Dubbele elco vervangen (Techniek Overig)

door pstevens @, 20.06.2018, 23:07 (2128 dagen geleden)

Beste forumleden,

Ik heb een probleem met een dubbele elco uit een Denon dp3000 draaitafel. Aangezien ik al het hele net heb afgezocht en nergens een toereikend antwoordt kon vinden hoop ik hier iemand te vinden die me kan helpen.

De condensator bestaat uit 3,3 en 1.3 uF, heeft drie aansluitingen waarvan 1 de c (common) is. Ik wil de oude condensator openen en er twee nieuwe radiaal condensatoren in zetten. Op de oude condensator staat echter niets van polariteit vermeld .

Weet iemand wat ik hier met elkaar moet verbinden? Om alles beter te duiden plaats ik een foto van de condensator als van het elektrisch schema.


[image]

[image]

[image]


Alvast bedankt,

Peter.

Dubbele elco vervangen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.06.2018, 23:20 (2128 dagen geleden) @ pstevens
Bewerkt door Maarten Bakker, 20.06.2018, 23:35

Er staat op dat het om een MP condensator gaat, oftewel gemetalliseerd papier. Ook staat de werkspanning in AC vermeld, dus geen polariteit. Die ingeblikte papierdingen gaan wel een stukje langer mee dan teerknollen, wimadropjes, rifarookbommen, etc. maar ze gaan inderdaad ook wel stuk. De motor komt dan moeilijk op gang, heeft weinig koppel en/of wordt heet. Is daar inderdaad sprake van?

De juiste vervangers kun je vinden in de vorm van MKP (polypropyleen) motorloopcondensatoren, maar met deze vrij kleine waardes kun je ook gewone MKP's gebruiken. Helaas zijn die meestal radiaal in plaats van axiaal, dus lastig in de oude huls weg te werken.

Het goede nieuws is, dat als je hem alleen op 50Hz electriciteitsnetten wilt gebruiken, je er volgens het schema gewoon een enkele condensator voor in de plaats kunt zetten. Liefst zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke 4,4u maar waarschijnlijk kan 4,7u ook nog wel. Misschien is er een ronde motorloopcondensator die in de huls van de oude past. Veel motorloopcondensatoren zijn voor 450VAC, dat is in deze schakeling niet nodig. Als je er eentje met een werkspanning van 250 a 300VAC kunt vinden (voor de Amerikaanse markt bijvoorbeeld), is de kans groter dat hij in de huls past.

AANVULLING: Het schema is voor een Japans model in plaats van export. Controleer heel goed of het wel correct is voor de jouwe. Met een beetje geluk verschilt alleen de primaire van de nettrafo, met een beetje pech zitten er meer verschillen in.

Dubbele elco vervangen

door Forumbeheer @, 20.06.2018, 23:42 (2128 dagen geleden) @ pstevens

Welkom op ons forum, Peter.
Aangezien het hier om een halfgeleider-gerelateerd probleem gaat en ons forum daar niet voor bestemd is, raden wij je onderstaande fora aan en sluiten deze draad.
Succes met het vinden van een passende elco en de aansluiting daarvan.
Forumbeheer.

http://www.philipsradios.nl/forum/

https://www.circuitsonline.net

http://www.grammofoon.com/frameset.htm?&ContentFrame

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum