Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan.. (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 15.04.2019, 18:12 (99 dagen geleden)
Bewerkt door soundman2, 15.04.2019, 18:37

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan en een uurtje later had ik hem.
Zomaar tijdens de opbouw van een evenement, zag ik op een balkon een 634A staan, zomaar in de buitenlucht en kennelijk al lang.
De eigenaar was er op uitgekeken en voor een klein bedrag was tie van mij.
Hij is helemaal origineel , maar heeft wel te lijden gehad. De kast is flink verweerd en het bakelieten ornament is helemaal dof geworden. Ik vreesde voor de inhoud, maar volgens de eigenaar zat alles er nog in, inclusief de lampen. Verder had de radio een paar jaar geleden nog gespeeld. De schade aan het binnenwerk viel verrassend mee. Wel wat roest op het chassis, maar het stof in de radio is sinds 19 december 1933 niet meer aangeraakt.
Ik heb ook de eerste restauraties verricht. Het netsnoer en het luidsprekersnoer binnenin was helemaal vergaan. Ik heb de zaak wat vervalst. Van het luidsprekersnoer liet de katoenen omspinning zich eenvoudig verwijderen en kon gevuld worden met een wat beter draad. Van de interne netkabel viel het tegen en na een paar uur was het er weliswaar af, maar de katoenen vulling kreeg ik er niet uit. Ik heb dat snoer vernieuwd en als omhulling een zwarte schoenveter er omheen gedaan. De structuur is wat grover, maar persoonlijk kan ik er goed mee leven. Ennuh, ja je ziet het goed, in deze radio zitten stukjes krimpkous:-)
Al met al komt er nog wat werk aan en laat ik nou net geen meubelmaker zijn.......

[image]
De vervalsingen. Links het snoer naar de luidspreker met de originele omspinning, rechts de netkabel intern met de zwarte schoenveter.

[image]
Een nieuw glaasje zit er ook al in.

[image]
Niet zo best meer

[image]
produktiedatum?

[image]
De luidspreker, ook niet best.

[image]
Fineer laat los, het fineer is verder helemaal intact, ik bedoel er zijn geen grote stukken afgebladderd en afwezig.EEn van de voetjes is gedeeltelijk verteerd, door houtworm en vocht.

[image]
Oude reparatie?

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Desmond @, 15.04.2019, 18:26 (99 dagen geleden) @ soundman2

Dag Henk,

Dat is toch heel leuk om deze Lentebode (!) zo te verkrijgen.
Het chassis en de luidspreker hebben het buitenverblijf toch heel behoorlijk overleefd.
Nog veel genoegen met de restauratie, graag volgen we de vorderingen.

Met vriendelijke groeten,
Desmond

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Will @, Zuidzande, 15.04.2019, 19:43 (99 dagen geleden) @ soundman2

Hallo

Zie je mail.

vr.gr. Will

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 17.04.2019, 16:19 (97 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 17.04.2019, 17:17

ik ben het chassis aan het gereedmaken om te laten werken. De verteerde rubberen leidingen zijn vervangen, De met boorzuur gevulde elco's zijn inmiddels van een nieuwe inhoud voorzien.
De luidsprekertrafo is primair onderbroken. Er zitten primair drie aansluitingen op, wat op een aftakking duidt. Een deel meet nog wel door. Op de schema's die ik heb staan de aftakkingen niet getekend. Ik vraag me af of het de originele trafo is. Er staat wel een nummer op. 278 295010. Het valt me op dat de trafo geen luchtspleet heeft. Wie weet daar meer van? Tijdelijk ga ik hem vervangen door een 100 Volt lijntrafootje, 4 Ohm 0,6Watt, wat op een primaire impedantie uit komt op 16,7 K Ohm. De E453 wil 15K Ohm zien, dus dat gaat wel werken. Bij meting aan de luidspreker bij 1000Hz blijkt de impedantie slechts 2,5 Ohm te zijn. De nummers op de luidspreker zijn verdwenen.
Hoe betrouwbaar is de "zelfbouwcondensator" C24 naar de eindbuis? (2000pF)

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Maarten Bakker @, Delft, 17.04.2019, 22:05 (97 dagen geleden) @ soundman2

Er staat wel een nummer op. 278 295010. Het valt me op dat de trafo geen luchtspleet heeft.

Ik heb daar ook m'n twijfels bij. 278 zou een datumcode kunnen zijn (maar die klopt niet met 1933) en 295010 een codenummer dat ik niet thuis kan brengen. Kun je eens dubbelchecken of dat nummer klopt? Misschien dat een foto van de trafo ook een idee van herkenning kan oproepen bij de lezer.

Origineel zou er een 25 647 99.0 in moeten zitten, althans als het de Nederlandse uitvoering betreft.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 17.04.2019, 22:20 (97 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten, hier de gevraagde foto's


[image]

[image]

[image]

[image]

De zeskant bevestigingsgaten zijn ook apart.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door AvanDam @, Vinkeveen, 18.04.2019, 07:58 (97 dagen geleden) @ soundman2

Originele trafo uit een 634A.
[image]

Trafo heeft vier aansluitingen, middelste van de drie aansluitingen op het bordje is massa van de luidspreker. Trafo heeft luchtspleet, geen nummer.
Er hoort geen E453 in dit toestel, deze heeft een andere buishouder nodig.
Eindbuis moet een C443 / 453 zijn.

Adrie

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 09:57 (97 dagen geleden) @ AvanDam
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 10:51

Het is inderdaad een C453, dat is een kleine onoplettendheid van mij.
De uitgangatrafo heeft net als op jouw foto een bracket, maar die was er even af.
Aan de luidsprekerzijde zitten twee aansluitingen, waarvan een geaard via een draad aan aan het chassis van de radio. Aan de primaire zijde zitten drie aansluitingen. De linker en de middelste meten DC 390 Ohm, de rechtse meet oneindig. Tussen de wikkelingen vandaan komen nog aansluit stripjes en die meten weer wel wat.
Het linkse stripje t.o.v, de linkse aansluitlip 148 Ohm en t.o.v. de middelste aansluiting (de ongebruikte dus) 243 Ohm. Hier lijkt wat raars aan de hand. Het rechtse stripje meet nul Ohm t.o.v. de rechter aansluiting die oneindig meet. Dat stripje zit helemaal aan de buitenzijde.
Helemaal achter tegen het kokertje is nog net een derde stripje te zien en dat meet nul Ohm t.o.v. de linker aansluitlip. Het lijkt erop dat de winding voor de spreekspoel ergens tussen twee lagen in zit. De metingen maken me niet meteen duidelijk hoe het precies zit. Met heel veel geluk zit misschien de overgang naar het wikkeldraad wel los, maar daarvoor moet ik de trafo uit elkaar halen. Maar daar zie ik niet tegenop.
De midden aansluiting is nooit gebruikt.
Aan de stapelwijze van de EI blikjes kun je zien dat de trafo geen luchtspleet heeft.
In de originele situatie zaten er drie draden naar de radio. Drie rubber draden , twee zwarte en een rode, alle drie vergaan.
De primaire was aangesloten met een rode en een zwarte draad en de luidspreker aansluiting was geaard met ook een zwarte draad. ik vraag me af hoe ze dat tijdens produktie uit elkaar hielden, of waren er toch drie kleuren. Een testlampje zou ook nog kunnen, maar dergelijke handelingen nemen tijdens de montage alleen maar extra tijd in beslag.
[image]
Bevestigingsplaat voor de trafo.


[image]
Stapelwijze voor de blikjes, geen luchtspleet derhalve.


[image]
Aansluitstripjes.


[image]
Lipjes primaire zijde.


[image]
Lipjes luidsprekerzijde.


[image]
DC weerstandsmeting aan de trafo. De twee schuine lijntjes zijn de aanluitingen van de windingen en meten (uiteraard nul Ohm.
De getekende weerstands symbolen geven niet noodzakelijkerwijs de echte interconnectie van de windingen. Het knooppunt van 149 en 244 is een stripje dat tussen de wikkelingen omhoog komt en er ook weer tussen verdwijnt. Het zou dus een verbinding kunnen zijn tussen de twee lagen van de primaire.. Dat klopt dan weer met mijn idee, dat de luidsprekerwikkeling tussen twee lagen primair zit.
De weerstand die ik meet kan ik nog niets mee. De windingen kunnen verbrand zijn, onderbroken door corrosie of gewoon een slechte soldeerlas.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door AvanDam @, Vinkeveen, 18.04.2019, 12:55 (96 dagen geleden) @ soundman2

[image]

De lucht(pertinax)spleet zit bij deze trafo zit bij de pijlen.

ik vraag me af hoe ze dat tijdens produktie uit elkaar hielden, of waren er toch
drie kleuren.

Heb bij Philipstoestellen gezien dat ze uiteinde van de draden met verschillende kleuren draden omwikkelden, rood, groen en zwart.

Adrie

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 13:57 (96 dagen geleden) @ AvanDam
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 14:44

De luchtspleet had ik op jouw foto al gezien. De kern bestaat bij jouw trafo uit E E blikjes. Met de EI blikjes bij mijn trafo worden alle blikjes normaal in één richting ingestoken. Daar komt dan een kartonnetje tussen en vervolgens wordt het pakketje I-blikjes samen met de bracket aangebracht.

Misschien komt mijn trafo wel uit een radio waar uitkoppeling met een smoorspoel voor de anodespanning en een condensator voor het audio werd gebruikt.
De luidsprekerbedrading bestond uit een drieaderig snoer, met garen omsponnen. Er kunnen best drie kleuren in gezeten hebben, De derde ader was dan wit, maar het rubber is zover heen dat dat nauwelijks meer te zien is.
Edit:
Als ik mijn trafo nog eens goed bekijk, dan zijn de beentjes van de E-blikjes korter als de lengte van de spoelkoker, dan ben ik toch benieuwd hoe de I blikjes eruit zien.
Kennelijk is het geen normale E-I kern. Ik heb vele trafo's gezien, maar deze dan weer niet. Zou dus zomaar kunnen dat het middenbeen wel een luchtspleet heeft. Maar of het dan hetzelfde werkt weet ik niet.
Edit:
Het vraagstuk bleef knagen, dus toch maar een plaatje eruit gehaald.
Nooit eerder geien en dus ok geen luchtspleet.[image]

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 19.04.2019, 11:44 (96 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 19.04.2019, 11:58

Ik heb de kern verder verwijderd en de eerste papierlagen er af gehaald, De primaire draad zat niet mer vast, maar meet ook nu niet door. De weerstandeswaarden die ik gemeten heb kloppen ook niet meer. Ik denk dat ik gelijk krijg over de mogelijke mankenten, waardoor de trafo feitelijk afgewikkeld moet worden om dat te zien. Evenwel, omdat de trafo geen luchtspleet heeft, denk ik dat de trafo niet in de radio thuis hoort. Een luchtspleet kan wel gemaakt worden met drie kartonnetjes, maar ik zou de transformator opnieuw moeten berekenen.
De luidspreker werkt ook, maar de impedantie is 2,5 Ohm, erg laag volgens mij. Dit heeft tot gevolg dat de anodeimpedantie van de tijdelijke trafo slechts ca 8K Ohm bedraagt. Dus als iemand de originele trafo heeft...
Meetgegevens zijn ook welkom, zoals de wikkelverhouding, Die ook afhankelijk is van de toegepaste luidspreker Zou die 5 Ohm zijn, dan is T=V Z1/Z2 ofwel V 15000/5=54,7.
Wie kan de impedantie van de luidspreker meten bij 1000Hz.
Ik weet dat het allemaal niet zo heel kritisch is, maar al ik de trafo over moet wikkelen, heb ik de vrijheid, om hem in een keer goed te maken.
Overigens is de conus van de luidspreker ook gedeeltelijk vergaan. Wie heeft er nog een? (Of een luidspreker met een goede conus)
Buitendiameter 21,5cm, klankbord opening 19 cm. De DC weerstand is 2,2 Ohm en dat ligt aardig in de buurt van de waarde die in de doc vermeld staat (2,1 Ohm)
T van de trafo zou dan 77,5 moeten zijn Imp bij 1KHz is gemeten 2,5 Ohm

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door AvanDam @, Vinkeveen, 19.04.2019, 13:16 (95 dagen geleden) @ soundman2

Gegevens van de luidspreker op de foto (niet te koop):

Luidspreker R = 2,08 Ohm Z = 2,77 Ohm (1000Hz)
Trafo: Rp 748 Ohm Rs 0,13 Ohm
Combinatie Trafo + luidspreker: Z = 11,47 kOhm (1000Hz)

Adrie

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 19.04.2019, 14:33 (95 dagen geleden) @ AvanDam

Daar kan ik wel wat mee. Bedankt zover.

Het typeplaatje

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 11:57 (97 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 12:08

Origineel zou er een 25 647 99.0 in moeten zitten, althans als het de Nederlandse uitvoering betreft.

Het typeplaatje

[image]

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 11:02 (97 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 11:18

Een foto van de gereviseerde elco's. Lijkt me goed gelukt.
De elco's zijn aan de onderzijde open geweest. Om beschadiging te voorkomen heb ik uit voorzorg een stalen bandje rond de flens gelegd en die daarna met een fijn zijsnijtangetje opengebogen.
De isolatiering zit weer op de goede plaats........

[image]

Blijft dee vraag:
Hoe betrouwbaar is de "zelfbouwcondensator" C24 naar de eindbuis? (2000pF)?

Volgens mij is het zo'n pertinax exemplaar. Hij zit op een moeilijk bereikbare plaats en als hij bevestigd is met een doorlopende bout, dan is het in mijn optiek geen echt servicevriendelijke montage. Ik wil hem aan de tand voelen om eventueel een eindbuis te sparen. Als dit type condensatoren bewezen slecht is na alle jaren, moet ik hem vervangen, los knippen, reviseren o.i.d.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Armand @, 18.04.2019, 13:45 (96 dagen geleden) @ soundman2

""Hoe betrouwbaar is de "zelfbouwcondensator" C24 naar de eindbuis? (2000pF)?""

Moeilijk te zeggen als je niet weet in welke omgevingen de radio tijdens zijn leven heeft gestaan en blijkbaar ook al heel lang in de buitenlucht.
Ik zou C24 toch controleren en desnoods vervangen : meten = weten.;-)

Groeten, Armand

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 13:52 (96 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 14:09

Zou geen enkel probleem zijn, als je er zomaar bij kon komen. Ik vrees dat het afknippen wordt en een nieuwe C ergens anders er in zetten, of een zijde losknippen en dat gebruiken als steunpunt. Blijft dan heel lastig zonderveel los te maken.
In de service manual gaat elke werkzaamheid vooraf mate de hint om alles goed in kaart te brengen, zodat je ook de gedeeltelijk ongeïsoleerde bedrading weer op zijn plaats kunt brengen. Vooral het HF gedeelte wordt kennelijk heel makkelijk ontregeld.Uiteindelijk ga ik de radio met stroombegrenzing opstarten en met alleen de gelijkrichter erin. Lekkages van condensatoren op plaatsen met een wat hoger voltage vallen dan al snel door de mand. Dat kun je gewoon meten zonder wat los te knippen.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Kees48 @, Eemnes, 18.04.2019, 16:32 (96 dagen geleden) @ Armand

Je kunt ook een condensator in serie met deze C zetten. Dan kan de bedrading intact blijven. Misschien niet original maar wel veilig.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 18:28 (96 dagen geleden) @ Kees48

Dat is een van de opties. Als je de capaciteit dan wat groter neemt, bijv 47 of 100nF, dan wordt de koppelcapaciteit niet veel kleiner.

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door Goldline @, Velsen, 18.04.2019, 18:57 (96 dagen geleden) @ soundman2

Zou het origineel met een Megger aan de tand voelen, moderne Meggers gaan tot 1KV.

--
Cees PA1DBA

Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan..

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 19:35 (96 dagen geleden) @ Goldline

Ik heb een zgn METRISO, die gaat tot 500 volt. Evenwel zegt dat nog niet alles. Lekkage kan altijd nog optreden. Een pekdotje is altijd verdacht, de gele en groene polyestefr condensatoren van Philips lijken het eeuwige leven te hebben. Wat is de algemene mening over cq ervaring met deze condensatoren?

Welke gevoeligheid is normaal voor de 634A op MG

door soundman2 @, Wouw, 23.04.2019, 21:13 (91 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 23.04.2019, 21:23

De 634a begint te leven. De vloeistof elco's zijn gereviseerd en een aantal, voornamelijk ontkoppelcondensatoren voor de voedingspanning zijn vervangen wegens lekkage. De condensatordoos is nog niet onder handen genomen, omdat de spanningen daarop aardig kloppen met de verwachtingen. De afschermlaag van de E462 lampen maakte bij beide buizen slecht contact, zowel bij de lamphuls als in de voet, waardoor de boel wilde genereren.. Beide problemen zijn opgelost. Op de meetzender werkt de ontvanger. Ik heb geen goede buiten antenne, waardoor de ontvangst waarschijnlijk stukken beter zal worden. Maar welke gevoeligheid is normaal voor deze rechtuit ontvanger voor een behoorlijk volume?
Eventueel opnieuw trimmen doe ik pas als de rest OK is.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum