opname kabeltje maken . (Algemeen)

door Dirk 63 @, Amsterdam, 06.02.2020, 02:48 (1513 dagen geleden)

beste mede forum leden ,

Ik zit me af te vragen of ik een opname kabeltje kan maken
van jack-in stereo plug naar din mono .
de jack-in voor in de laptop en de din met 3 pennetjes mono naar de oude vertrouwde Bandrec TK5
Want dan kan ik leuke muziek opnemen van internet :MUS:
De TK5 geeft het geluid ook weer via zijn eigen versterker tijdens opnemen ( erg handig )
dus heb ik geen andere app nodig om er tussen te schakelen
kan ik de 2 + signaal draadjes gewoon bij elkaar doen ,
of moet er nog weerstandjes tussen de 2 plus draden voor ik ze bij elkaar samen op 1 pennetje soldeer ?

mvg Dirk.

opname kabeltje maken .

door Buizengek @, 06.02.2020, 07:39 (1513 dagen geleden) @ Dirk 63

Goedemorgen Dirk

Misschien komt u hier wel mee verder

https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/aansluitingen/#cd

m.v.g Marcel

opname kabeltje maken .

door Peter1952 @, 06.02.2020, 08:41 (1513 dagen geleden) @ Buizengek

Veel oude bandrecorders hebben geen specifieke ingangen voor een platenspeler, maar wel een radio en/of microfoon ingang. Sommige hebben zelfs maar één ingang geschikt voor radio en microfoon. Die hebben de gevoeligheid van een microfoon ingang.
Een universeel snoer voor mono recorders met een DIN-ingang kun je maken door de L en R uitgangen van de laptop te combineren met twee 1 MΩ weerstanden en het knooppunt te verbinden met pen 1 van de DIN plug. Pen 2 is massa. De plug sluit je aan op de radio of de microfoon ingang van de recorder.
Als de recorder een platenspeleringang heeft gebruik je twee weerstanden van bijvoorbeeld 47 of 100 kΩ en dan naar pen 3 van de DIN plug.
Sommige oude (Grundig) recorders gebruiken ook voor de grammofoon ingang pen 1. Gewoon even proberen.

Het hele verhaal over het aansluiten van een recorder op radio en platenspeler staat in het serviceboek deel II van Philips.
Kijk ook eens hoe het zit bij een radio met een DIN recorder aansluiting.

Groeten,
Peter

opname kabeltje maken .

door Ben Schoon @, 06.02.2020, 10:49 (1513 dagen geleden) @ Peter1952

Hier vind je een instructiefilmpje voor een stereojack kabeltje naar mono voor aansluiting op oude audio apparatuur:
https://m.youtube.com/watch?v=kL94do8x1-g
Ik heb al diverse keren een kabeltje gemaakt om laptop of iPhone op een mono buizenradio te kunnen afspelen, werkt perfect.
Groeten Ben

opname kabeltje maken

door Peter1952 @, 06.02.2020, 12:11 (1513 dagen geleden) @ Ben Schoon

Mooi gemaakt, maar een beetje omslachtig. Ik verstop de twee weerstanden in de rode banaansteker. Er zijn banaanstekers die daar lang genoeg voor zijn. De afscherming verleng ik met een stukje draad en het geheel werk ik af met een stukje krimpkous. De las van de weerstanden zet ik vast in de rode banaansteker.

In dit geval gaat het om DIN steker. Het lukt wel om hier twee weerstandjes in weg te werken.

Groeten,
Peter

opname kabeltje maken

door Dirk 63 @, Amsterdam, 06.02.2020, 12:20 (1513 dagen geleden) @ Peter1952

Hoi Peter ,

Jij heb zeker ook net het youtube filmpje gekeken :-D
Ik vond het ook niet echt netjes met die lassen in het kabeltje .

Maar ik ben in ieder geval goed geïnformeerd
en kan aan de slag gaan met de soldeerbout en stekkertjes .

Dank heren :OK:

groet Dirk.

opname kabeltje maken .

door soundman2 @, Wouw, 06.02.2020, 13:09 (1513 dagen geleden) @ Peter1952

De oude microfooningangen waren hoog ohmig, in tegenstelling tot de transitorrecorders, Vaak heb je dan na de twee weerstanden van 1M Ohm nog een weerstandje van 100K Ohm naar aarde nodig om de juiste deling te krijgen.
De zgn diodeaansluiting bouwden we al extra service in voor klanten die een recorder kochten in onze winkel. daar zat dan ook gewoon een spanningsdeler in.
Door deze service hadden we veel mond op mond reclame en verkochten honderden Grundig recorders, TK20, TK120 etc.
Terwijl anderen zaten te pionieren met een gammele microfoon voor de luidspreker van de radio, konden onze klanten met een diode kabeltje opnemen en weergeven via de radio en ze mochten tijdens de opname ook gewoon praten. (Tijd: jaren60..)

opname kabeltje maken .

door soundman2 @, Wouw, 06.02.2020, 12:49 (1513 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door soundman2, 06.02.2020, 12:58

De TK5 heeft een pick-up ingang, gemerkt met de ronde Q. Pootje 1 is de gevoelige kant en pootje 2 is aarde. De twee stereosignalen van je telefoon kun je samenknopen met twee weerstandjes van 1 tot 10 K Ohm. het knooppunt van de twee weerstandjes gaat naar 2 van de din plug op de TK5, de afscherming gaat naar aarde. Twee kleine weerstandjes kun je wel kwijt in de dinplug, eventueel een kousje erover.
Heb je de TK5/ll, dan is de pickup steker niet meer aanwezig en kun je de microfooningang gebruiken. In dat geval heb je een spanningsdeler nodig. Je twee stereokanalen knoop je samen met twee weerstandjes van 1M Ohm. Het knooppunt gaat weer naar 1 van de dinplug. Bovendien moet je tussen pen 1 en pen 2 van de dinplug nog een weerstandje solderen van ca 100K Ohm.

opname kabeltje maken .

door Ben Schoon @, 06.02.2020, 12:58 (1513 dagen geleden) @ soundman2

Ik heb gemerkt dat de weerstandjes wel tot aanzienlijke vermindering van het volume leiden. Wat is de minimale weerstand die verstandig is?

opname kabeltje maken .

door soundman2 @, Wouw, 06.02.2020, 13:28 (1513 dagen geleden) @ Ben Schoon
Bewerkt door soundman2, 06.02.2020, 13:45

Het hangt er vanaf waar je de kabel op aansluit.
Gebruik je een pickup ingang als op de TK5/l, dan heb je 100mV nodig en geen spanningsdeling. De weerstandjes worden dan iets van 1 tot 10K Ohm en er is geen verzwakking.
Gebruik je de microfooningang en de latere RADIO aansluiting op nieuwere recorders, dan heeft de ingang een gevoeligheid voor microfoon en dus een paar millivolt. In dat geval heb je een spanningsdeler nodig. Twee weerstandjes (stereo) van 1M Ohm met daarachter een weerstandje van 100K Ohm zorgen voor een deling van een factor 10, waardoor de ingang niet overstuurd wordt.

Met de komst van o.m. Japanse recorders is de grote verwarring gekomen. Zowel in als out werkten op lijnsignaal, zodat veel recorderaansluitingen op gewone radio's niet goed werkten.
Bij de radioaansluiting hoort een beetje historie. Eigenlijk heet dat diode aansluiting.
Het radiosignaal werd afgetakt voor de volumeregelaar, dat had als voordeel dat de opnamesterkte onafhankelijk was van de stand van de volumeregelaar op de radio.
Het signaal kwam dus rechtstreeks af van de diodedetektor in de radio. Die is erg hoogohmig en laat een belasting nauwelijks toe en ook een paar meter afgeschermde kabel daaraan doet niet veel goeds aan de toch al weinig hoge tonen van AM.
In de radio werd een spanningsdeler ingebouwd. De diodedetektor werd nu alleen nog belast door een weerstand van 1M Ohm. In serie met die weerstand stond nog een weerstandje van ca 100K Ohm naar aarde. Zo was het signaal groot genoeg om in een microfoonaansluiting te passen. Ook de uitgangsimpedantie was een stuk lager door de 100K Ohm weerstand. Dat maakte het mogelijk om een normaal afgeschermd snoertje van een à twee meter toe te passen.
Om de recorderaansluiting compleet te maken, werd het weergave signaal van de bandrecorder op lijn niveau naar de pick-up ingang van de radio geleid, via dezelfde dinplug. Zo kon je zonder wat om te steken opnemen en weergeven.
Een diodekabel is simpel. Een snoer met twee afzonderlijk afgeschermde aders en twee dinpluggen, een op een bedraad.

Radioaansluiting op een recorder
Pen 1 microfoon aansluiting
Pen 2 aarde
pen 3 audio vanuit de recorder op lijnniveau. Bij latere recorders accepteerde deze aansluiting tijdens opname signalen op lijn niveau.
Later is de Din 5-polig geworden in verband met de komst van stereoapparatuur. Opname gebeurde via pennen 1 en 4, weergave via 3 en 5. Ook het snoertje had dan vier afgeschermde aders.

Hoewel de DIN aansluiting perfect werkte is deze door weinig mensen begrepen, zelfs Philips was er erg laat mee. Die hadden ook nog eens de door hen alleen gebruikte IEC steker. Een moeilijk achteraf in te bouwen ding, omdat het gat niet met een simpele boor de maken was.
Voor de puriteinen was er ook een "groot" nadeel. De deling van een groot naar een kleiner signaal maakte de signaal/ruisverhouding kleiner. Iets waarvan de massa geen last had. Die nam de liedjes op van een AM radio en als het kon ook nog op de laagste snelheid van 4,75 cm per seconde. Zo had je gedurende een paar uren je favoriete muziek, zonder dat je de band hoefde om te draaien.

opname kabeltje maken .

door Dirk 63 @, Amsterdam, 06.02.2020, 13:39 (1513 dagen geleden) @ soundman2

Hoi Soundman ,

Ik wist niet dat er TK5-I had en TK5-II ?
volgens mij heb ik dan TK-I
ik heb 4 aansluitingen
zie foto
en boven op de TK5 bediening 3 druktoetsen
voor keuze welke ingang ik wil gebruiken .
[image]

mvg Dirk

opname kabeltje maken .

door Peter1952 @, 06.02.2020, 14:07 (1513 dagen geleden) @ Dirk 63

Linksboven is de pick-up aansluiting. Normaal is pen 3 de gevoelige kant, maar bij de TK5 is dat pen 1. Je kunt dus zoals aangegeven links en rechts samenvoegen met bijvoorbeeld 1 kΩ weerstanden.

Groeten,
Peter

opname kabeltje maken .

door soundman2 @, Wouw, 06.02.2020, 15:43 (1513 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door soundman2, 06.02.2020, 15:55

Links boven is de pickup ingang, 100mV/2M Ohm
Rechtsboven is de microfoon ingang 2mV/500K Ohm
Linksonder is al een diodeaansluiting die kan opnemen en weergeven, zoals ik eerder beschreef. Ingang 2mV/50K Ohm Uitgang is lijnniveau.
Rechtsonder is een audio uitgang op lijn niveau.

De gebruiksaanwijzing van jouw TK5 (model met vier x din) staat bij HiFi-engine. (inloggen) Ik heb hem daar gedownloaded.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum