeter meet de waarde enkel goed als de C niet slecht is... Ik gebruik die functie daarom ook nooit. Maar je kan besloten dat als de waarde te hoog meet de condensator naar zijn eeuwige rustplaats mag.

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 29.10.2020, 20:50 (1268 dagen geleden) @ Gert Wouters

Twee vermoedelijke oorzaken. 1) een lekstroom of parallelweerstand kan de meting in de war schoppen, en 2) de diëlectrische constante van papier gaat omhoog als het vochtig is.

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 27.10.2020, 11:19 (1270 dagen geleden) @ kris

kijk eens goed naar de MF kringen. IS er ooit in gedraaid?

Effectief hè, ik ben er zondag mee bezig geweest en bijna elk spoeltje in elk modulletje is gekwetst.
Nu heb ik ooit van iemand uit een K7 al die modules van het SSB gekregen.
Zijn dezelfde; de eerste twee eens vervangen en toch al een stuk scherper beeld. Omdat de originele modules hun spoeltjes zo beschadigd zijn, zal ik ze maar gelijk verwisselen. Het probleem is dat de "donor" modules erg beschadigd zijn. (alle pootjes losgeknipt enz) Ga er dus even werk mee hebben...

Ik had natuurlijk er niet aan gedacht dat even te bekijken, sja... Gelukkig nog niet aan al die elco's begonnen :-D

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 29.10.2020, 20:34 (1268 dagen geleden) @ Gert Wouters

Alle spoeltjes van zowel U552, U553 en U536 waren zo mishandeld dat ze niet meer te regelen waren.
Vanuit een K7 heb ik nog diverse van die moduletjes liggen.
Ik heb tegelijk die drie vervangen. Diens spoeltjes zijn nog nooit aangeraakt. Nu krijg ik een eigenaardig fenomeen...
Als ik werk met mijn mediaspeler die uitzendt op kanaal 4 schijnt het beeld vrij goed te zijn. Hang ik de K8 gewoon op de analoge kabel is er wel geluid bij elk kanaal, maar eigenlijk nauwelijks beeld. (Grijs met heel in de verte een sterk gestoord beeld)

Het kan nu zijn dat één van die modules defect is. Uiteindelijk is elke module toch een afgestemde kring. De gewenste frequentie moet daar uitkomen. Of dat nu in een K7 of een K8 zit, het zijn dezelfde modules, dus die hoef je toch niet meer na te regelen. Klopt die laatste stelling?

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door kris @, Gent België, 29.10.2020, 23:56 (1267 dagen geleden) @ Gert Wouters

Of dat nu in een K7 of een K8 zit, het zijn dezelfde modules, dus die hoef je toch niet meer na te regelen. Klopt die laatste stelling?

Of dat nu 50 jaar nog klopt, durf ik niet te bevestigen.

maar dat je beter beeld krijgt via de mediaspeler dan via de kabel heeft waarschijnlijk nog met een MF fout te maken. (doorlaatcurve niet correct).
Een modulator in een mediaspeler stuurt de twee zijbanden uit. dat is eigenlijk fout, maar alle modumatoren in VCR, DVD etc doen het zo.en het is toch de "enige zender".MF doorlaatcurvekromme heeft dus tweemaal de kans beeld binnen te nemen...

Bij de kabel zal het wel met nyquist filter/flank zijn, één zijband is dus voor een groot stuk weggesneden. Als de MF de overgebleven zijband niet niet goed doorlaat (of een zuigkring die wegtrekt), dan is het hommeles.

Middenfrequent problemen K8, tips afregelen gevraagd

door Gert Wouters @, 01.11.2020, 09:27 (1265 dagen geleden) @ kris

Vermits we weer in een nieuwe lockdown gaan, ga ik de komende dagen tijd genoeg hebben dit uit te zoeken.
Ik zal eens proberen uit welke module het precies komt dan.

Maar goed, allereerst al die blauwe elco's rond die MF modules ook maar eens vervangen. Wellicht heeft het ergens zijn reden dat men destijds gaan regelen is.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum