Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 12.04.2019, 20:53 (73 dagen geleden)

Na bijna tien jaar zoeken heb ik hem: een Loewe kleuren tv met buizen. 850 km op en af gereden naar Duitsland, maar wat een parel, wat was het die rit waard :-D .

Het verhaal voor de geïnteresseerden verder naar beneden, gelijk even mijn vraag:

Als het apparaat een klein uurtje gespeeld heeft en dus goed warm is, hoor je in de buurt van de hoogspanningstrafo (niet de lijn trafo, want zoals de K8 heeft dit toestel er ook twee) een zacht geritsel.
Als er op een ontladen beeldbuis plots hoogspanning komt, hoor je dat ook ritselen. Precies dat geluid, maar constant en véél stiller. Je moet met je oor naast de rugwand gaan staan om het te horen.
Ik vraag me af of zulks normaal is en/of kwaad kan.
De trafo's lijken me uit de Philips fabrieken te komen en ben dus als de dood dat de boel om zeep gaat. Waar vind je zoiets dan...

Nu goed, ik heb al gemerkt dat zowel mijn KM1 en mijn K8 dat soms ook doen. Niet constant, maar evengoed onafhankelijk van de beeldinhoud.
Vonkoverslag is het uiteraard niet. In het donker geen vonkjes oid te zien, noch ozon te ruiken.
Hopelijk hebben jullie tips hierover...

Het verhaal van dat ding...

In de flatscreen wereld de laatste tijd ook wat aan het hobbyen met Loewe en zo wat mensen leren kennen. Zo tipte er me een tijd geleden iemand me over een prachtige Loewe in de buurt van Frankfurt.
Afspraak gemaakt met de mensen en 14 dagen terug op zondag heen en weer.
Apparaat stond in een mooie droge kamer, waar naar het schijnt verwarmd werd in de winter en 's zomers goed verlucht. Klein krasje op de kast, twee kleine vlekjes bovenaan, verder in mint conditie.

Voor ze het toestel online zetten hadden ze na 20 jaar stilstand de stekker gewoon maar ingestoken en hij bleek beeld te geven. Horrorverhaal in mijn ogen, maar achteraf bekeken geen schade toegebracht.

Wegens toch wat gestabiliseerde schakelingen en vermits hij dan toch al prik had gehad, maar gelijk het stopcontact in met ampèremeter eraan.
Waarempel: beeld en geluid. Het beeld super contrastrijk en mooie kleuren. O N G E L O O F L I J K voor een toestel van 1968 dat zolang aan de kant gestaan heeft. Er is ook amper in gewerkt geweest.

Na aansluiten van een patroongenerator bleken enkele kleinigheden: verticale geometrie niet correct.
Loewe heeft tot de jaren '80 niet echt bekend gestaan om zijn goede potentiometers in hun tv's. Ja hoor ook in deze sixties bak was het raak: twee van de drie verticale regelingen braken af na maar even te draaien.
Na vervanging is de liniariteit en amplitude mooi te regelen. Helaas geen verticale shift regeling, want het beeld staat ietsje te laag om goed te zijn. Vermits ondertiteling op een 4:3 beeld nog mooi binnen beeld staat ga ik dat laten. Met de afbuigspoelen liggen klooien levert me later veel convergentie-ellende op.

De patroongenerator liet me ook nog een lichtjes S-vormig beeld zien dat langzaam kronkelde. Kon geen netbrom zijn wegens maar één "slag" in het beeld. Na even nadenken kwam ik snel in de horizontale oscillator uit. Bleek een kathode gloeidraad sluiting in de lijnoscillatorbuis (PCF802) te zijn. Verwisselen en de slag verdwenen.

En ja, buiten dat "ritselen" valt er niet meer te vertellen. Nu ik sinds deze week een hoogspanningsprobe in bezit heb, ga ik nog de boosterspanning eens nameten. Zal bij Loewe wellicht even belangrijk zijn als bij de K6-7 en 8 vermoed ik?

Misschien ook niet slecht er even de compressor op los te laten zodat al het stof er wat uit is. Helpt misschien al tegen het geritsel.

Het is vanuit mijn kinderjaren samen met mijn pa geleden dat ik nog eens een Duits kleurentoestel met buizen van kortbij gezien heb. Philips gewoon te zijn moet ik wel zeggen dat deze Loewe (en bij herinnering alle Duitsers) stukken moderner in elkaar zit. Bouwjaar 1968, zoals mijn jongste K6, en daar zit het middenfrequent nog vol buizen. Bij deze Loewe is de geluidstrap zelfs met transistoren gemaakt.
Leuk om weten dat laatste, maar wat een slecht geluid daardoor. Wetende wat voor een mooi vol geluid ze uit hun flascreens vandaag kunnen persen, hoe slecht was het toen. Geef mij dan maar de buizengeluidstrap uit de Philips tv's.
De Loewe Thalia (1957) die ik bezit laat de vloer dan weer daveren met zijn twee dikke woofers en PL82 eindtrap...

Ik doe nog wat sfeerbeelden erbij. Ik kan me niet herinneren dat er op dit forum ooit een topic gelopen heeft over een buizen kleur tv van Loewe...
(sinds ik LED tl lampen hangen heb lukt het me niet meer nog degelijke foto's te maken van een 50hz tv met m'n iPhone. Sorry daarvoor)

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door kris @, Gent België, 12.04.2019, 23:16 (73 dagen geleden) @ Gert Wouters

zie ik nu een beeld uit james Bond? (het stevige ritje)

betreffende het ritselen.

philips toestellen hebben een gestabiliseerde HS. Vandaar ook hun extreem verbruik.. Als de HS stabiel is heb je alvast geen geritsel. (tenzij er wat lekt)

Ander fabrikanten pasten ongestabiliseerde HS met OW en EW compensatie toe. De HS gaat dus op en neer, afhankelijk van de straalstroom en dat ritselt. Zeker als het beeld vrij donker is, want dan gaat de HS stevig de hoogte in.. Is waarschijnlijk ook het geval in deze mooie Loewe?

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door henkk @, 13.04.2019, 08:22 (73 dagen geleden) @ Gert Wouters

Toch wel bizar dat er geen verticale centrering in zit,maar wat ik wel meegemaakt heb is dat de afbuigspoel door het reizen een beetje onderuit gezakt is waardoor het beeld naar onder gezakt is.
Even losdraaien en aandrukken wil dan nog wel eens werken,dit heeft vrijwel geen invloed op de convergentie en kleurzuiverheid.
Overigens zou ik het chassis enz. eerst eens grondig schoonmaken,al dat stof maakt het er niet beter op.

Henk

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Marcel van Grinsven ⌂ @, Rosmalen, 13.04.2019, 14:01 (73 dagen geleden) @ Gert Wouters

Hoi Gert,

Wat een mooie aanwinst, leuk om te zien dat er meer Duitse kleurentv´s boven water komen.

Mijn F900 heb ik gevonden ergens in het voormalige Oost Duitsland.
Geen idee hoe deze daar terecht is gekomen, tijdens de DDR tijd zullen daar
geen Loewe tv´s zijn verkocht, wellicht na de val van de muur daar terecht gekomen.
Dankzij een Duitse vriend naar Nederland kunnen halen.

Mijn Loewe F900 uit 1967 is een wereld van verschil zo te zien.
Je ziet wel dat de ontwikkeling van de kleuren televisie erg snel ging eind jaren 60.

Ik zou wel snel de stof verwijderen uit je televisie.

[image]


[image]

[image]

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Gert Wouters @, 13.04.2019, 20:13 (73 dagen geleden) @ Marcel van Grinsven

[image]

Dit is in alle geval al het hoogspanningsgedeelte. Zien jullie gelijk hoe het geschakeld is.

Het is me duidelijk dat ik morgen best even de compressor op het toestel los laat. Het is een vrij propere tv, maar effectief tamelijk veel stof. Tijdens de eerste start is er al heel wat opgefikt. Alle weerstanden die iet of wat heet werden begonnen te roken.

@ Marcel:
Je ziet wel dat het broertjes zijn, maar effectief een heel verschillend chassis. Het valt me op dat jij (op het eerste zicht) nog steeds alle potentiometers origineel hebt. Geen enkele loper afgebroken?
Ik meen me te herinneren dat je me tijdens mijn bezoek eens verteld hebt dat jouw hoogspanningstrafo defect was. Klopt? Heeft hij vochtig gestaan dat je weet?

Misschien een domme vraag, maar slechts om het allemaal goed te doen... Volgens de service manual moet je de boosterspanning nakijken/afregelen bij een straalstroom van 0mA. Doe je dit nou zonder beeld, of met juist vol wit?

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door kris @, Gent België, 13.04.2019, 23:03 (72 dagen geleden) @ Gert Wouters

[image]


Misschien een domme vraag, maar slechts om het allemaal goed te doen... Volgens de service manual moet je de boosterspanning nakijken/afregelen bij een straalstroom van 0mA. Doe je dit nou zonder beeld, of met juist vol wit?

Ja ... bij wit beeld ga je nooit 0mA straalstroom bekomen. Het afregelen van de booster gebeurt dus bij zwart beeld.

door het schema hierboven zie ik dat HS een eigen trafo heeft met een of andere vorm van stabilisatie... staat de HS niet te hoog afgeregeld? (voor dat ritselen)

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Maarten Bakker @, Delft, 14.04.2019, 03:44 (72 dagen geleden) @ Gert Wouters

Het schema bevestigt de Philipsherkomst van de beide trafo's. De horizontale afbuigtrafo is een algemeen catalogustype en de hoogspanningstrafo een type uit de Duitse (Valvo) catalogus. Ook de andere spoelen in het horizontale deel zijn van Philips, maar de verticale afbuigtrafo is dan weer van Loewe zelf.

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Gert Wouters @, 14.04.2019, 09:14 (72 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Zo weet ik gelijk waar Valvo vandaan komt. Altijd gedacht dat dat iets met Philips te maken had.
Van de latere kleurenbeeldbuizen gebruikt in Loewe heb ik de herinnering dat daar steeds “Valvo Euro Color” opstond. Sinds begin jaren ‘90 zie je die stickers niet meer. Tot het C9000 chassis (gemaakt tot 1989 of 1990, niet volledig zeker van) kan ik me die Valvo beeldbuizen voor de geest halen.

Wat de booster betreft: ik had daar gisteren een discussie mee met een collega, vandaar de plotse twijfel.
Nog geen idee dat die nu correct staat. Volgens schema zou het 700V moeten zijn en mijn Fluke meter kan maar 600 aan. Met de booster te regelen in de K8 (+800V dacht ik) heb ik de VDR’s in mijn meter om zeep geholpen. Ik vind direct geen nieuwe, werk nu met de meter zonder, dus ga geen gekke dingen doen. Eerst een hoogspanningsprobe ontleend op het werk.
Ten tweede regel je die spanning met van één van die gammele potentiometers. Ook daarom nog niet ontstoft. De loper zal maar eens gaan vliegen en dan geen materiaal om die opnieuw af te regelen...

Met wat geluk kan ik er deze namiddag mee verder werken.

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door henkk @, 14.04.2019, 09:46 (72 dagen geleden) @ Gert Wouters
Bewerkt door henkk, 14.04.2019, 09:56

Het beste is dan ook om de potmeters te controleren als het toestel uit staat.
En voor het controleren de stand noteren ter voorkoming van onnodig gezoek.:-)
Dat ze gaar zijn zou nog wel eens door een spuitbusartiest in een ver verleden kunnen
zijn gekomen.
Ik kende vroeger een tv monteur die de ene bus na de andere leegspoot,alle potmeters en pluggen werden in de derrie gezet.:FIR:

Henk

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Franc @, 14.04.2019, 10:55 (72 dagen geleden) @ henkk

Dat is zeker funest!
En je ruikt een rijkelijk behandeld toestel ook best.

Ik heb overigens ook zonder vette zooi bespoten potmeters en ook aansluitlippen of holnietjes van luidsprekers spontaan zien afbreken, soort moeheid.

Vooral de lopertjes van de hele kleine instelpotjes van Philips eind jaren 60 wilden wel eens los in het toestel liggen.

Het beste is om de lopers even na te meten tov de volledige weerstand van de instelpotmeter.
Is aan de hand van de loperstand dan wel in te schatten bij lin potmeters.


Groet Frank

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Marcel van Grinsven ⌂ @, Rosmalen, 14.04.2019, 10:17 (72 dagen geleden) @ Gert Wouters

Zo te lezen heb je al antwoord gekregen op je vraag over de boosterspanning.
Bij twijfel kijken of de beeldbreedte goed is, dan staat de instelling meestal ook wel goed.
Ook kan je de uitgaande pulsen uit de trafo controleren dat deze niet te hoog zijn, daar heb je wel een scoop voor nodig. Wat de potmeters betreft, als er in het verleden geen rotzooi in gespoten is, dan blijven deze wel langer houdbaar, en verder ook niet aan draaien als het niet nodig is.

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Gert Wouters @, 16.04.2019, 09:46 (70 dagen geleden) @ Marcel van Grinsven

Zondag ben ik er nog eens terug mee bezig geweest.
Met stofzuiger en compressor alle stof verwijderd. Dat ging makkelijk op één ding na: op de buisvoet van de GY501 en op die grote plastieken buis achterop het chassis (Volgens schema een VDR waar focussering mee geregeld wordt) hangt een soort van hars. Dat is niet weg te krijgen. Ik kan me voorstellen dat dit ooit als isolatiemateriaal erop gespoten is. Laten zitten dan maar.

Met een hoogspanningsprobe de boosterspanning geregeld en die stond op een 690V. Netjes daar gelaten dus.

De avond erop toestel eens geïnstalleerd en alles bij elkaar toch een kleine twee uur op gekeken.
Wat me opvalt is dat dat beeld zo strak staat als iets. In de films "Fantomas" met Louis de Funès heb je toch enkele explosiescènes. Het is een 16:9 beeld dat geen millimeter vergaat tijdens die explosies. Hoogspanningsstabilisatie is dus mooi voor mekaar lijkt me.
Na een minuutje of tien opnieuw het ritselen.
Ik stel me meer en meer de vraag of dat effectief niet gewoon "normaal" is.
Ik kan van mezelf zeggen dat ik vrij goed hoor. Ik moet met mijn oren tegen de koelsleuven van de rugwand gaan hangen om het te horen.
Verder is het constant en varieert niet mee met de beeldinhoud. Volledig donker beeld, of top wit, het maakt niet uit.
Zet je de tv af krijg je even een gele lichtflits om de beeldbuis te ontladen. Tot een seconde of 5 daarna blijft je zachtjes ritselen horen rond die hoogspanningstrafo/GY. Lijkt me dan toch dat het ergens te horen is vanaf de GY richting de hoogspanningskabel.

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Goldline @, Velsen, 16.04.2019, 10:15 (70 dagen geleden) @ Gert Wouters

Stof en mogelijk nicotine aanslag in de buisvoet van de GY501, vuil en aanslag op
vonkbruggen van de beeldbuisprint.
Meen dat Blaupunkts daar ook last van hadden, de beeldbuisprinten gingen dan in een ultrasoon reinigingsbad.
gebruikte vloeistof is mij niet bekent.

--
Cees PA1DBA

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door ruudtx @, 16.04.2019, 18:18 (70 dagen geleden) @ Gert Wouters

Ritselen is normaal, geniet van de TV.

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door henkk @, 17.04.2019, 09:41 (69 dagen geleden) @ Gert Wouters

De eerste kleurentv die ik ooit had was een kleine K7 die ik van de ouders van een klasgenoot gekregen had.
Het toestel was toen een jaar of 10 oud maar die mensen hadden er eindeloos ellende mee gehad dus na 10 jaar was het een mooi moment om zich er van te ontdoen.
Het toestel speelde tot mijn vreugde weer met nieuwe lijneindbuizen en reparatie van de
compleet uitgefikte voeding.
Bij dit toestel stond de hoogspanning ook te ritselen maar heeft dit nog jaren volgehouden.
Voordat hij naar de stort gegaan is nog meerdere setjes lijneindbuizen opgestookt,dit was echt een kwaal van de K7,hier heeft Philips later nog een oplossing voor gevonden die ik nu gelukkig vergeten ben.

Henk

Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen

door Gert Wouters @, 22.04.2019, 21:17 (63 dagen geleden) @ Gert Wouters

Ik ben nu al een tijdje die Loewe aan het uittesten voor ie naar de eerste verdieping gezeuld wordt richting de retro-kamer.
Er valt me een fenomeen op dat ik nog niet eerder zag bij buizen tv’s. Vlak voor het beeld volledig doorkomt, tijdens de laatste fase van de opwarming van de hoogspanningsgelijkrichter zie je onderaan het beeld heel even een gespikkeld ovaal. Soms is het er niet, soms is het er heel ernstig.
In onderstaand filmpje kan je het zien. Uiterst onderaan in het midden.

Hoe kan/komt dit?

Start F921

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum