Bi Ampli in de B7X94A (Techniek Radio/TV)

door Mick @, Rotterdam, 11.02.2019, 23:07 (344 dagen geleden)

Sinds gisteren speelt de B7X94A weer naar behoren, ook op de FM (zie eerdere draad). Als laatste loop ik het LF-gedeelte na. Hier alles in orde. Alle gecontroleerde componenten meten prima binnen de toleranties. Maar als ik mijn hoofd in de lege kast tussen beide luidsprekers steek, valt iets vreemds op: het ene kanaal klinkt echt een stuk doffer dan het andere. Uit de ene hoge tonen speaker in het front hoor ik helemaal geen geluid. Alle luidsprekers zijn gelukkig goed. Toch maar weer eens meten... En weer niets afwijkends gevonden. Dan valt mijn oog op de PU-schakelaar in het schema. Hier zijn beide kanalen verschillend geschakeld.

Lang verhaal kort: zolang het toestel niet in de PU-stand staat, geeft het ene kanaal meer lage tonen en het andere kanaal meer hoge. In de stand PU klinken beide kanalen hetzelfde. Dat is dus Bi Ampli! Het staat notabene op de schaal: Bi Ampli RADIO. Toch tamelijk bijzonder dat een speciale hoge tonen luidspreker die in het front van dit toestel is gebouwd, voor de weergave van radio-geluid vanwege het Bi Ampli concept feitelijk buiten werking wordt gesteld. Ik krijg bijna de neiging de zaak om te bouwen zodat beide kanalen te allen tijde de hoge tonen zullen weergeven, maar dan zal het in het laag wel ergens mis gaan.

Waarom zitten er 400 Ohm luidsprekers in dit toestel? Is geen OTL, want er zijn toch luidsprekertrafo's nodig.

Bi Ampli in de B7X94A

door soundman2 @, Wouw, 11.02.2019, 23:38 (344 dagen geleden) @ Mick

Heeft misschien te maken met de weergave van de middengolf. De audio bandbreedte daarvan is slechts 4500Hz, waardoor het weinig zinvol is om de hogetonen weer te geven.

Bi Ampli in de B7X94A

door Franc @, 11.02.2019, 23:59 (344 dagen geleden) @ Mick

Dat klopt,

Bij de B7X94A is het zo ingericht, een halve Bi Ampli.
Het laag gaat over beide kanalen en het hoog gaat dan over 1 kanaal.
Mooi is het zo niet maar wel beter dan bij de kleinere modellen Plano.
Daar wordt het door de beperkte(vervormde) laagweergave helemaal een puinhoop!

Ik zou het zo laten, is tenslotte origineel.
En bij stereoweergave via grammofoon speelt het wel volledig.

Verder een krachtige radio die het veel beter doet dan zijn kleine broertjes.

Groet Frank

Bi Ampli in de B7X94A

door Peter1952 @, 12.02.2019, 00:33 (344 dagen geleden) @ Franc

Het is bij dit toestel zo dat in de radio-stand van het linker kanaal de hoogregelaar en van het rechter kanaal de laagregelaar op minimum worden gezet. Je regelt dus aan de linker kant alleen de lage tonen en aan de rechter kant alleen de hoge tonen.
Die eindttap is heel gek: De luidsprekers zijn 400 Ohm en luidsprekeruitgangen zijn 800 Ohm.

Groeten,
Peter

Bi Ampli in de B7X94A

door Franc @, 12.02.2019, 01:02 (344 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door Franc, 12.02.2019, 01:07

Zeker gek, de UGT heeft dan een aftakking op 400 Ohm.
Maar de meubelvariant heeft wel weer 800 Ohm speakers en volgens mij ook geen 400 Ohm tap op de UGT.

Wel een keurige ruime opbouw van het chassis en een ongebruikelijke tegenkoppeling in de eindtrap, nl op het rooster van de eindbuis en niet op de volumeregelaar.

Ook een erg grote verschijning dit toestel, beetje buiten proporties in een woonkamer.

Groet Frank

Bi Ampli in de B7X94A

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 12.02.2019, 10:25 (344 dagen geleden) @ Mick

Het verhaal met de 400 ohm luidsprekers
Is niet veel anders dan schijngeleerdheid; in de tijd dat OTL het neusje van de zalm was
werden nogal wat radio's met 800 ohm speakers geleverd, maar daar zat dan tòch een UGT in.
Die UGT werd dan ook nog als "auto-trafo" geschakeld-- met een aftakking op de primaire
Kon daardoor veel kleiner zijn (en dus goedkoper) dan de trafo die normaal bij de EL 84 past
Bij bi- ampli OTL horen principieel 4 eindbuizen, maar wisten die klanten veel..... :-(
Nico
(Vader werkte in die tijd bij Philips, exporteerde allerlei produkten naar 't Midden Oosten)

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Bi Ampli in de B7X94A

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.02.2019, 11:42 (344 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door John Hupse, 12.02.2019, 11:51

Het verhaal met de 400 ohm luidsprekers Is niet veel anders dan schijngeleerdheid

hieronder zie je de schakeling:

[image]
Geen schijngeleerdheid, het gaat hier wel degelijk om deze schakeling.

in de tijd dat OTL het neusje van de zalm was werden nogal wat radio's met 800 ohm speakers geleverd, maar daar zat dan tòch een UGT in. Die UGT werd dan ook nog als "auto-trafo" geschakeld-- met een aftakking op de primaire.

De bij dit toestel door Philips gebruikte uitgangstransformator is geen "auto-trafo", maar een normale luidsprekertransformator met secondair een 800 ohm wikkeling met een middentap. Bovendien dient de aftakking op de primaire wikkeling niet als "auto-trafo" maar als bromcompensatie.

Bij bi- ampli OTL horen principieel 4 eindbuizen, maar wisten die klanten veel.....

Inderdaad, niet alle klanten hadden zich verdiept in de technische details. Sommige klanten deden dit overigens wel. Philips zegt nergens dat het B7X94A toestel "OTL" eindtrappen zou hebben, dus haar klanten werden wat dat betreft zeker niet op het verkeerde been gezet.

Er staan twee aanduidingen op het toestel, namelijk "Stereo Grammofoon" en "Bi-Ampli Radio".

"Stereo Grammofoon" klopt, in 1959 gaat het dan over het draaien van stereo grammofoonplaten.

"Bi-Ampli Radio" klopt ook, in 1959 gaat het dan uitsluitend om mono radio uitzendingen, en er worden hier twee kanalen gebruikt voor de weergave.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Bi Ampli in de B7X94A

door Mick @, Rotterdam, 12.02.2019, 13:21 (344 dagen geleden) @ John Hupse

Wederom dank voor jullie reacties. Ik denk dat ik het snap: het is een luxe toestel, dus het Bi Ampli logo moest erop. Ook moesten er luxe hoogohmige luidsprekers op kunnen worden aangesloten. Om twee extra eindbuizen te besparen zijn trafo’s gebruikt. Zo heb je een commercieel aantrekkelijk toestel.
Ik blijf het gevoel houden dat het Bi Ampli concept hier geen echte meerwaarde heeft, vooral omdat een van de separate hoge tonen luidsprekers bij radio ontvangst niet wordt benut.
Groeten, Mick

Bi Ampli in de B7X94A

door henkk @, 12.02.2019, 15:43 (344 dagen geleden) @ Mick

Ik heb er ooit eens een naar FM stereo omgebouwd in de tijd dat de zenders nog niet gigantisch overgemoduleerd werden.(Holle vaten klinken het hardst.:-) )
Het was wel een heel gedoe,het was duidelijk niet de bedoeling. :-D
Als je 'm op de kabel aansluit gaat het nog wel goed omdat hier niet wordt overgemoduleerd.(Al die besselse functies zouden maar bandbreedte in beslag nemen.)

Henk

Bi Ampli in de B7X94A

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.02.2019, 16:23 (344 dagen geleden) @ Mick

Ik blijf het gevoel houden dat het Bi Ampli concept hier geen echte meerwaarde heeft, vooral omdat een van de separate hoge tonen luidsprekers bij radio ontvangst niet wordt benut.

Bi-Ampli gaat over 2-kanaals weergave waarbij 1 kanaal voor de lage tonen en 1 kanaal voor de hoge tonen wordt gebruikt. Door deze scheiding wordt de vervorming van de genoemde kanalen verminderd (de z.g. intermodulatievervorming wordt hierdoor verminderd).

De meerwaarde van Bi-Ampli bestaat dus uit het verminderen van de vervorming, en niet het benutten van zoveel mogelijk luidsprekers.

Rob Krabbendam noemt in zijn artikel Bi-Ampli "het misbruiken van een stereo versterker". Wanneer je een mono signaal wilt versterken, en een twee-kanaals versterker tot je beschikking hebt is Bi-Ampli geen misbruik, maar wel een goede mogelijkheid om de vervorming te verminderen.

Misbruik is oneigenlijk, oneerlijk of schade berokkenend gebruik, wat niet acceptabel is. Daar is hier geen sprake van.

--
http://www.hupse.eu/radio

Bi Ampli in de B7X94A

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 12.02.2019, 21:13 (344 dagen geleden) @ John Hupse

Rob Krabbendam noemt in zijn artikel Bi-Ampli "het misbruiken van een stereo versterker". Wanneer je een mono signaal wilt versterken, en een twee-kanaals versterker tot je beschikking hebt is Bi-Ampli geen misbruik, maar wel een goede mogelijkheid om de vervorming te verminderen.

Ik denk er 18 jaar later nog hetzelfde over hoor. Plano's als de B6X04A waren gewoon primair ingericht voor tweekanaals stereo-weergave. Als je dan bij mono radio-ontvangst aan één kant het hoog uitfiltert dan vermindert er niks merkbaars aan vervorming en is dit puur gedaan om 'Bi-ampli radio' op de schaal te kunnen zetten. Het geheel gaat er minder goed door klinken. Gelukkig drong dit besef ook snel bij Philips door want zo'n beetje vanaf 1960 werd deze onzinnigheid verder achterwege gelaten.

Een verdere en meer uitgebreide uitwerking van mijn verhaaltje van toen is overigens hier te vinden: http://home.hccnet.nl/piet.blaas/artikel-bi-ampli.htm

Daar zie ik zelfs een foto terug die me nog bekend voorkomt :-)

Bi Ampli in de B7X94A

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.02.2019, 11:36 (343 dagen geleden) @ Rob Krabbendam

Een verdere en meer uitgebreide uitwerking van mijn verhaaltje van toen is overigens hier te vinden: http://home.hccnet.nl/piet.blaas/artikel-bi-ampli.htm

hierin worden vooral de voordelen van Bi-Ampli uitgelegd, waar ik het van harte mee eens ben.

Ik begrijp dat je wat problemen hebt met de uitvoering van de Bi-Ampli versterker in toestellen zoals de B7X94A. Je zegt hierover: "het ene kanaal gaf namelijk het gehele frequentiebereik weer, terwijl bij het andere kanaal slechts de hoge tonen wat verzwakt werden. Kwalitatief zijn deze toestellen dus niet zo goed".

Dat klopt niet, dit zou namelijk betekenen dat het Bi-Ampli principe slechts half wordt toegepast. Bij een Bi-Ampli versterker is het nodig dat in het ene kanaal de hoge tonen worden verzwakt, terwijl in het andere kanaal de lage tonen worden verzwakt. Bij de B7X94A gebeurt dit dus ook, om die reden heeft de fabrikant terecht de tekst "Bi-Ampli Radio" op het toestel geplaatst.

Op het schema zie je zowel in het bovenste kanaal als in het onderste kanaal de schakelaar "2" verschijnen (dat is de PU/Radio schakelaar). Met deze schakelaar worden de hierboven bedoelde hoog-af en laag-af filters ingeschakeld in de stand "Radio". In de stand "PU" van deze schakelaar is dit niet het geval, en werkt de versterker in de "stereo" modus (twee gelijkwaardige kanalen).

Mick zegt in dit verband "maar als ik mijn hoofd in de lege kast tussen beide luidsprekers steek, valt iets vreemds op: het ene kanaal klinkt echt een stuk doffer dan het andere". Deze waarneming is niet "iets vreemds", maar bewijst dat het toestel op dat moment in de stand "Radio" is geschakeld. Alleen dan is het Bi-Ampli effect waarneembaar.

--
http://www.hupse.eu/radio

Bi Ampli in de B7X94A

door Franc @, 13.02.2019, 12:14 (343 dagen geleden) @ John Hupse

In het schema is idd goed te zien wat de schakelaar doet.
Echter toen ik zelf het toestel destijds kreeg dacht ik als eerste, de radio is defect.
En ja, stereo geschakeld via de grammofooningang werkte eea prima.

Ik had toen ook een BX750A in bezit en wist dus wel degelijk hoe een Bi Ampli moet spelen.
Daar was de Bi Ampli van de B7X94A dus niks bij terwijl het geen verkeerde radio is.
Maar ja, de speakers doen ook een flinke duit in het zakje en niet te vergeten de plaatsing ervan.

Ik kan me dus heel goed voorstellen dat het geluid nu door Mick als storend wordt ervaren.

Groet Frank

Bi Ampli in de B7X94A

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 13.02.2019, 12:44 (343 dagen geleden) @ Franc

Basis Bi ampli klopt. er blijven
2 versterkers in zitten.
Niets gelogen aan.

Waar mis gaat is aan de voorkant geklooi
met SK2 en filters terwijl de hoofd versterker gewoon een breedband met een extra hoge toon blijft aansturen.

Kijk had nu laag en hoog uitgang ook de LSn omgeschakeld had het nog wat geworden.

Gaat mijn idee mis dat die breedbander alleen wat hoog krijgt terwijl daar al een extr HT zit.
Anders om aan de andere kant die HT als goed is bijna niets uit komt.

Ook omdat de luidsprkers aan de zijkant zitten en HT voorzijde trek je ook nog eens hele beeld scheef.

Mijn idee. rommel dat eruit in stand radio.
Radio gewoon mono beide kanalen identiek aansturen.

Heel veel apparaten hebben knopjes en foefjes.
Niet omdat het beter is maar omdat het meer is.
Hoe meer knopjes hoe indrukwekkender het er uit ziet.

Bi Ampli in de B7X94A

door huub.jak @, 13.02.2019, 14:04 (343 dagen geleden) @ Maurice

Ja ik ga ook meer voor serie OTL biamply
dat is ook gemengder .. er zit soms een
ferkwentie gat in biamply ..om dicht bij zo,n
radio te luisteren valt niet zo mee .
en met plano,s nog erger beter is LS aan de front
ik bezit zo,n versterker kast AG 9128 daar is het ook beter met
de boven klep open zo dat men meer hoort van de achter kant LS
dat vult mooi aan het soort plano opstelling van de LS
dat mist bij plano,s ook
huub

Bi Ampli in de B7X94A

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 13.02.2019, 18:44 (343 dagen geleden) @ John Hupse

Je zegt hierover: "het ene kanaal gaf namelijk het gehele frequentiebereik weer, terwijl bij het andere kanaal slechts de hoge tonen wat verzwakt werden. Kwalitatief zijn deze toestellen dus niet zo goed".

Dat is geen uitspraak van mij. Verder heb ik niet veel toe te voegen zonder in herhaling te vallen. Mick dacht dat er iets mis was met z'n radio en ik had ooit lang geleden dezelfde ervaring.

Oja, toch nog één ding wat ik overigens ook al eens eerder heb gemeld. Ik lees in deze draad weer dat er iets zou mankeren aan de plaatsing van de luidsprekers in de stereo plano's. Dat valt reuze mee als je het toestel in een hoek van de kamer zet, zie handleiding. Als de boel vervormt kan dat heel goed slijtage van de luidsprekers zijn en daar is ook iets aan te doen, zie tips & trucs.

Bi Ampli in de B7X94A

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 14.02.2019, 13:46 (342 dagen geleden) @ Rob Krabbendam

Mick dacht dat er iets mis was met z'n radio en ik had ooit lang geleden dezelfde ervaring.

er is inderdaad niets mis met deze toestellen v.w.b. de Bi-Ampli. Maar op dit forum wordt gezegd dat dit wel het geval is, terwijl een onderbouwing hiervoor ontbreekt.

Je zegt er zelf op dit forum over: "Als je dan bij mono radio-ontvangst aan één kant het hoog uitfiltert dan vermindert er niks merkbaars aan vervorming en is dit puur gedaan om 'Bi-ampli radio' op de schaal te kunnen zetten".

Dat is volgens mij onjuiste informatie (m.a.w. strijdig met de werkelijkheid). Het gaat wel degelijk om Bi-Ampli, uiteraard binnen de grenzen van het plano ontwerp.

Je snijdt vervolgens een geheel ander onderwerp aan, namelijk de plaatsing van de luidsprekers in de huiskamer.

De plaatsing van de luidsprekers is bij de meeste plano toestellen problematisch, waardoor de lage tonen slechts gebrekkig kunnen worden weergegeven. Dat komt omdat men meestal een veel te klein klankbord toepast in plaats van b.v. een gesloten box. Dit is bij de B7X94A ook het geval, waardoor misschien de indruk wordt gewekt dat het laag in beide versterkerkanalen min of meer afwezig is. Maar dat betekent nog niet dat er geen vermindering van de IM-vervorming door de Bi-Ampli schakeling is.

[image]

Hierboven zie je waarom veel plano's lage tonen niet correct kunnen weergeven (foto is van de B7X94A). Beide luidsprekers die lage tonen zouden kunnen weergeven zijn precies aan de rand van het klankbord geplaatst. Er is dus sprake van een "acoustische kortsluiting" bij de weergave van de lage tonen. Wanneer de afstand van de luidspreker tot de rand van het klankbord b.v. 11 cm is zal de weergave van het laag al bij golflengtes van 44 cm gaan afvallen (44 cm komt overeen met circa 800 Hz). Dit is inderdaad vrij dramatisch.

Men ging indertijd dit probleem te lijf door in beide kanalen het laag op te halen, maar daarbij loop je (ook letterlijk) al snel vast, vooral wanneer het kanalen betreft met een relatief beperkt uitgangsvermogen (bij de B7X95A nog geen 5 Watt per kanaal).

Een meer bevredigende oplossing zou zijn om een kleine gesloten box in te bouwen, en voor het tweede kanaal eenzelfde losse box bij te leveren. Maar dat is per definitie een relatief dure oplossing.

--
http://www.hupse.eu/radio

Bi Ampli in de B7X94A

door huub.jak @, 14.02.2019, 14:19 (342 dagen geleden) @ John Hupse

Zo al jij zegt john de luidspreker zit op de AD 3800.M.of AM
rand van het klank bord zou daaromede een kleineren
luidspreker gebruikt worden met de bvb plano,s en kasten verstekers
geen AD 38oo am maar 37oo am deze gebruikt minder plaats ook
en de conus ziet wat dieper uit is ook meer een 6.watter ? de 3700.LS
de ad.3700 klinken ook beter vind ik wel de basse
hoort ook hoger aan de spieker .. beteren luidspreker soms ??
huub

Bi Ampli in de B7X94A

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 14.02.2019, 18:25 (342 dagen geleden) @ John Hupse

We moeten vooral niet vergeten hoe de plano's feitelijk geplaatst behoren
te worden.
Illustratie's zijn van Philips zelf.

[image]

Een alternatief was dit, maar dan mogen de wanden uiteraard niet te ver van
de plano zijn verwijderd en er niets tussen mag staan:

[image]

In ieder geval is duidelijk dat plano's werken met weerkaatsing via wanden.
Je ziet plano's echter zelden goed opgesteld zoals het de bedoeling was.
Omdat bij weerkaatsing de hoge tonen snel verloren gaan had de luxe
B7X94A de twee 'tweeters' aan de voorzijde.

--
Je hoeft niet veel te hebben om te genieten.
Vriendelijke groet, René

Bi Ampli in de B7X94A

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 14.02.2019, 21:42 (342 dagen geleden) @ John Hupse

Of een semantische discussie nou veel toevoegt...

Ik vind dat het verhaal van Rob wel degelijk hout snijdt. In de strikt formele zin is ook een B7X94A een Bi-Ampli radio in de hoedanigheid dat er in de radio-stand twee separate eindversterker kanalen zijn die ieder een eigen luidspreker aansturen en waar voorzieningen zijn getroffen om per kanaal een ander frequentiegebied te bedienen.

Maar in alles is deze oplossing een compromis vergeleken met de oer uitvoering van de Bi-Ampli schakeling zoals in de BX740a. In dat toestel zijn luidsprekers en UGT's aangepast op het te bedienen frequentiegebied en dat is niet alleen theoretisch een fraaiere oplossing, in de praktijk is het verschil ook daadwerkelijk hoorbaar. Ik heb beide toestellen in de collectie en de B7X94a klinkt onevenwichtig in radio-stand, de brede lage kast versterkt het effect van het missen van hoge tonen in 1 kanaal daarbij aanzienlijk. De BX740a doet het wat dat betreft een stuk beter, het geluid komt veel meer uit één punt maar ook over het totale frequentiebereik klinkt de radio gelijkmatiger. De B7X94a is vooral erg veel bas, beetje midden en ook weer een niet al te aanwezig hoog. Beide radio's verliezen het overigens dan weer makkelijk van de B7X72A die als dagelijkse radio op het werk dienst doet. Dat toestel mag wel het minst aanspraak maken op het bi-ampli logo maar de voordelen van het ontbreken van UGT's doen zich duidelijk gelden voor de geluidskwaliteit. Veel beter gedefinieerd hoog en midden en hoogstens een wat te aanwezig laag.

Overigens vind ik dit juist een van de charmes van het verzamelen van oude radio's, de ontwikkelingen die in de loop der tijd in de radio's zijn terug te vinden als getuigen van de noeste arbeid en worsteling van Philips ingenieurs met ontwikkeltijd en kostprijs van een toestel.

--
MVG,

Elwin de Jong

Bi Ampli in de B7X94A

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 15.02.2019, 10:17 (341 dagen geleden) @ TIPO4
Bewerkt door RR1957, 15.02.2019, 10:48

Zeker eens met je betoog.


"De B7X94a is vooral erg veel bas, beetje midden en ook weer een niet al te aanwezig hoog".
Wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat plano's zelden op de juiste wijze geplaatst
worden, zie mijn andere bijdrage. Mogelijk heeft Philips in de berekeningen rekening gehouden
met het systeem van weerkaatsing via de wanden. Dat is toch een aanmerkelijk verschil met
'frontale' en dus directe weergave van de luidsprekers aan de voorkant van een radio.
Maakt(e) men geen gebruik van de juiste opstelling dan is het feitelijk volkomen onlogisch
dat de luidsprekers aan de zijkanten van de radio zitten en van elkaar zijn af gericht.
Philips is midden vorige eeuw wel vaker in betogingen voorstander geweest van weerkaatsing
bijvoorbeeld ook via plafond, zoals bij de mono audio installaties met de bekende drie luidsprekers.
Past men dat toe, dan is een bijstelling van de toonregeling eigenlijk ook noodzakelijk, vooral
de hoge tonen.
De eerste plano's waren immers ook mono met aan de ene kant de lage tonen luidspreker en
aan de andere kant de hoge tonen luidspreker. Volkomen onlogisch als je die niet gaat 'mengen'
met behulp van de juiste opstelling met weerkaatsing via de wanden.
Voorts: er zit niet voor niets een toonregeling op en die is aan te passen afhankelijk van de
opstelling van de radio. Zeker als het om weerkaatsing via de wanden gaat. Philips adviseerde
zelfs bepaalde standen van de toonregeling bij iedere soort muziek.
Vooral bij de plano's is er veel gesold met de opstelling die vrijwel altijd niet was/is zoals het
de bedoeling was in het oorspronkelijke ontwerp/concept.

Voorts zie ook: http://www.grammofoon.com/HiQGN/Fotos/players17.htm
De enige vergissing die hier in dit verhaal gemaakt wordt is dat plano's alleen platte
radio's zouden zijn. Dit is een misvatting dat lang is gedacht, maar niet klopt. Met plano
werd door Philips het technische systeem van de radio bedoeld, niet de vormgeving.

--
Je hoeft niet veel te hebben om te genieten.
Vriendelijke groet, René

Bi Ampli in de B7X94A

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 15.02.2019, 12:24 (341 dagen geleden) @ RR1957

Volkomen onlogisch als je die niet gaat 'mengen' met behulp van de juiste opstelling met weerkaatsing via de wanden.

Begin jaren '50 lijkt alles meer gericht op kwaliteitsweergave, o.a. met behulp van aparte luidsprekers voor hoge tonen, in dure modellen zelfs compleet separaat aangestuurd. Hierin speelt de opkomende FM-ontvangst waarschijnlijk een rol.

Mijn indruk is dat vanaf eind jaren '50 ruimtelijke weergave gewoon meer in de mode was. Vandaar misschien ook de luidsprekerplaatsing die vraagt om reflectie, stereo versterkers, nagalm-veren, later FM-stereo, stereo expander (B5X44A), etcetera.

Misschien zoeken wij het wel teveel in de techniek, wat wel en niet 'logisch' was voor een goede weergave. Radio's uit de jaren '50 gaan wel een tijdje mee en toch wilde men in de jaren '60 ook weer graag iets nieuws verkopen.

Ik vind jaren '50 radio's zoals genoemd door Elwin erg goed klinken en de radio's vanaf pakweg 1964, toen stereo een beetje minder bijzonder werd ook. Genoemde B5X44A bijvoorbeeld klinkt als je de expander niet gebruikt best prettig helder en 'modern'.

Daar tussenin lijkt men een beetje zoekende geweest te zijn. Zo'n B7X14A (1961) met dat gegalm bijvoorbeeld, of een B6X94A met aan één kant geen hoog... ik vind het minder geslaagd. Deze draad ging over een B7X94A en die valt voor mij toch eigenlijk ook in die minder geslaagde categorie, of je dat nou wel of niet terecht bi-ampli noemt.

Bi Ampli in de B7X94A

door huub.jak @, 15.02.2019, 16:28 (341 dagen geleden) @ Rob Krabbendam

Toch zijn vrijen hoeken niet zo vind baar in woningen
vaak bij de raam kozijnen met langen gordijnen wat blokkeert
en aan de anderen kant kasten of ander meubiler
tja een wat kleine spiekertjes aan de voorkant is toch wel beter
er bij .. dan gewoon een paar boxejes op de boven kant
het is wel een prettige radio voor de Kat er boven op lekker warm
huub

Bi Ampli in de B7X94A

door ruudtx @, 15.02.2019, 18:24 (341 dagen geleden) @ TIPO4

Kwamen die plano's met luidspreker aan de zijkant niet in beeld in de tijd dat alle TV's ook een luidspreker aan de zijkant hadden.....En men dacht dat het best wel redelijk klonk.

Dat compenseren van hoge tonen naar voren vinden we ook in luxere TV's met een klein luidsprekertje aan de voorkant, en wat dachten we van de K6 en K7 kleuren TV met ls aan de zijkant en tweeter aan de voorkant.

Bi Ampli in de B7X94A

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 16.02.2019, 02:06 (340 dagen geleden) @ ruudtx

En niet te vergeten tegenwoordig de luidsprekers aan de onderkant en de achterkant.

Bi Ampli in de B7X94A

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 14.02.2019, 14:22 (342 dagen geleden) @ John Hupse

Dan hebben we 't over twee verschillende radio's
Op de foto in je posting nr. 264236
staan twee volwassen UGT's òp het chassis
't Toestel dat ik me herinner had twee pietepeuterig klèìne UGT's
tegen de zijkant
N.

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Bi Ampli in de B7X94A

door huub.jak @, 14.02.2019, 14:32 (342 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

De met de uitgang er op zijn ook nog met
ECL86 dus geen EL 84 dat zou ook beter zijn
voor de diepte geluid . .
huub

Bi Ampli in de B7X94A

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 12.02.2019, 12:26 (344 dagen geleden) @ Mick

Ik liep 18 geleden tegen hetzelfde fenomeen aan in een B6X04A en schreef daar iets over op mijn toenmalige website: https://web.archive.org/web/20010411142553/http://robkrab.tripod.com/biampli.htm

Grappig dat de geschiedenis zich blijft herhalen.

Rob

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum