Eddystone 870A, zekeringen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.09.2018, 11:31 (285 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 13.09.2018, 11:52

Vorige week heb ik een kleine Eddystone radio gekregen, model 870A, het latere type met vijf banden. Het is een ACDC-toestel met Amerikaanse buizen dus 150mA gloeistroom:

[image]

Bij openen bleek dat een van de 500mA zekeringen was vervangen door een stalen stekkerpen en de andere was doorgebrand. Ik vermoed dat na het doorbranden en "repareren" van de eerste zekering, vrij snel de tweede ook de geest gaf en dat Handige Harry toen door zijn truuks (of materiaal, tijd of energie) heen was. Gelukkig het ding niet weggesmeten! En goed op gepast want hij ziet er nog mooi uit! Behalve dat de twee schaallampjes verdwenen waren.

De condensatoren zagen er op het oog nog als nieuw uit maar dat zegt niet altijd alles. Ik heb de condensator die over het netfilter staat, C34, vervangen en ook de koppelcondensator C44. Een Boucherot zit er niet in. Ik zou C16 misschien ook wel willen vervangen maar die zit lastig te bereiken dus wacht ik liever even af of die daadwerkelijk voor een probleem gaat zorgen.

In de schaalverlichting heb ik twee lampjes 6,3V/100mA gestoken met een parallelweerstand van 220 Ohm, zodat bij circa 11V al 50mA door die paralleltak gaat en dit werkt prima. Lampjes 5V 150mA gaan op de boodschappenlijst voor de volgende beurs.
De zekeringen zijn vrij grote glasjoekels, maar een kleine van 25mm kon er ook goed ingeklemd worden als je hem in een 25mm zekeringhouder steekt.

Toestel opgestart via een 40W gloeilamp, daarna via 75W en voila, geluid op alle banden. Via de wattmeter het vermogen (ca 38W) en stroom (ca 165mA) in de gaten gehouden. Afstemmen met dit juweeltje gaat prima, een zeer vertraagde overbrenging zorgt voor heel precies afstemmen zelfs op de kortste golven. En toch een heel simpel dingetje met maar drie knoppen (uit/volume, afstem, bandschakelaar). Goed gevoelig, ik ontving er al een 60m-band station mee.

Ik zit me nu nog af te vragen waardoor die zekeringen gesneuveld zijn. Ik weet natuurlijk wel dat een lekke C34 of C44 voor extra stroom zorgt, maar 500mA is best een sterke zekering! Terwijl alle stroom zich ook nog door R20 moet wurmen!

De spanningen die ik meet (uiteraard zonder seriegloeilamp) zijn iets aan de lage kant: circa 80V op de B+ elco's en maar 2,7V op de eindbuiskathode. Met Rk is 300 Ohm (gemeten) hebben we dus een kathodestroom van circa 9mA. Dus misschien heeft de eindbuis of gelijkrichter een beetje lage emissie.
Voor de antenne-aansluiting heb ik meteen bij Ali een paar 3mm-banaantjes besteld, hoop dat die er goed in passen!

Eddystone 870A, zekeringen

door Peter1952 @, 13.09.2018, 12:07 (285 dagen geleden) @ gerard

Lampjes van 150 mA zijn o.a. verkrijgbaar bij Jukebox Revival. Ze zijn alleen 6,3 V, maar dat zal op de totale spanning weinig uitmaken.
Ook de grote zekeringen zijn daar te verkrijgen.

Ik vind het een leuk toestelletje, alleen de metalen kast vind ik een beetje link vanwege het chassis dat direct aan het lichtnet zit.
Het beste lijkt me gebruik te maken van een scheidingstrafo om het toestel te voeden en anders er voor te zorgen dat het chassis aan de 0 ligt. In de gebruiksaanwijzing wordt zelfs aanbevolen het toestel te aarden. Maar dan moet de condensator tussen kast en chassis wel tegen de volle netspanning kunnen voor het geval het chassis aan de fase ligt.

Groeten,
Peter

Eddystone 870A, zekeringen

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.09.2018, 12:33 (285 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door John Hupse, 13.09.2018, 12:39

gelukkig dat de stalen pen niet is doorgebrand!

Dit zijn inderdaad leuke toestellen, oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in scheepshutten van grote passagiersschepen. Het zijn eigenlijk vrij normale U-toestellen, dit omdat er op zeeschepen vaak DC-netten in gebruik waren en er daar behoefte was aan een radiotoestel dat niet te veel ruimte in beslag neemt.

De spanning die beschikbaar is voor de eindbuis zou eigenlijk rond de 100 volt DC moeten liggen, de eindbuis zal bij deze spanning wat meer anodestroom gaan trekken. Een anodestroom van circa 12 mA is voor dit toestel normaal, wellicht is de gelijkrichter wat sleets. De Britse thermistors zijn ook wel eens versleten, dit speelt vooral voor R19.

De zekeringen kunnen het b.v. begeven wanneer de spanningskiezer op 110 volt staat ingesteld en de netspanning 230 volt is.

De kast is via een condensator (C4) aangesloten op het lichtnet. De kast is verder nog verbonden met de aarddraad van het lichtnet (voor zover je op een schip kunt spreken van een aarde).

--
http://www.hupse.eu/radio

Eddystone 870A, zekeringen

door soundman2 @, Wouw, 13.09.2018, 14:14 (285 dagen geleden) @ John Hupse

De drie zwarte onderdeeltjes op de foto, zij dat geïsoleerde montagesteunen of is dat wat anders. Meestal is (zo te zien) kunststof of bakeliet bij hoge temperaturen geen lang leven beschoren.
[image]

Eddystone 870A, zekeringen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 13.09.2018, 18:40 (285 dagen geleden) @ soundman2

Op deze site: http://www.radiomuseum.co.uk/eddstone870a.html zie je die dingen ook maar dan zien ze er weer keramisch uit.
Misschien een modificatie van de fabrikant?

Willem

Eddystone 870A, zekeringen

door Hans van Kampen @, Voorhout, 13.09.2018, 18:52 (285 dagen geleden) @ gerard

Leuk ontvangertje Gerard,

Ik heb er een voor weinig van Ruud Herwaarden over genomen en is in perfecte staat.

[image]

Veel plezier ermee.

;-)
Hans

Eddystone 870A, leven gebeterd

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.09.2018, 20:46 (285 dagen geleden) @ gerard

Ik zou C16 misschien ook wel willen vervangen maar die zit lastig te bereiken dus wacht ik liever even af of die daadwerkelijk voor een probleem gaat zorgen.

Wat, heb ik dat geschreven? Dat kan natuurlijk niet! Die C16 staat rechtstreeks over de B+. Met enig gepruts, wat achteraf toch meeviel, heb ik C16 vervangen.

@Peter: De gebruiksaanwijzing meldt dat het toestel zonder stekker geleverd wordt zodat je zelf een stekker voor jouw omgeving kan aanschroeven, met of zonder aarding. Ik heb er nu wel een geaarde stekker aanzitten, maar niettemin kun je het natuurlijk nog steeds in een ongeaarde omgeving gebruiken. Of die aardstrip ook goed contact maakt met de kast is me ook een raadsel. Ik heb C4 vervangen en verkleind (naar 4n7).

@John: De stekkerpin kan wel een paar Amp hebben gelukkig. Een lage B+ kan volgens mijn boerenverstand aan drie dingen liggen: (1) AC nivo voor gelijkrichter te laag, (2) Gelijkrichter versleten, (3) te hoge stroomafname waardoor B+ inzakt. Hier loop ALLE stroom vanaf tweede elco, dus niet de anodestroom van de eindbuis van elco 1. De weerstand van de smoorspoel is 200 Ohm dus als er 3V staat tussen elco 1 en elco 2 weet je dat er maar 15mA loopt, dus dat is het probleem niet. Maar voor de gelijkrichter stond maar krap 100V en over de gloeiketen 80V AC. Even in de gebruiksaanwijzing gedoken: de 240V stand is voor voeding 230-250V en met mijn 231V zit ik dus onderaan de range. De 210 stand is voor 200 tot 230V, dat zou dus voor mijn netspanning niet goed zijn maar door die slechte thermistor zou dat toch misschien net kunnen. Dus eens even de stan 210 geprobeerd, dan heb ik 115V AC voor de gelijkrichter en 92V over de gloeiketen. Spanning over de smoorspoel is dan 5V dus totale B+ stroom nu 25mA, dat ziet er allemaal heel goed uit. Kathode eindbuis staat op 4V dus trekt ongeveer 13mA.

Het scheepsgebruik heb ik inderdaad in de manual zien staan. Gelukkig mogen landrotten zoals ik 'm ook gebruiken.

@Soundman: Ik heb ook andere steuntjes zoals Oldtimer ze laat zien, volgens mij zijn ze prima.

@Hans: Dat plezier gaat denk ik lukken! Ik heb de latere versie, met vijf banden ipv vier. Erg leuk ook de tropenband erop, vanaf middengolf aansluitend, dus ik kan er piraten mee horen rond 1620-1640kHz en heb al stations in de 60 en 75m band gehoord. Iets op 120m horen lijkt me tegenwoordig in Nederland niet meer mogelijk, maar ik doe nog pogingen een 90m-band station te horen. Misschien van de winter met deze Eddystone!

Eddystone 870A, leven gebeterd

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 14.09.2018, 17:27 (284 dagen geleden) @ gerard

Maar voor de gelijkrichter stond maar krap 100V

dus voor de gelijkrichter was de spanning al te laag, dat zal niet aan de gelijkrichter liggen. De huidige kathodestroom van 13 mA is normaal voor dit toestel.

--
http://www.hupse.eu/radio

Eddystone 870A, zekeringen

door S.Leunissen @, regio Kerkrade, 14.09.2018, 15:36 (284 dagen geleden) @ gerard

Leuke toestellen.

--
groet Sander
[image]

Eddystone 870A, zekeringen

door dikke donker @, 28.12.2018, 21:42 (178 dagen geleden) @ gerard

Ben ook in het bezit van een Eddystone 870A en is werkend. Ooit gekregen van een goede vriend. Die had hem weer van zijn oom die jaren geleden lange tijd op zee voer. Bij deze radio heb ik zelfs het originele ontstoor-filter-kastje erbij gekregen. Dit terzijde. Ik heb opgemerkt dat de schaalverlichting het niet doet. Toen de kast opengemaakt. Kon niet vinden waar de fittingen van de lampjes moeten zitten. Als gevorderde beginner in de elektronica geleerd om niets zonder documentatie te trachten te repareren. Kunnen de leden van dit forum mij misschien verder helpen? Uiteraard al uitgebreid op internet gezocht naar documentatie van de Eddystone 870A. Veel gevonden o.a. de manuals. Ook een paar foto's van de binnenzijde van de kast. Hierop ook niet kunnen ontdekken waar de schaallampjes behoren te zitten.
Verder hieronder gelezen over de aarding van het toestel met name "een geaarde stekker" gemonteerd. Hoe doe je dat zonder de originaliteit geweld aan te doen? Ik heb wel een foto gezien met aan de originele steker een aftakking gemaakt met een draadje. Zie link https://www.radiomuseum.org/r/eddystone_870as870.html
Graag wacht ik de reacties met gepaste spanning af.
Met vriendelijke groet,
Twan

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum