Toelichting NVHR Online Bibliotheek (Algemeen)

door John Koster ⌂ @, Utrecht, 13.03.2019, 11:09 (448 dagen geleden)

De bibliotheek van de NVHR is momenteel gehuisvest in een kamer bij een transportbedrijf in Hoevelaken. In een even grote ruimte ernaast zit het archief. Voor de huur van beide ruimtes worden marktconforme prijzen gehanteerd en die zijn behoorlijk hoog.
Gezien het sterk afnemende gebruik van de “papieren” bibliotheek, is besloten een begin te maken om het aanwezige materiaal te digitaliseren.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van het in de bibliotheek aanwezige materiaal en van externe bronnen.
Voor het eigen materiaal wordt pdf met OCR gebruikt. Er ontstaat bij het scannnen dan een redelijke filegrootte gecombineerd met een redelijke kwaliteit.
Voor externe bronnen geldt dat niet altijd, zodat de kwaliteit af en toe onder de maat blijft. De overweging daarbij is: beter iets dan niets, en als er een betere scan beschikbaar komt wordt er overgegaan tot vervanging. (Bij het downloaden is overigens niet alleen de filegroote van belang maar ook de hoeveelheid dataverkeer.)
Ik kies ervoor de boeken of tijdschriften op de eigen server te plaatsen en niet te verwijzen, omdat nooit helemaal zeker is hoe lang een bron beschikbaar blijft.
Met AmericanRadioHistory is een goede samenwerking. Ik lever materiaal dat ik scan en daar niet aanwezig is en omgekeerd.

edit: door moderatie afgescheiden van draad 'Aanwinsten NVHR Online Bibliotheek', vanwege toelichting.

Forumbeheer

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum