Antenne op Philips B2X80U (Techniek Radio/TV)

door Bolleke @, 21.10.2019, 19:21 (1641 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Sinds kort ben ik de eigenaar van deze leuke radio. Nu wil ik graag een antenne eraan hangen om iets meer dan Engels voetbal te kunnen ontvangen. Het is me alleen niet helemaal duidelijk wat voor soort antenne en stekker ik moet gebruiken. Even googlen maakt het niet per se duidelijker gezien mijn gebrekkige technische kennis ;-)
Bijgaand een foto van de antenne ingang.
Hoop dat iemand het antwoord op deze, waarschijnlijk eenvoudige, vraag weet.

[image]

Antenne op Philips B2X80U

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 21.10.2019, 19:49 (1641 dagen geleden) @ Bolleke

Beste ? Bolleke?,

Welkom op dit forum. Je vindt hier mensen met een soortgelijke hobby als die van jou, zowel techneuten als mensen die minder technisch zijn maar dan weer geheel andere kwaliteiten hebben.

Het is gebruikelijk dat je ergens je echte naam vermeld, dit is wat handiger als je elkaar aanspreekt, zie ook het forum reglement.

Dan een antwoord op je vraag: als antenne kun je een draad antenne gebruiken. Liefst een draad vrij opgehangen tussen twee redelijk hoge punten. Probleem tegenwoordig is echter wel dat dit soort antennes ook allerlei storing oppikt (van bronnen die vroeger niet bestonden, zoals schakelende voedingen, spaarlampen en meer.

Wat het beste werkt kun je gewoon uitproberen, je kan niets kapot maken. De dikte van de draad is niet van belang, de lengte wel; hoe langer hoe beter.

De steker die je zoekt heet "banaan steker", deze worden op erg veel plaatsen verkocht, om een idee te krijgen kijk je eens hier. dit zijn wat voorbeelden.... Een stekerpen uit een gewone 230 volt steker past ook, mits het de dunne variant is. Je maakt een steker open en haalt er 1 pen uit..... Maar dan heb je niet zo'n mooi gekleurd hulsje.

Succes met de radio, komt vast goed!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Antenne op Philips B2X80U

door soundman2 @, Wouw, 21.10.2019, 19:50 (1641 dagen geleden) @ Bolleke
Bewerkt door soundman2, 21.10.2019, 20:21

De aansluiting is voor de ontvangst van AM zenders. Op de linkse aansluiting met het vorkje wordt een draadantenne aangesloten, met een 4mm banaansteker.
De beste antenne is een vrijhangende draad van een meter of 10 tussen twee hoge punten. Een zijde van de draad wordt via een zo kort mogelijke draad verbonden met de radio. Hoe hoger de antennedraad hangt en hoe verder van de bebouwing, hoe beter de ontvangst en de afwezigheid van storing die tegenwoordig alom rond en in een huis aanwezig is. De vrij hangende draad wordt van de ophangpunten geïsoleerd met isolatoren. Vroeger waren dat porseleinen "eitjes", maar twee stukjes plastic pijp voldoen ook wel.
De rechtse aansluiting wordt met de aarde verbonden. De beste aarde is een metalen staaf van een paar meter in de grond, liefst tot in het grondwater, die met een zo kort mogelijke verbinding op de radio wordt aangesloten, eveneens met een 4mm banaansteker.
Vroeger werd de waterleiding wel als aarde gebruikt, maar door de aanwezigheid van plastic leidingen is dat niet ideaal meer. Ook een CV radiator is geen beste keuze.
een goede antenne zorgt voor een groot ontvangstsignaal. De radio reageert daarop, door het verminderen van de gevoeligheid via de AVC. Niet alleen wordt het nuttige signaal op maat gemaakt, maar ook de storing en ruis die aanwezig zijn worden verzwakt. Met een mooi woord, de signaal/ruis verhouding wordt beter.
Een klassiek voorbeeld , geleend van het www.
De antennedraad hoeft niet geïsoleerd te zijn. Het beste neem je fosforbrons draad van bijv 1,5mm2. Het voordeel is dat de draad niet roest en ook niet uitzakt, zoals gewoon koperdraad wel doet.

[image]

Hieronder een ei-isolator. Dergelijke isolatoren worden ook gebruikt bij weideafrasteringen. Vroeger was het materiaal porselein,
De ei-isolator met de twee haken geeft aan hoe de antennedraad op de juiste manier door het gat gevoerd wordt. Als de antennedraad alleen aan het dunne dwarsstukje trekt zal dat snel breken. Om de draad te fixeren sla je die een aantal malen om zichzelf.
De draad aan de afgaande kant kun je het beste dubbel vouwen, door de isolator voeren en dan ineen draaien. De draad is dus niet onderbroken en heeft na een lange periode buiten ook geen last van slecht contact door corrosie.

[image]
[image]

baansteker
[image]

Antenne op Philips B2X80U

door hans @, Hoorn, 21.10.2019, 20:27 (1641 dagen geleden) @ Bolleke

Bolleke [?!]

Dit model radio heeft een ferriet antenne; een draadantenne is daarom niet echt nodig. Je hoopt dat er meer zenders te ontvangen zijn dmv een extra antenne. Dan moeten die zenders er wel zijn :-( .
De ferriet antenne is richtinggevoelig. Zet je radio aan en zoek op de middengolf naar zwakke zenders en probeer het signaal beter op te vangen door de radio te draaien. Niet op zijn kop zetten, natuurlijk, maar in het horizontale vlak draaien.

Hans

Antenne op Philips B2X80U

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 22.10.2019, 09:18 (1640 dagen geleden) @ Bolleke

Hallo "Bolleke",

Hans heeft gelijk.
Dit toestel heeft een ingebouwde ferrietantenne die heel goed werkt mits het toestel verder in orde is en goed is afgeregeld.
Bij mijn eigen exemplaar wordt de ontvangst met een externe antenne alleen maar slechter, het toestel pikt dan veel van de hedendaagse ethervervuiling op.
Hier ter plaatse geldt "als de B2X80 het niet ontvangt is het er niet".
Bedenk vooral dat er nog maar heel weinig AM-zenders over zijn die bovendien hele kleine vermogens hebben.
De ontvangst is dus ook nog sterk afhankelijk van je woonplaats.
Tot slot: in de donkere uren is er nog genoeg te beleven en kan je zelfs zenders uit Noord-Afrika horen.

Met vriendelijk groet.

Henk

Antenne op Philips B2X80U

door soundman2 @, Wouw, 24.10.2019, 17:32 (1638 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Bij mijn eigen exemplaar wordt de ontvangst met een externe antenne alleen maar slechter, het toestel pikt dan veel van de hedendaagse ethervervuiling op.

Toch zijn er maar weinig amateurontvangers met een ferriet antenne.

Antenne op Philips B2X80U

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.10.2019, 19:25 (1638 dagen geleden) @ soundman2

Bij mijn eigen exemplaar wordt de ontvangst met een externe antenne alleen maar slechter, het toestel pikt dan veel van de hedendaagse ethervervuiling op.

Toch zijn er maar weinig amateurontvangers met een ferriet antenne.

De Philips D2999 en de Grundig Satellits hebben die wel.
Beide uitschakelaar, want de echte amateur wil natuurlijk ook lekker met zijn eigen antennes prutsen.
Voor amateurtoestellen, de echte DX-ers, ligt de nadruk vooral op kortegolf vanaf een MegaHertzje of 6 en daar doe je met ferriet niet veel.
Ik heb wel met veel succes magneetantennes gemaakt voor de korte golf maar dat zijn dan luchtspoelen.

De Satellit 2100 gebruikt de ferriet volgens mij ook op de Tropenbanden K1 en K2.
Heeft iemand de laatste jaren nog iets gehoord op de 90m band?
Dat probeer ik al een poosje maar zonder resultaat.

Antenne op Philips B2X80U

door Martina @, Almere, 24.10.2019, 19:54 (1638 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Hallo "Bolleke",


Tot slot: in de donkere uren is er nog genoeg te beleven en kan je zelfs zenders uit Noord-Afrika horen.

Tja....., maar wat je daar nou mee? Je verstaat er geen reet van.....

Gezellige Hollandsche muziek en hoorspelen ....DAT willen we horen op de middengolf....toch?

--
The Flying Dutchlady
Eensch legende... thans werkelijkheid!
https://www.youtube.com/watch?v=lr5d3sGxSXQ

Antenne op Philips B2X80U

door ruudtx @, 25.10.2019, 17:30 (1637 dagen geleden) @ Martina

Kom kom, niet iedereen is hetzelfde.
Ik hoor soms aardige programma's uit Naf.
Mijn muziekkeuze is ook anders maar wel geschikt voor MG.

Antenne op Philips B2X80U

door Bolleke @, 22.10.2019, 16:09 (1640 dagen geleden) @ Bolleke

Dank allen voor de snelle reacties! Ik ga er mee aan de slag :-)

groet, Enno

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum