Graetz sinfonia 4R vervolg problemen (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 28.08.2018, 19:07 (2058 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Heb de Graetz weer op de werkbank staan (nadat ik hem eraf had gehaald omdat ik de fm niet goed aan de praat kon krijgen) Zie mijn vorige Graetz sinfonia verhaal/vraag.

Het plan was om eerst de K/M/L golf netjes aan de praat te krijgen en dan de fm module te veranderen van een Graetz melodia die er heel veel op lijkt.

K/M/L golf does het goed, mooie ontvangst maar: Als ik aan de volumeknop draai, eerst niks (goed dus) dan langzaam in volume toenemende fluittoon tot ongeveer 2/3 van het volume en dan fluittoon weg en de zenders komen weer prima door.

De meeste condensatoren zijn nu verwisseld maar het probleem is er nog steeds. Heb all draadjes, soldeersels en condenatoren en weerstanden met een houten stokje aangeraakt/geduwd maar nergens maakt dat wat uit.

Toen toch maar de FM module verwisseld maar de Fm geeft alleen maar ruis als ik het volume open draai. Het lijkt er op dat we niet veel vooruitgang boeken maar als iemend een goed idee heeft hou ik me aanbevolen.

mvg
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door kris @, Gent België, 28.08.2018, 19:47 (2058 dagen geleden) @ frans maessen

dag frans,

fluiten wijst op een oscillatie, dit omdat het uitgangsignaal via een of andere weg terug in de voorafgaande trappen raakt.

deed die dat ook voor het vervangen van de onderdelen voor K/M/L ? Het is met name ook een mogelijkheid dat er een kablagefout is opgetreden is bij het vervangen van een onderdeel. (niet dat ik je daarvan van beschuldig :-))

doet de radio dat fluiten ook in FM of PU stand?

Is er ook gewerkt aan de voeding?

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 28.08.2018, 22:08 (2058 dagen geleden) @ kris

Hallo Kris,

Alles wat ik vervangen heb gebeurt een voor een, kan natuurlijk toch nog wat mislopen maar de kans is kleiner. De laatste paar dagen vervangen onderdelen nog eens nagelopen dus hoop dat alles op de goede plek gesoldeerd zit.

Omdat het fluiten samengaat met de stand van de volumeregelaar kan ik dat probleem niet terug vinden als ik zoek op fluiten /problemen op deze website.

In de Fm stand en de PU stand fluit hij niet. Fm geeft alleen maar ruis maar dat zal een ander probleem zijn.

De voeding is niet aangeraakt door mij en ook niet door iemand voor mij, ziet er allemaal origineel uit. Behalve dan 4 1N4007 en een weerstand om het voltage netjes terug te brengen.

Zal nog eens kijken in de oude chats of fluiten/problemen me nog ideeen geven om te zoeken.

bedankt en mvg
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door soundman2 @, Wouw, 28.08.2018, 22:16 (2058 dagen geleden) @ frans maessen

Een toestel is nooit helemaal tegelijk stuk. Bij foutzoeken moet je eerst uitzoeken of het probleem in het laagfrequent dan wel het hoogfrequent gedeelte zit. Dat scheelt meteen al de helft van de werkzaamheden. Dat de fout niet over is na het uitwisselen van condensatoren, is helemaal niet zo gek. Waarom zou het aan de condensatoren liggen? Aan de buitenkant zie je er niets aan. Fluiten of genereren kan vele oorzaken hebben. Je zal dus eerst uit moeten zoeken wat er genereert.
Het op goed geluk uitwisselen van onderdelen leidt zelden tot een werkend apparaat, terwijl daardoor vaak ook nog extra fouten worden geïntroduceerd, door vergissingen en niet compatibele onderdelen.
Wat betreft het FM gedeelte moet je weten wat je doet. Het binnenwerk van een FM frontend is kritisch. Verbuig je de bedrading dan moet er op nieuw afgeregeld worden. Hoe eenvoudig is het om met een simpele meetzender te bepalen of het middenfrequent gedeelte goed werkt. Als dat in orde is kun je beginnen met in het FM gedeelte de buizen uit te wisselen voor exemplaren waarvan je weet dat ze goed zijn. Haalt dat niets uit, kun je voorzichtig meten of de benodigde spanningen wel aanwezig zijn. Daarna kun je, alweer met een meetzendertje, bepalen of de afstemming nog klopt. Zou die verschoven zijn, dan is er kennelijk wat mis met de oscillator. Als die wel goed is, maar de ontvangst zeer zwak, dan kan de eerste trap slecht functioneren of is de koppeling met de antenneaansluiting in het ongerede geraakt, (door blikseminslag bijv.)
Tips kan ik niet geven zonder wat gezien te hebben. Het zou alleen leiden tot het onnodig vervangen van onderdelen, omdat dat de vorige keer ook was.
Voorbeeld:
Zat je vorige keer in het donker dan was dat verholpen met een nieuw peertje, zit je vandaag weer in het donker, dan kun je weer een peertje in draaien, of een schakelaar vervangen, of het lamparmatuur vervangen, terwijl je (door wellicht wat te meten) tot de conclusie komt dat het deze keer een zekering was, defect was. Ik bedoel maar.....

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door kris @, Gent België, 28.08.2018, 22:37 (2058 dagen geleden) @ frans maessen
Bewerkt door kris, 28.08.2018, 22:43


Zal nog eens kijken in de oude chats of fluiten/problemen me nog ideeen geven om te zoeken.

Misschien heb je meer succes als je zoekt op " (parasitaire )oscillatie".

Aangezien het enkel in M/K/L is zou ook de AVR (AGC) er iets mee te maken kunnen hebben. Je kan dat achterhalen door die even uit te schakelen, of de AGC lijn te overbruggen met een elcootje, om de werking er van te vertragen.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door soundman2 @, Wouw, 28.08.2018, 23:21 (2058 dagen geleden) @ kris

Een mf buis die veel te steil geworden is, kan ook aanleiding geven tot een soort fluitende afstemming.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 29.08.2018, 18:09 (2057 dagen geleden) @ soundman2

Soundman,

Ik heb alle buizen verwisseld behalve een van de EF41 buizen waar ik maar een van had. Heb de reserve wel op beide plaatsen gezet maar de radio blijft een fluitketel met laag volume.

Ik heb met een andere radio geprobeerd of ik de fm oscilator kon horen, niks. Dus misschien is fit fm kastje ook kaduuk.

bedankt
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door soundman2 @, Wouw, 29.08.2018, 18:24 (2057 dagen geleden) @ frans maessen

Het is handiger om de fouten er één voor één uit te halen. Schakelingen kunnen elkaar beïnvloeden. Je zou zomaar de tang in een goed werkend gedeelte kunnen zetten, omdat dat slecht functioneert door een fout elders in het toestel.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 29.08.2018, 18:03 (2057 dagen geleden) @ kris

Hallo Kris,

Ik had zoiets dergelijks ook in de "tips en tricks" gezien. Heb alle AVR aansluitingen naar de buizen doorgemeten maar er verandert niets zonder of met fluiten. Alle weerstanden zijn perfect en de 50nF condensator die de AVR aan massa legt is nieuw.

we zoeken verder :-)

groetjes
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door peetey @, Lanaken, Belgie, 29.08.2018, 18:48 (2057 dagen geleden) @ frans maessen

Hallo Frans,

als de radio op bepaalde volumes-stand potmeter- fluit en hij doet dit alleen op de AM banden kun je dus eigenlijk het gehele LF gedeelte uitsluiten.
Dat je op de stand FM ook geen fluiten hoort is niet vreemd; tenslotte gebruik je een andere oscillator dan op de AM banden.

Met een signaal zoeker kun je dit vrij eenvoudig opsporen en die aanbeveling is je al gedaan dus koop of bouw zo'n ding, kijk eens op ebay ofzo of vraag hier of iemend er eentje voor je te koop heeft. Natuurlijk kun je ook met een scoop gaan zoeken maar ik heb geen idee welke meetapparatuur je zoal hebt.

Als je alleen ruis op FM hoort zou ik even een nieuwe ECC85 proberen omdat van deze buis vaak het oscillator gedeelte opgebruikt is.

succes,
Peter

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 29.08.2018, 20:10 (2057 dagen geleden) @ frans maessen

Heeft de toonregelar ook invloed op de oscillatie?
Er zitten twee aftakkingen op de volume potmeter,deze gaan in het circuit naar de schakelcontacten E2-E4 en D5-D6.
Deze contacten maken of verbreken op de AM stand,waardoor een extra condensator wordt bij of afgecakeld.Indit circuit zal vermoedelijk een in waarde verlopen onderdeel zitten.
Succes met herstellen van dit toestel

vr gr .Andries.

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 29.08.2018, 20:59 (2057 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Hallo Andries,

Ik zie wat je bedoelt. Hoe E3-E4 en D5-D6 naar massa geschakeld worden. in MW en LW.

Het is alleen de volumeregelaar die het fluiten beinvloed (zover als ik kan horen).
volume op nul, hoor ik niks, dus goed, geen brom.
als ik het volume opendraai tot ongeveer 2/3 fluit die alsmaar harder wordt. dan komt de zender door zonder piep/fluit.

Door schade en schande geleerd met deze oude duitse radios heb ik, denk ik, zo een beetje alle condensatoren al verwisseld. Zal morgen eens weerstanden meten en C's bekijken in dat circuit vanaf de volumeregelaar.

Zal wat laten weten maar bedankt voor de hint.

mvg Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door kris @, Gent België, 29.08.2018, 23:58 (2057 dagen geleden) @ frans maessen

het beste is de weg van het rondzingen te volgen met de scoop, maar die heb je misschien niet ter beschikking.

Nog wat ideeën :

als het chassis roestig is kan er een massa verloren zijn gegaan/slecht zijn (bvb spoellbus of buisvoet)

als in een ver verleden het schakelblok is behandeld met de verkeerde olie kan die nu geleidingen tussen de contacten veroorzaken, met allerlei vreemde gevolgen. Als de contactblokken vettig staan kan je ze alvast eens schoonspoelen, met wat isopropanol (ipa) bvb.

Weerstanden durven met de jaren ook wel eens onbedoeld in waarde stijgen, vooral hoogohmige composietweerstanden zijn daarvoor berucht. (waardes van 100kohm en meer) je zou aan de hoogomhige weerstanden eens een zelfde weerstand even kunnen parallel houden om te zien (horen) of dit enige invloed heeft op de oscillatie. Misschien brengt dat je op het juiste spoor.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 30.08.2018, 09:23 (2056 dagen geleden) @ kris

hallo Kris,

Nee ik heb geen scope beschikbaar dus het zal zonder moeten voor nu.

Je vroeg eerder of in the TA stand er ook fluiten was. Heb muziek aangesloten op de platenspeler ingang en radio speelt prima.

Het chassis ziet er niet geweldig uit na een brandje/rookontwikkeling tussen een powerweerstand en een condensator, zal eens zien wat ik met alcohol kan doen aan de lipjes die ik kan zien. Zou ook kunnen met contactspray of is dat niet goed voor andere onderdelen in het schakelblok?

Weerstanden ben ik zo een beetje helemaal doorgegaan en tot nu maar een tegengekomen in de voeding naar de EABC buis.

Vandaag aan de slag met het advies van jezelf, peetey en Andries.

Zo blijven we bezig met een leuke hobby ofschoon soms wel een beetje frusterend als je geen expert bent op radio/buizen gebied.

Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 30.08.2018, 10:47 (2056 dagen geleden) @ frans maessen

Las in je laatste inzending dat er rookontwikkeling in het app.is geweest.
Als er echt roetaanslag op componenten zit kan dit hoogohmige overgangen introduceren.Er kan dan zomaar een hoogohmige weerstand parralel aan een condensator staan of aan een weerstand.Eerst de door de rook vervuilde componenten schoon maken.
Met een beetje geluk zou het probleem van oscilleren zomaar kunnen zijn opgelost.

vr gr Andries.

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 30.08.2018, 18:11 (2056 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

hallo Andries, Kris, Peetey en anderen,

Andries, jouw hint om de schakelcontacten E3-E4 en D5-D6, die Mg en LG aan massa legt was een tip die werkte.

Eerst het circuit gevolgd en weerstanden en condensators gecheckt. Condensatoren waren al vernieuw. Een weerstand W176 was 6k ipv 10k, verwisseld maar ik denk dat dat niet veel uitmaakt. Toch?.

Een beetje geexperimenteerd met een 10nF aan massa en als ik de sleper van de volumepot aanraak dan is het fluiten voor 90 % weg, alleen als de volumepot heel zacht staat nog een fluitje. Maar het geluid is er niet beter op.

Toen maar de draad naar de schakelcontacten doorgeknipt en alle fluit is weg. Nu ben ik van de fluit af maar weet natuurlijk nog steeds niet wat de oorzaak is.

Alle buizen en buisvoeten schoon gemaakt.

De basregelaar ook uitgebouwd om hem goed schoon te maken en na te meten. Nu goed.

Toen nog een paar andere goede ECC85 geprobeerd maar alleen maar ruis. Ik denk dat ik een miskoop heb begaan met dit FM kastje, doet nog minder dan mijn vorige :).


mvg
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door huub.jak @, 30.08.2018, 18:56 (2056 dagen geleden) @ frans maessen
Bewerkt door huub.jak, 30.08.2018, 19:03

schakelaars weer aansluiten
en met de meetsnoer met pennen
over bruggen mischien een slecht
schakel kontakt .ook allen
massa punten naar schassis over bruggen
ook de bus op de ecc85 naar massa aantippen met de draad
er is mischien een massa punt weg gevallen
het besten is het toestel te onderzoeken
Met de stroom er op zo dat je wat opmerk .
huub

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 30.08.2018, 19:14 (2056 dagen geleden) @ huub.jak

hallo Huub, bedankt voor het meedenken.

De schakelcontacten zijn perfect, dat heb ik gemeten en als ik schakel hebben ze geen weerstand naar het chassis zoals het schema zegt. Dus het fluiten kwam tevoorschijn wanneer ik schakelde naar Mg of LG.

Heb al een paar uur zitten te zoeken met de stroom erop anders hoor je niks :).

Ik zal morgen eens een tijdje spelen met een muziekje/fluitje met een draad aan massa (voorzichtig).

mvg
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 31.08.2018, 11:02 (2055 dagen geleden) @ frans maessen

Hallo Frans en andere lezers natuurlijk.
Heb je weerstand R174 ook gemeten,moet 10 mOhm zijn en zit in terugkoppelcircuit!
Condens. C179 is deze ook vervangen? of eventueel met de waarde experimenteren.
Dat de vervangen FM tuner niet werkt is natuurlijk niet zo fraai.
Hier zul je dus ook weer het nodige meetwerk moeten verrichten om de fout[en] op te sporen.Als eerste de voedingspannigen meten en eventueel kijken of er ook zichtbare
defekten zijn.
Wens je nogmaals succes met het repareren en ben bereid je via dit medium te helpen.

vr gr Andries

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 31.08.2018, 16:16 (2055 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Andries en alleandere radiohobbyisten,

Hier het laatste nieuws,

"Heb je weerstand R174 ook gemeten,moet 10 mOhm zijn en zit in terugkoppelcircuit!
Condens. C179 is deze ook vervangen? of eventueel met de waarde experimenteren
."

R174 gemeten en is 10mOhm. R162, zat een weerstand in van 50K en vervangen door 20K volgens schema. R176 vervangen voor 10k (zat 6k in).
C179 was vervangen door mij en meet nog steeds goed.

Het fluiten kan ik stoppen door:
1. E3-E4 en D5-D6 te scheiden van C179. Dus gaat C179 niet naar massa als ik LG of MG inschakel.
of
2. Het kruispunt van R 169 (500 ohm die aan massa ligt) de andere kant aan massa te verbinden! geen fluit meer en het geluid wordt ook nog iets beter. Enig ander punt aan massa in het toonregel circuit maakt het fluiten erger of minder erg en/of het geluid wordt slechter of valt weg.

Het FM kastje zou moeten werken volgens de verkoper maar niet dus. Spanningen kloppen en ik heb me suf gestaard of ik enige beschadiging of losse draadjes kan vinden. Tot nu toe niets. Wordt wachten op een goed kastje denk ik. ZAl de oude proberen te fixen met wat nieuwe regelbare condensatoren van 2-10 en 4-20 pF. Wordt wel een priegelwerkje maar zou mooi zijn als we die weer goed kunnen krijgen. De oude werkte wel maar zat er 10m HZ naast.

Nou dat was het voor vandaag.

bedankt en mvg
Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 31.08.2018, 17:25 (2055 dagen geleden) @ frans maessen

Mooi,dat je al enig resultaat hebt geboekt.
Geluid is beter als je R169 doorverbindt,maar in wat voor opzicht?
En regelen de klankregelaars dan ook nog op de juiste wijze?
Weerstand R169 heeft maar een betrekkelijk lage waarde,zal dus niet een grote invloed op de totale werking van het circuit hebben.
Nog een vraag ,heeft de anode van de EABC80 de juiste anodespanning na het vervangen van de defekte anode weerstand?
R176 heb je vervangen van 6 naar 10k. R177 moet6k zijn is deze dan niet
toevallig 10k?
vr gr Andries

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 01.09.2018, 16:25 (2054 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Hallo Kris en Andries en anderen,

"Geluid is beter als je R169 doorverbindt,maar in wat voor opzicht?"
Ietsie minder ruis en een tikkeltje harder. Maar geen enorme verandering.

"En regelen de klankregelaars dan ook nog op de juiste wijze?"
De hoge tonen regelt prima voor en na doorverbinden.
De lage tonen was ik al niet helemaal tevreden mee hoeveel dat die regelt, had ik gisteren al eens uitgebouwd en schoongemaakt. Meet wel goed en teruggezet. Weerstanden eromheen zijn goed.

"Weerstand R169 heeft maar een betrekkelijk lage waarde,zal dus niet een grote invloed op de totale werking van het circuit hebben."
Als we verder niets vinden kan ik deze kortsluiten.

"Nog een vraag ,heeft de anode van de EABC80 de juiste anodespanning na het vervangen van de defekte anode weerstand?"
Had volgens schema 200k erin gezet. Vandaag op FM stand alle spanningen gemeten, de anode van de EABC80 was 84 V, een beetje hoog. Weerstand nu 220k en de Spanning 80 Volt.

"R176 heb je vervangen van 6 naar 10k. R177 moet6k zijn is deze dan niet toevallig 10k?"
Nee die is zoals het schema zegt 6K :-) .

Het FM doosje weer eens bekeken en waar ik kon verbindingen gemeten op onderbrekingen van de spoeltjes e.d. Spanning heb ik op de anodes. Denk dat ik maar uitkijk naar een andere FM doos, ik hou me aanbevolen als iemand er een heeft voor de GRAETZ Sinfonia 4R.

BEdankt voor de hulp.
FRans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 03.09.2018, 11:53 (2052 dagen geleden) @ frans maessen

Hallo Frans en andere meelezers.
Moet eerst even een gemaakte fout rechtzetten.
Had het eerder over terugkoppeling, maar dit moet natuurlijk tegenkoppeling oftewel terugkopppeling in tegenfase zijn.
We hebben nog steeds geen idee op welke frequentie zich dit genereren afspeelt.
Je zou ook R 169 eens kunnen verkleinen tot een waarde waarop het genereren stopt,
of een elko van kleine waarde parallel kunnen zetten.
Om de hint van de buisvoet te testen kun je gewoon de aansluiting op de loper van de
volume potmeter even losnemen.Het oscilleren moet dan zo wie zo optreden.
De eventuele capaciteiten die hier onstaan zijn van zo'n kleine waarde dat ze m.i.z. geen hoorbare frequentie kunnen veroorzaken.
Ken wel het effect van'door droge bladeren wandelen'!
vr gr Andries.

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door kris @, Gent België, 01.09.2018, 12:41 (2054 dagen geleden) @ frans maessen

Ik kon de uitleg van Andries over de contacten E4,5 en D5,6 helemaal niet volgen en kwam er zo achter dat ik met het verkeerde schema bezig was.. :-( :-D

Nu het juiste schema voor ogen, en idd de eindversterker toonregeling wordt aangepast voor AM. dus de fout zit toch gewoon ergens in de LF versterker.

Kan ook zijn dat ergens anders een stukje tegenkoppeling in de versterker niet goed werkt, en de boel onstabiel wordt eens de contacten sluiten. kortom er zijn meerdere verdachten in de LF versterker.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door repelsteeltje144 @, Avenhorn, 01.09.2018, 20:45 (2054 dagen geleden) @ frans maessen

Ik heb al meerdere graetz toestellen uit deze jaren op de werkbank gehad. Kijk even wat voor buisvoet er onder de eabc en onder de eindbuis zitten. Beide buizen worden knap warm. De duitsers gebruikten in die tijd pertinax voetjes uit meerdere lagen opgebouwd. Die handel gaat in de loop der jaren door de warmte wat verbranden en gaat geleiden. Dit is hoogohmig en door de verschillende lagen ziet het ook nog kans zich als kleine condensator te gedragen. Geeft de meest wilde storingen.

Vervangen door keramische voetjes is aan te raden.

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door frans maessen @, lanaken, 02.09.2018, 09:33 (2053 dagen geleden) @ repelsteeltje144

Hallo repelsteeltje,

Ja dat zou best kunnen meedoen aan het gedrag van de radio. Had het al eens eerder overwogen maar dan moet ik denk ik de hele eindbuis opnieuw bedraden want het is eerlijk gezegd nu een zootje.

Voordat ik dat ga doen wil ik eerst een ander FM kastje hebben dat werkt anders heb ik nog maar een halve radio.

Hij gaat weer onder de werkbank tot ik spullen heb. Nu nog een andere vinden om aan te werken. Heb nog een Mooie Freiburg die ook nog een beetje TLC nodig heeft.

bedankt
mvg Frans

Graetz sinfonia 4R vervolg problemen

door repelsteeltje144 @, Avenhorn, 02.09.2018, 22:20 (2053 dagen geleden) @ frans maessen

Het FM kastje kan niet zo heel veel aan stuk. Enig probleem wat wel voorkomt is dat de trimcondensatoren hun geleidende laag (was ooit zilver, wordt zilveroxide) hebben verloren door corrosie. De zogenaamde schuur of stal radio ;-)

Dit verklaart het in je eerdere topic verschuiven van de band. Met dat FM gedeelte kreeg je geluid dus de rest van de radio zou min of meer moeten functioneren.

Werken in het HF deel van de FM ontvanger betekend eigenlijk altijd trimmen. Elke minimale verandering van componenten en of draadlengtes enz. vereist dit.
Klusje voor een specialist met apparatuur en kennis. (frequentiegenerator en scoop)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum