Philips GM4561 (Techniek Overig)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 08.08.2018, 21:51 (287 dagen geleden)

Hallo allemaal.

Afgelopen voorjaar een Philips buizenvoeding GM4561 op MP tegengekomen.Zoals wel vaker op dit medium geen reactie op een startbod met begeleidende mail met verzoek om inlichtingen omtrent de staat van het apparaat en de vraagprijs.
Half mei werd er één aangeboden op een grote internationale verkoopsite. Redelijke startprijs en idem vrachtkosten (het apparaat weegt bijkans 20 kilogram). De gok gewaagd en zowaar een deal!
[image]
Ondanks de ietwat povere verpakking bleef de transportschade beperkt tot een gebroken zekeringhouder (Loctite 2k) een afgebroken schroef voor de aardaansluiting achter (draaibank) en een lichte deuk in de achterkant van de behuizing.
Het meest spannende blijft natuurlijk het in bedrijf stellen van het geheel. Aangezien de verkoper (Tucson USA) vermeldde dat de voeding ws van een universiteit kwam en hij geen apparatensnoer had, is de GM4561 denk ik de laatste 30 a 40 jaar niet gebruikt.
Voor de zekerheid de elco's vervangen .
[image]
[image]
Vervolgens met een variac langzaam het geheel op de netspanning gebracht, terwijl de opgenomen stroom in de gaten wordt gehouden: Hij doet het!!! De uitgangsspanning klopt ook aardig (Goedkope digitale multimeter).

Blijft nog een vraagteken:
[image]
Het pertinax plaatje waar de DL 67 en de stabilisatiebuis op zitten is op de hoeken aan een viertal veertjes opgehangen en ook nog eens rechtstreeks op het chassis geschroefd.
Is dit voor het transport?? De service documentatie noemt hier niets over.

Tot zover, met vriendelijke groet.
Gerrit Jan Eshuis

Philips GM4561

door soundman2 @, Wouw, 08.08.2018, 22:03 (287 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Waarschijnlijk hadden de schroeven bij de in bedrijfstelling verwijderd moeten worden en is het een transportbeveiliging. Philips radio's hadden dat vroeger ook wel. Soms moest je een aantal pennen verwijderen om de varco verend op te stellen en ook hadden andere toestellen dan weer transportschroeven aan de onderzijde van het toestel. Als je wat in oude radio's doet, heb je vast en zeker wel eens geconstateerd, dat de transportschroeven, inclusief de advieslabeltjes gewoon nog aanwezig waren.
De pennen voor de varco konden worden opgeborgen in een kartonnen houdertje op het achterschot.

Philips GM4561

door henkk @, 09.08.2018, 06:48 (287 dagen geleden) @ soundman2

Bij een radio was het beter om de schroeven er uit te halen vanwege akoustische terugkoppeling,daar is bij een voeding geen sprake van.
In dit geval zal het wel bedoelt zijn voor plekken waar veel trilling is in een fabriek of zoiets.
Thuis op de rustige plank kan je de schroeven laten zitten.

Henk

Philips GM4561

door kris @, Gent België, 09.08.2018, 06:58 (287 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Blijkbaar is de ophanging om daar om microfonie tegen te gaan in je referentiecircuit, waardoor de spanning zou kunnen schommelen als je tegen de kast tikt of aan de schakelaars draait. Of het de moeite is de schroeven er uit te halen kan je vast stellen als je tegen de kast tikt en dan de uitgangsspanning bekijkt met de scoop of die daar last van heeft.

Philips GM4561

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 09.08.2018, 08:05 (287 dagen geleden) @ kris

Ik heb op ooit een lab gewerkt, waar analyses gedaan werden met elektroforese apparatuur. De vloeistoffen, die werden geanalyseerd werden vaak eerst met allerlei schud- en roermachine´s bewerkt en dit soort (buizen-)meetvoedingen voor elektroforese stonden daar op plateaus met vering en schokbrekers en waren berucht gevoelig voor schokken, dus dit klopt helemaal.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum