Trafo voor centrad 751 buizentester (Gezocht)

door Peter Vanhellemont @, 22.06.2018, 12:39 (2134 dagen geleden)

Hallo ,

deze week tijdens het testen van enkele buizen begon er plotseling iets serieus te stinken in mijn hobbyruimte. Het bleek mijn centrad lampentester te zijn waarvan de transfo heel heet had. Ik heb hem laten afkoelen , en ik kan de tester nog opzetten maar bij het meten aan de transfo blijkt dat er een aantal spanningen niet meer werken en de transfo word ook snel terug heet.
Is er iemand die weet waar ik een soortgelijke transfo zou kunnen aanschaffen?

Mvg. Peter
[image]
[image]

Trafo voor centrad 751 buizentester

door soundman2 @, Wouw, 22.06.2018, 12:46 (2134 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont
Bewerkt door soundman2, 22.06.2018, 12:52

Heb je de trafo ook los gemeten, met alleen 230 volt erop en de rest los?
Het afwezig zijn van een spanning kan ook komen doordat een van de aangesloten items sluiting maakt, zoals bijv. een gelijkrichter of afvlakcondensator?
Er is nog voldoende ruimte in de trafo, dat houdt in dat deze relatief eenvoudig over te wikkelen is, waarbij het windingen pakket soms wat dikker uitvalt.

Oeps, er zitten geen gelijkrichter of avlakcondensatoren in volgens het schema bij de NVHR

Trafo voor centrad 751 buizentester

door Bert @, 22.06.2018, 21:17 (2134 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont

Dat de trafo warm tot heet aanvoelt wil nog niet zeggen dat de trafo is overleden. Ik heb wat ervaring met een trafo uit een AVO CT160, deze begon op de beurs in Driebergen plotseling ook te stinken dus hoeps spanning er af. Een dag later ben ik gaan zoeken want ik kon niet hoger komen dan 100 volt. Later blijkt dat van de schakelaar, schermroosterspanning de twee contactvingers die boven en onder het vaste contact ronddraaien t.o.z van elkaar zijn verschoven zodat plotseling een deel van de transformator/wikkeling is kortgesloten dus sluiting met gevolg dat de trafo rond de 70 gr. kwam en de isolatie pek er uit liep.

Dus probeer de aansluitingen die vermoedelijk sluiting maken, dus geen spanning meer leveren, los te solderen en dan nog eens meten. En onderzoek de schakelaar waarmee je de gewenste spanning instelt.
De oorzaak van het verschuiven van de contactvingers was een gebroken montagebrug in de schakelaar. Zie, indien je lid bent van de NVHR het RHT no.163

Met vriendelijke groet,

Bert
Zeist

Trafo voor centrad 751 buizentester

door Peter Vanhellemont @, 24.06.2018, 10:06 (2132 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont

Heren ,

bedankt voor de tips , ik zal alles eens goed nakijken.

Mvg. Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum