Gevoeligheid Afstem neon buisje AK-391 (Techniek Radio/TV)

door lethnjm @, Valkenswaard, 21.02.2020, 20:29 (1497 dagen geleden)

Beste forum lezers.

Na het vervangen van bijna alle teerbollen en nog wat andere vergane glorie ( uit veiligheid) ben ik positief verrast over de geleidsweergave kwaliteit van het versterker deel. Ik leid een lossless audio signaal via de pickup ingang het versterker deel in. Wat mooi om te horen dat mn bij klassieke muziek de weergave ( balans, evenwicht hoog laag, ect) zo ontzettend goed is. Ik mis de hedendaagse electronische muziek manipulatie maar al te graag, en bij deze AK-391 lukt dat verbulffend goed. Zoals eerder gevraagd, was, na advies van nico, de EF9 buis aan' oscileren. Deze is nu helemaal ingetaped met Koper tape( en dat draadje naar aarde op pin 1 ( m) ). Het ontvangst gedeelte werkt wel, op de drie golf bereiken, maar er is veel ruis. Nu was ik met het neon afstem buisje bezig, en dat licht ook weer op. Wat me opvalt is dat de gevoeligheid gering is. Het verschil tussen een sterk zender signaal en geen zender signaal, bv op de KG, is bv 2 mm verdere uitslag. De regel pot meter R20 heb ik gemeten en is nog prima op spec. Ook de aangesloten weerstanden. ( nouja, die R21 van 5.6 MOhm,. staat op 7.8, ) Maar is dat nou de reden voor het geringe verschil in uitsturing van het neon buisje?.
Wat zie ik over het hoofd?.

Ik voeg maar een fotootje toe. Ben nog flink aan't poetsen nu.

[image]

Thanks,

Niek.

Gevoeligheid Afstem neon buisje AK-391

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2020, 23:35 (1497 dagen geleden) @ lethnjm

Gevoeligheid kun je testen met een zgn trimzender. Evenwel werd de gevoeligheid bij een consumentenontvager zelden opgegeven.
Met een trimzender kun je stap voor stap de versterking in de verschillende HF en MF trappen meten. Ook kun je uitvinden of de afgestemde filters nog op de juiste frequenties staan. Een verlopen bandfilter kan de ontvangstgevoeligheid flink teniet doen, evenals een defect in een HF kring..
Zonder meetapparaten en metingen blijft het gissen.

Gevoeligheid Afstem neon buisje AK-391

door lethnjm @, Valkenswaard, 22.02.2020, 17:16 (1496 dagen geleden) @ soundman2

Bedankt voor je uitleg soundman2.'k zal me er eens in verdiepen. Voor nu laat ik het maar even zoals het is. Niek

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum