1 buis radio - troubles (Techniek Radio/TV)

door Sucho10 @, België, 08.07.2020, 11:43 (1360 dagen geleden)

Allen,

Ik ben in het bezit van een jaren '34 à '35, kleine 1 buis radio (AK1). Er is geen merknaam te vinden, geen inscriptie, nikske. Op de afstemcondensator staat te lezen HARA Type MKS. Een belletje bij iemand?

Het aansluitsnoer bevat 3 draden:
2 draden voor de aansluiting 220V
1 draad die verbonden is met Pin2 van de AK1 (gloeidraad) èn een schaalverlichtingslampje.
De andere draad van het schaalverlichtingslampje keert terug naar Pin3 van de AK1, zijnde de
andere zijde van het filament.
Moet deze draad aangesloten worden op (vermoedelijk) een batterij?
Heeft iemand weet van andere toestellen die zo werken?

[image]
[image][image][image][image]
[image]

1000x dank voor alle hulp.
Groeten.
Luc

1 buis radio - troubles

door Laurens @, Zaandam, 08.07.2020, 11:57 (1360 dagen geleden) @ Sucho10
Bewerkt door Laurens, 08.07.2020, 12:27

Er is geen 230v aansluiting. Er is geen gelijkrichter, geen trafo e.d.
Het toestel is bedoeld om te voeden uit een externe voeding, of uit een bestaande radio.

Het is ofwel zelfbouw, ofwel kleinschalige belgische atelier-bouw.

Ik kan niet direct zien wat dit voor een toestel is. Het zou een voorzet-ontvanger kunnen zijn om van een rechtuitontvanger, een superhet te maken. In dat geval komt de schakeling bijna geheel overeen met de datasheet-schakeling die je hebt geplaatst.

Merk daarbij op dat de afstemcondensator maar één sectie heeft. Dit geeft aan dat het een 'enkelbereiks-super' is, met een bandfilter aan de ingang in plaats van met de standaard meelopende afstemming. Kan acceptabel zijn, gezien de selectiviteit weer verhoogd wordt door de ontvanger die er achter komt.
Spiegelfrequenties worden vermeden doordat de middenfrequentie tamelijk hoog is - bijvoorbeeld 1500khz. Iedere spiegelfrequentie ligt dan buiten de middengolfband.

Het kan ook een éénkringertje zijn. Maar gezien de typische MF-bus op het chassis, denk ik eerder een voorzet-ontvanger. Ook is het onlogisch om een dure AK1 te gebruiken, terwijl er andere goedkopere en betere buizen beschikbaar waren.

Mijn tip: bouw een kleine externe voeding van ca. 150 volt en 4 of 6,3v (de AK1 is 4v, maar wellicht staat het lampje in serie - effe controleren), en laat het toestelletje daar op werken.

Bewaar ook alle originele onderdelen - die BB condensatoren zijn interessant voor het in fabrieksstaat brengen van belgische toestellen.
Puur voor een test of als je toch niet van plan bent het toestel regelmatig te gebruiken, kan je ze wel even laten zitten.

Om alles zeker te weten, zul je het schema echt even moeten uittekenen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

1 buis radio - troubles

door Sucho10 @, België, 08.07.2020, 12:29 (1360 dagen geleden) @ Laurens

Dag Laurens,

Van harte bedankt voor je ultrasnelle reactie!
Bij deze een impressie van de kleine ontvanger:
[image][image][image]

U heeft toevallig geen schema van de voeding die ik hiervoor kan maken?
Waarom aansluiten op 110V ipv 220?

Alvast bedankt.
groeten.
luc

1 buis radio - troubles

door Laurens @, Zaandam, 08.07.2020, 12:34 (1360 dagen geleden) @ Sucho10

Ik heb niets over 110v gezegd.

Dit is geen toestel voor aansluiting op netspanning. Er is geen netvoeding ingebouwd. Steek je 'm in het stopcontact, dan gaat ie roken.

Het is dus bijna met zekerheid een 'voorzetontvanger', een toestel dat je gebruikt om je bestaande radio een extra band te geven, of om de prestaties te verbeteren.

In zulke gevallen werd het toestel vaak gevoed uit het bestaande radiotoestel.

Als je zelf een voeding wil bouwen, kun je gewoon het voedingsdeel van een willekeurige buizenradio kopiëren, en aanpassen zodat je ergens tussen de 150 en 250v uit komt met de anodespanning.
Maar eigenlijk is dat niet handig, want je hebt sowieso een extra radio nodig om hier iets mee te ontvangen. De uitgang van dit toestel, sluit je aan op de *antenne*aansluiting van het 2e toestel.

Als de originele eigenaar 'm zou combineren met een éénkringer, dan is het voordeel dat je nu éénknops-afstemming hebt. De terugkoppeling hoef je niet meer mee te bewegen als je aan het afstemmen bent.

Maar nogmaals, teken het schema uit zodat je 100% zeker weet wat je waarop moet aansluiten, of zodat wij je dat kunnen vertellen.

Spendeer ook eens een middagje aan het lezen van de tips en trucs: https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/

Woon je in Groningen, dan kan ik je er misschien bij helpen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

1 buis radio - troubles

door Thomas Van de Velde @, 08.07.2020, 19:46 (1360 dagen geleden) @ Laurens

Ja klopt volledig, bijna 100% zeker Belgische KG convertor om voor een MG/LG rechtuit ontvanger te gooien. Onderdelen zijn Belgisch, heb ooit een radio gerepareerd die hier ´bijhoorde´ en de chassis layout is echt exact hetzelfde. Dit is typisch Belgische kopie van Amerikaanse toestellen, waar men kleine, goedkope terugkoppelings-loze rechtuits bouwde, bijna altijd tweekringers. Dit soort ´Depressie Radios´ waren dikwijls gewoon een pentode mengbuis met een MF-trap/detector met terugkoppeling (zgn ´Short Superhet´), of goedkope tweekringer, in beide gevallen was die dingen op de KG werken echter onmogelijk. En altijd universeel toestellen, Amerikaanse 0,3A seriebuizen of Europese 0,2A seriebuizen (C-serie)... Daarom vind ik het beetje raar dat hier een AK1 inzit, maar goed.

Idee achter dit soort radios was het concept terugkoppeling wegwerken, zodat je de buren niet meer kon storen, en tegelijk toch nog genoeg prestaties overhouden om de naam ´omroepontvanger´ waardig te zijn. En in die tijd natuurlijk kon pochen over éénknops-bediening! Probleem is dat dit soort ontvangers zelfs al op het hoge eind vd MG band vrij onselectief word (selectiviteit/bandbreedte bij rechtuit-ontvangers word in Percent uitgedrukt, niet in Kilohertz) en je stabiliteitsproblemen krijgt ook (niet bij de Short Superhet). Dus om alsnog op hogere (KG) frequenties te kunnen werken, dit soort convertor. De simpele tweekringers waren goedkoop en simpel genoeg om na te maken in kleine ateliers, de énige schielding tussen beide afgestemde kringen is (net zoals hier) het chassis zelf + feit dat ze onder hoek van 90 graden tov mekaar staan. Schema voorzien door anderen zal wel grotendeels kloppen.

Ga dit ding echter niet in het stopcontact prikken of meteen aan een universeel toestel knopen, tenzij je een dode AK1 + goeie brand wil! De polariteit goed uitvissen van alles, en precieze schema uittekenen! Ik kwam al voor (onaangename) verrassingen te staan...

Mvg,
Thomas/ON4SPK

PS. Als ik ergens schema/type vind van bijbehorende soort radio, edit ik dit wel even.

1 buis radio - troubles

door AvanDam @, Vinkeveen, 08.07.2020, 12:14 (1360 dagen geleden) @ Sucho10

Vermoedelijk kortegolf voorzetapparaat, werden gebruikt bij toestellen die dat niet hadden, vaak rechtuit ontvangers. De voeding, gloeidraad en hsp, kwam uit het toestel waarop het aangesloten werd.

Adrie

1 buis radio - troubles

door AvanDam @, Vinkeveen, 08.07.2020, 13:19 (1360 dagen geleden) @ AvanDam

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum