Philips TX400 revisie (Algemeen)

door Richard1966 @, 10.02.2019, 18:16 (10 dagen geleden)

Beste allemaal,

Ik dacht dat het misschien leuk was om even kort een berichtje te doen van de reparatie van 2 stuks TX400. Ik was al lang op zoek naar zo'n toestel en zoals zo vaak blijft het vaak een droom tot je er opeens twee hebt. Je loopt er gewoon tegenaan. 1 komt uit een kelder (gered van de kraak) en de andere via iemand waar ik toevallig op bezoek was voor een radio.

Dit is er 1:
[image]

Eigenlijk was ik van plan om van 2 televisies 1 te maken, totdat ik ze allebei voorzichtig met de variac opgestart had en zowaar hoogspanning en ruis kreeg. Toen was ik om. Ze moesten allebei spelen.

Ik kreeg van Kees Koren technisch advies en de opmerking voorzichtig te zijn met de teerdotten. Deze konden onbetrouwbaar zijn en dan zeker de boostercondensator. Dat bleek geen fout advies. Bij beide toestellen waren die er dramatisch aan toe.
Het resultaat van 2 toestellen, waarbij de ene al eens was aangepakt en er ook een elco weinig meer deed:
[image]
[image]

Ter info, de nieuwe condensatoren komen bij Jukeboxrevival vandaan. Tip van Kees!

Toen kwam na het opstarten waarempel beeld, hoewel er bij 1 op de kanalenkiezer een lekke buis stond. Die ook maar vervangen.
Resultaten: een met een oude rasterblokkeertrafo:
[image]
De tweede met een nieuwe rasterblokkeertrafo:
[image]

De nieuwe blokkeertrafo was wel nodig omdat bij 1 tv de oude trafo was onderbroken. Ik ga hem nog proberen te repareren. Een oproep op dit forum bracht mij in contact met Roland Huisman die mij voorzag van een nieuwe blokkeertrafo. Daar was ik dus echt waanzinnig blij mee. Ik kon weer verder.

Ook zat er in 1 toestel een vreemde rastertrafo:[image]

Deze zat een beetje vast door een rubbertje wat er tussen de potmeter en de behuizing was gepropt. Ook hier kwam Roland om de hoek. Hij had nog een rastertrafo liggen. Toen kon ik weer verder:
[image]

Inmiddels geven beide televisies beeld, dit is er 1 van:
[image]
[image]

Ik ben er achter gekomen dat bij 1 tv de beeldbuis aanmerkelijk slechter is. De andere geeft goed beeld maar is nog niet stabiel. Daarom heb ik daar ook nog geen foto van. Mijn besluit staat vast, ik wil van beide toestellen echt goede tv's maken. Gewoon om het te doen :-D
Dus meteen een oproep, heeft iemand nog een goede beeldbuis over?

Tot zover even een verslaglegging. Vooral ook omdat er anders echt 1 van deze apparaten in de vuilniswagen was verdwenen. En natuurlijk superbedankt aan Kees en Roland. Voor hun technische bijstand en benodigde materiaal :-D :OK:

Philips TX400 revisie

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 10.02.2019, 18:59 (10 dagen geleden) @ Richard1966

Zijn toch oer degelijke toestellen.

betreft beeldbuis.
Zorg eerst dat je zeker weet dat deze slecht is.
Ook kan zijn dat over de buis een coating zit die wat donkerder is.
Dit tbv contrast verbetering.
Ik heb zo'n buis in mijn TX500 zitten.

Evt wissel je de buizen om om zeker te weten dat het niet in chassis zit die beeld fout.

Verder mooi verslag.

Philips TX400 revisie

door Richard1966 @, 10.02.2019, 19:09 (10 dagen geleden) @ Maurice

Dag Maurice,

Dat is inderdaad wat ik vanochtend heb gedaan. En die ene beeldbuis is slecht. In het midden zit ook een plek alsof de fosforlaag slecht is. Voor een optimaal resultaat zal ik een vervanger nodig hebben helaas....

Philips TX400 revisie

door Ronald Okkinga @, Swalmen, 10.02.2019, 23:19 (10 dagen geleden) @ Richard1966

Philips TX400 revisie

door Richard1966 @, 11.02.2019, 22:34 (9 dagen geleden) @ Ronald Okkinga

Dankjewel. Gedaan. Ik wacht de reactie af.

Philips TX400 revisie

door Roland Huisman @, Zwolle, 11.02.2019, 12:13 (9 dagen geleden) @ Richard1966

Hoi Richard,

Leuk om te zien dat je zo snel vorderingen hebt kunnen maken!
Het zijn heel dankbare en betrouwbare TV toestellen als je ze goed op hebt geknapt.

Wat ik zo grappig vind aan deze TV's is dat die lijntrafo's echt oersterk zijn.
Alle andere trafo's in het toestel (raster eindtrafo, blokkeertrafo en audiotrafo)
waren duidelijk van mindere kwaliteit.

Laat dat nu in nieuwere TV's precies andersom zijn. Meestal maar weinig problemen
met deze trafo's, maar de modernere lijntrafo's gaven duidelijk meer problemen...
Zeker in het kleurentijdperk waarbij er 25KV uit geperst moest worden...

Groeten, Roland

Philips TX400 revisie

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 11.02.2019, 18:39 (9 dagen geleden) @ Richard1966

Heb je de stempels onder het chassis gevonden ?
Dan weet je de exacte leeftijd.

Bij de chassis die ik heb gezien staan die ergens op het chassis als je vanonder kijkt.
Meestal niet heel scherp maar leesbaar.

Philips TX400 revisie

door Richard1966 @, 11.02.2019, 22:37 (9 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Ik kan echt niets vinden, ik zal de zaak nog eens goed onderzoeken.....

Philips TX400 revisie

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 12.02.2019, 18:43 (8 dagen geleden) @ Richard1966

Hier een voorbeeld, zit behoorlijk verborgen onder de componenten.....

[image]

Philips TX400 revisie

door Maarten Bakker @, Delft, 12.02.2019, 19:00 (8 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Leuk, wist niet dat daar een stempel stond. Alleen zal dat gezien de moeilijk bereikbare locatie, niet de datum zijn dat het toestel afgemonteerd was. Je hebt alsnog een zo compleet mogelijk datumonderzoek nodig, dus alle datumcodes op trafo's, spoelenbussen, de beeldbuis. Andere buizen kunnen datumcodes tot zeker een jaar ouder hebben dus die hoef je niet mee te nemen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum