"Aikido" hoofdtelefoonversterker (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 03.04.2019, 20:11 (1842 dagen geleden)

Vandaag mijn hoofdtelefoonversterker afgerond (op de behuizing na). Het versterkerdeel is naar een schema van John Brosky (GlassWare), de gestabiliseerde voeding naar eens schema uit AudioXpress (mei 2008), maar met een PL36 in plaats van een EL34 en een 0B2 in plaats van een zenerdiode.

De eerste luistersessie beviel me goed.

Wel gebouwd op een chassis van een Philips radio. Ik was in het begin van mijn hervonden hobby wat respectloos voor radio's, waarvoor excuses. Ik hergebruik wel veel dus draag zo mijn steentje bij aan de circulaire economie.

Bijgaand een foto en het schema van de versterker.

Meer informatie en foto's in deze en oudere postings op mijn site: Headphones Amp klaar

Groet,
Robert

[image]


[image]

"Aikido" hoofdtelefoonversterker

door soundman2 @, Wouw, 04.04.2019, 11:32 (1841 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door soundman2, 04.04.2019, 12:11

Het nut van de 300 volt voeding op deze manier, ontgaat me volkomen. In plaats van de 1N4007 diodes, had je ook een brug kunnen maken met viermaal een PY81...........
De voedingslijn naar de audio voorversterker is dan weer niet ontkoppeld t.o.v. die van de eindtrap.
Dat kan weer leiden tot oscilleren.
De bijdrage van de spanningsdeler met de twee weerstanden van 1M Ohm is dan weer vaag.
De weerstand van 1K Ohm in serie met de twee van 39K )hm is dan alleen weer zinvol als je weerstanden van 1% gebruikt. Als de RC combinatie zo precies moet zijn, zou ik daar eeder een zogenaamde S.O.T weerstand verwachtwn, een weerstand "selected on test".
Met een precisie decodebank wordt dan de waarde bepaald en gemonteerd. Heel vaak zite re dan al een weerstand gemonteerd, waarvan de waarde in de buurt ligt. De parallel te schakelen weerstand is dan gemakkelijker te kiezen uit de E196 reeks.
Zie het als opbouwende kritiek van mijn zijde......:-(

"Aikido" hoofdtelefoonversterker

door Robert Gribnau, 04.04.2019, 12:50 (1841 dagen geleden) @ soundman2

Dag Soundman,

De PY81 zit er voor vertraging. Het duurt meer dan 30 seconden voordat die geleidt. In die tijd kunnen de andere buizen mooi opwarmen. Ik pas dat wel vaker toe. De keuze om in plaats van een gelijkrichtbuis 4 diodes (2 x 2 in serie voor de zekerheid) te gebruiken, had te maken met de beschikbare voedingstransformator.

Jouw kanttekeningen bij het niet ontkoppeld zijn van de eerste trap ten opzichte van de tweede trap (dat is nu juist, in combinatie met de wijze waarop het stuurrooster van de onderste helft van de E182CC vanuit de voedingslijn wordt 'gestuurd' met eventueel 'lawaai' op de voedingslijn in tegenfase te neutraliseren, de crux van dit ontwerp) en de weerstanden van 1M (die zitten er voor om buizen te beschermen tegen het wegvallen van een van de buizen in het versterkerdeel) worden in het artikel van John Brosky behandeld: New Tube Circuit: The Aikido Amplifier

Dat ik betere/andere weerstanden had kunnen gebruiken, geef ik toe. Maar dat geldt voor zo'n beetje alle onderdelen. Al met al vind ik zelf dat het met de kwaliteit van de gebruikte onderdelen wel goed zit.

De combinatie van de zeer gestabiliseerde voeding en het Aikido-concept is natuurlijk overdreven. Maar ook een goed excuus om veel buizen te gebruiken en het beschikbare chassis goed te benutten, twee ontwerpcriteria die voor mij belangrijk, soms zelfs leidend zijn. Ik heb inmiddels zoveel buizen verzameld dat ik ze nooit meer allemaal kan gebruiken, ook al ontwerp ik zo 'uitbundig' mogelijk. Maar ik wil toch nog wel een eindje komen.

Met vriendelijke groet,
Robert

"Aikido" hoofdtelefoonversterker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.04.2019, 14:02 (1841 dagen geleden) @ soundman2

Ook in de techniek vertaalt de Aikido filosofie zich doordat de aikidoka (beoefenaar van aikido) een aanval niet stopt door deze tegen te houden, maar de ingezette aanval ombuigt en tegen de aanvaller keert. De aikidoka komt als het ware in harmonie met de kracht en de techniek van de aanvaller (Ai betekent hier harmonie, Ki betekent energie, Do geeft het gecombineerde gebruik hiervan aan).

De aanvaller is bij deze versterker de geluidsvervorming, veroorzaakt door de niet lineaire karakteristiek van een versterkerbuis, plus de eventuele hoorbare ruis c.q. brom van de voeding.

Men gebruikte de compensatie-filosofie in de jaren '70 in Japan bij het ontwerpen van geluidsversterkers. Tegenwoordig gebruikt men ook in Japan meestal meer wetenschappelijke principes, zoals tegenkoppeling. Beide manieren kunnen werken, een voordeel van compensatie is dat er geen vertragingen optreden bij de correctie, terwijl een voordeel van tegenkoppeling is dat het meestal veel preciezer is.

De voeding van de versterker van Robert is vooral gebaseerd op tegenkoppeling, de versterker zelf is vooral gebaseerd op compensatie. Praktisch gezien is het ontwerp inderdaad "over the top", voor hobbydoeleinden natuurlijk niets mis mee.

--
http://www.hupse.eu/radio

"Aikido" hoofdtelefoonversterker

door Robert Gribnau, 06.04.2019, 19:24 (1839 dagen geleden) @ John Hupse †

Mooi verwoord John. Bedankt daarvoor.

Met vriendelijke groet,
Robert

"Aikido" hoofdtelefoonversterker

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 07.04.2019, 00:45 (1838 dagen geleden) @ John Hupse †

Helder John,

Zat ook al te bekijken wat men met die voeding nu wilde bereiken.
Kwam mij ook over beetje over de top.

Maar ten behoeven van het kan, en waarom niet, toch heel aardig.
Zeker met een koptelefoon is het wat preciezer omdat je dan echt ieder dingetje hoort,
cq je er aan kan gaan irriteren.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum