Antenne-tuner (Techniek Radio/TV)

door Bert V. @, Amstelveen, 15.06.2019, 16:39 (1771 dagen geleden)
Bewerkt door Bert V., 15.06.2019, 17:32

Op het WWW kwam ik een oud artikel tegen van PA0SNY waarin hij een antenne-tuner (Z-match) beschreef, waarmee hij toch wel leuke resultaten behaalde, en deze tuner wilde ik ook eens nabouwen.
www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch7/chiave81.htm
Het is een eenvoudig ontwerp, de antenne-inkoppeling is hier inductief d.m.v. een spoel, waardoor minder snel verstemming van de af te stemmen spoel wordt bereikt, (niets nieuws natuurlijk, maar vaak wordt er capacitief ingekoppeld; lees ook het artikel hierover)
Mijn laatst gebouwde antenne-tuner was met een zelfbouw rolspoel van zilverdraad, die in het begin goed functioneerde, maar later door "corrosie" steeds meer storing/onderbrekingen gaf, en om nu iedere keer deze spoel te polijsten was mij te veel.
[image]
[image]
Het nu gevonden ontwerp is goed na te bouwen, en heb ik in een behuizing geplaatst waar eerdere ontwerpen een plaatsje hadden gevonden. ik heb zo veel mogelijk de bestaande gaten in het front benut, maar indicaties hierop kloppen nu niet helemaal.
Best wel wat knopjes!: 1 knop voor bandkeuze, 1 voor de gewenste frequentie, en 1 voor fijnregeling hiervan; voor de 80-meterband 1 schakelaartje voor bijschakeling van C's, en daarbij 1 schakelaartje voor kortsluiten van de extra trimmer van het ingangs-signaal: ( deze 2 schakelaartjes waren niet nodig geweest met een extra schakeldek op de bandkeuzeschakelaar, maar het spul was al samengebouwd!);1 knop voor regeling van het uitgangsniveau van deze tuner, en een exra knopje voor regeling van het binnenkomende antenne-signaal; als laatste 1 knop voor directe doorgang antenne-ontvanger, dus buiten de tuner om; (2 knoppen met geen functie, maar voor opvulling van lege gaten.)
[image]
[image]
Vooral het "spelen" met de in- en uitkoppeling van deze tuner is goed merkbaar. De S-meter is ook aangesloten.
Al met al een op zich eenvoudige antenne-tuner, leuk om te bouwen, wat complexer wat bediening betreft, maar met prima resultaten, en een goede aanpassing op mijn B40, voor wat meer rendement van mijn (te) korte langdraad.
[image]

Bert

Antenne-tuner

door Goldline @, Oranjedorp, 15.06.2019, 20:09 (1771 dagen geleden) @ Bert V.

prachtig stuk huisvlijt Bert!
in S punten wat is de verbetering ?

--
Cees PA1DBA

Antenne-tuner

door Bert V. @, Amstelveen, 17.06.2019, 23:37 (1769 dagen geleden) @ Goldline

Is met een (niet originele) en niet geijkte S-meter moeilijk te bepalen, maar wordt dus wel gebruikt als indicator van de signaalsterkte.

Bert

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum