Murphy B40A... (Algemeen)

door S.Leunissen @, regio Kerkrade, 01.10.2018, 14:24 (267 dagen geleden)
Bewerkt door S.Leunissen, 01.10.2018, 14:47

Ergens in 2015 heb ik voor een lid van dit forum een set voedingskabel audio en antenne gemaakt voor een in nieuwstaat zijnde B40A. Deze had de nauwelijks vindbare originele transportkap en mounting erbij. Met mijn kabels kon hij het ding mooi laten werken. In een later traject adviseerde ik hem om een bepaalde zeer zeldzame speaker aan te schaffen die via ebay nog net te krijgen was. Hij blij met een mooie werkende set. Ik kon het niet laten om naar hem aan te geven dat mocht hij de set verkopen aan mij zou denken.

Nou dit laatste is gebeurd. De luidspreker, mijn eigen gemaakte kabelset de transportkap de mounting en de ontvanger zijn afgelopen weekend van eigenaar gewisseld.

De ontvanger naar mijn zolder gezeuld. Knoppen eraf, front eraf kap eraf. Alles in de dasty gezet (wat een prachtig schoonmaakmiddel is het toch). De transportkap had grijze dozentape lijmresten. En dat verwijder ik niet met terpentine thinner aceton spiritus vlekkenwater of wasbenzine, maar wel met WD40. Dat gaat enorm goed zonder de onderliggende laklaag aan te tasten.

De ontvanger heeft een modificatie gekregen dmv het plaatsen van een keramische condensator aan de oscillator. Jammer genoeg heb ik geen frequentieteller met een offset 500kHZ. Wat dat betreft zou dat wel erg handig zijn. Nu kan ik afstemmen op F+500kHz aflezing. Deze modificatie is erg mooi secuur uitgevoerd. Met caoxkabel van amphemol en BNC connector. Maar daar ik dit nu nog niet gebruik is de kabel met coax in de ontvanger teruggelegd er is ruimte zat.

Apart is te vermelden dat de band bereiken op het zwarte deel in het midden hier wel zijn aangegeven terwijl dat in veel B40As niet is. Dit is dus geen veramateuriseerd toestel. Maar of af fabriek zo gebouwd of door de marine luchtmacht elektortechnische diensten zo veranderd.

Maf is het dat er in het toestel met potlood iets geschreven staat wat ik niet geheel kan ontcijferen. Ooit door MED personeel iets geschreven ik heb geen idee. Het X-tal is uit bouwjaar 1962 merk. Toestel is enorm schoon van binnen. Hier wat fotos. Het toestellen speelt de sterren van de hemel. De voormalige eigenaar bedankt voor de deal en de lekkere bak koffie.

Excuses voor de kanteling van de fotos.... geen idee waar dit nu weer aan ligt...

B40A Front
[image]

Transport Kap
[image]

X-tal 500 kHz 1962 GEC
[image]

Modificatie tbv Frequentietelleruitlezing
[image]

Andere B40A verschil bandbereik
[image]

Tekst
[image]


Tekst2
[image]

--
groet Sander
[image]

Murphy B40A...

door Bert V. @, Amstelveen, 01.10.2018, 15:55 (267 dagen geleden) @ S.Leunissen

Een waar museum-exemplaar Sander, al zo "bejaard" en nog zo gaaf, een prachtige aanvulling van jouw verzameling Murphy's.
Wat die transportkap inhoudt, daar ben ik wel benieuwd naar!

Bert

Murphy B40A...

door S.Leunissen @, regio Kerkrade, 01.10.2018, 22:07 (267 dagen geleden) @ Bert V.

De transport kap hoort over het front te zitten met de 2 x 4 boutjes waarvan 4 links als 4 rechts gaten met draad in het front aanwezig zijn. Doel hiervan is het front in zijn geheel te beschermen tijdens transport. Deze kap wordt voor gebruik eraf gehaald en aan de achterkant van de murphy op de steun van de kast gezet en met drie aparte boutjes vastgemonteerd zodat die niet kwijt kan raken. Zoals de meeste murphys is de kap weg en ook vaak de 2x4 boutjes met ringen en de drie boutjes met ringen op de achterkant.

Ik heb helaas nu geen foto.


groet Sander

--
groet Sander
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum