VFD's (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.07.2020, 13:43 (1376 dagen geleden)

Daarmee geen mening uitsprekend over of het nou "echte" buizen zijn in de zin van het forum (wellicht te modern en worden niet echt in buizenapparaten gebruikt), schoot me door het hoofd dat VFD's (de displays die onlangs door JohanB werden aangeboden) wel degelijk volwaardige direct verhitte meervoudige triodes zijn.

Ik meen op Joghi's roehrenbude of een soortgelijke site gelezen te hebben dat iemand er een versterkertrapje mee heeft gebouwd. Heeft iemand hier ooit wel eens zoiets gedaan?

VFD's

door Roland Huisman @, Zwolle, 13.07.2020, 14:20 (1376 dagen geleden) @ Maarten Bakker

VFD's

door Laurens @, Zaandam, 13.07.2020, 15:36 (1375 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Burkhard Kainka (wwww.b-kainka.de) heeft er eens wat mee gedaan.

Ook heeft Korg een gitaarversterkerbuisje ontwikkeld op basis van VFD-techniek: https://diyaudiostore.com/products/korg-nutube

Kenmerkend aan VFD's is dat ze met positieve roosterspanning werken. De lineariteit zal erg slecht zijn (edit: de karakteristiek lijkt eigenlijk wel aardig te zijn op die site). Uiteraard is dat juist wenselijk in gitaartoepassingen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

VFD's

door Corne @, omgeving Eindhoven, 13.07.2020, 18:34 (1375 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Corne, 13.07.2020, 18:39

Ik heb jaren geleden met zo'n display een terugkoppel radio gemaakt, dit werkte best aardig.
Je hebt ook direct een afstemindicator al werkt deze andersom, bij een sterk signaal gaat de lichtsterkte achteruit t.g.v. een groter negatief op het rooster.

De VFD die ik gebruikte had meerdere roosters maar de anodes van de segmenten zaten aan elkaar zodat het bouwen van een radio met versterker met één VFD niet mogelijk was.

Met een DM160 indicator buisje kun je ook zo'n ontvanger bouwen.

Corné

VFD's

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 13.07.2020, 19:27 (1375 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Leo Bolier, 13.07.2020, 19:38

Interessant; ik heb een paar jaar gelden met de DM160 afstemindicator een versterkertje gebouwd (wel nog met een subminiatuur penthode als eindbuis) die best leuk werkte.
Ergens in het archief staat nog wel een bericht hierover.
[image]

Maar ik heb ook nog een paar van die VFD buisjes liggen. Ooit een klok mee gebouwd.
[image]
[image]
Het zijn direct verhitte triodes met 1 rooster en 7 of 8 anodes. Het rooster moet idd positief staan om licht te krijgen. Iets van 30 volt (in de buurt van de anodespanning).
[image]
Indertijd de betekenis van de diverse parameters uitgezocht.
Voor zover ik me herinner: gloeispanning 1,2 Volt (+0,15 en -0,2).
Anode en roosterspanning 25-30 Volt. Die kwam hard binnen. Geen haar op mijn hoofd die er aan had gedacht dat je een vette positieve spanning op het rooster moest zetten om er licht uit te krijgen.
De legenda onderaan beschrijft welke segmenten je aan moest sturen om er de cijfers en een handvol (Cyrillische) letters uit te krijgen.
Geen tabelletje van welk segment aan welk pootje lag maar een compleet overzicht. Iets uit oude tijden dat er niet mocht worden nagedacht ?

Misschien toch eens een opstelling maken om te zien of er een versterker mee te maken valt.

VFD's

door JohanB ⌂ @, Sleidinge - België, 13.07.2020, 20:00 (1375 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Merkwaardig dat ik zowel voor de flitslampjes als voor de VFD's zeer snel reactie kreeg. Kan Aad uit Groenlo me even contacteren ivm de flitslampjes? De VFD's zijn inmiddels gereserveerd voor Walter. Ik heb deze namiddag al een boetegang gedaan naar OLV van Ertvelde-Stoepe (België). Weer iets bijgleerd: zelfs iets goedbedoeld is nog niet goed genoeg. Helaas.

Johan

VFD's

door Hans Op den Camp @, Leusden, 13.07.2020, 21:34 (1375 dagen geleden) @ JohanB
Bewerkt door Hans Op den Camp, 13.07.2020, 21:43

Weer iets bijgleerd: zelfs iets goedbedoeld is nog niet goed genoeg. Helaas.

Dag Johan,

Bedoel je dat je nog geen reactie hebt gehad op de Philips GM 6020 ? Het kan zijn dat niet iedereen belangstelling heeft voor een gelijkspanning meter. Met een goede universeelmeter kan je veel meer meten en is heel wat handzamer in het gebruik.
Maar heb nog even geduld, want wat je aanbiedt is helemaal niet te duur, want zie hier:
https://www.catawiki.nl/l/38515221-philips-gm-6020-diverse-modellen-audio-testen-uitrus...
https://www.ebay.com/itm/Vintage-Philips-GM-6020-E-Mikrovoltmeter-Tester-Volt-Meter-Hol...

Oh, Johan ik heb ook weer wat bij geleerd want dat kende ik nog niet :-) https://www.volksverhalen.be/Ertvelde_OLVvanStoepe

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

VFD's

door JohanB ⌂ @, Sleidinge - België, 13.07.2020, 22:08 (1375 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Nee, Hans, het gaat hem niet over het Philips-toestel maar over muggenzifterij. Ik weet dat er veel mensen op dit forum met Philips bezig zijn. Herstellen, verzamelen, ... Mocht ik hier nu een oud bankstel - ik zeg maar iets - aangeboden hebben dan zou de reactie van het forumbeheer terecht geweest zijn. Laten we het hier bij houden.

Johan

VFD's

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 14.07.2020, 11:36 (1375 dagen geleden) @ JohanB

Nee, Hans, het gaat hem niet over het Philips-toestel maar over muggenzifterij. Ik weet dat er veel mensen op dit forum met Philips bezig zijn. Herstellen, verzamelen, ... Mocht ik hier nu een oud bankstel - ik zeg maar iets - aangeboden hebben dan zou de reactie van het forumbeheer terecht geweest zijn. Laten we het hier bij houden.

Een wat vreemde redenering. Philips maakte ook stofzuigers, wc-brillen, koelkasten, scheerapparaten, en nog veel meer. Moeten die dan ook allemaal maar toegelaten worden? Ongetwijfeld zijn er hier mensen die ook daar affiniteit mee hebben. Of wat dacht je van oude auto's/motoren/bromfietsen/boten? Veel bezoekers van dit forum hebben daar ook iets mee. Moeten we dan alles maar verder oprekken? Laten we ons a.u.b. bij de radio- en buizentechniek houden.

Otto

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

VFD's

door kris @, Gent België, 13.07.2020, 23:10 (1375 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

ter info

De Philips GM 6020 is niet zomaar een gelijkspanningsmeter, maar een microvoltmeter met een heuse chopper erin. En met + en - aanduiding dmv van twee stuks DM70 (of 71).
Een vrij merkwaardig toestel voor zijn tijd.

VFD's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.07.2020, 23:07 (1375 dagen geleden) @ JohanB
Bewerkt door Maarten Bakker, 13.07.2020, 23:18

Ach, je kreeg reactie voordat er gemodereerd werd dus prima terechtgekomen toch? En als de koper er een versterker mee bouwt waarschijnlijk zelfs nog on-topic.

Overigens beschouw ik VFD's op het transistorforum volledig on-topic zolang je er geen buizenversterker van maakt dus daar kun je altijd terecht. Ze worden immers meestal in combinatie met transistoren of IC's gebruikt. Flitslampjes, en speciaal omdat ze in jou geval van Philips zijn, beschouw ik op het transistorforum als "incidenteel on topic"; geen gewoonte van maken maar er is een overlappende doelgroep en een propje magnesiumdraad is min of meer solid state voordat je het in de fik steekt.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum