Toch nog analoog bij Ziggo? (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.03.2018, 11:37 (2213 dagen geleden)

Omdat binnenkort de analoge signalen van de ziggo-kabels verdwijnen, wilde ik wel eens weten wat voor signalen daar dan nog op staan. Uit nieuwsgierigheid heb ik mijn Antennemonitor eens in dat ziggo-wanddoosje gestoken. De Antennemonitor is feitelijk een soort TA7642 radiootje zonder afstemkring, die je dus direct het hardste signaal in de middengolf laat horen.
Tot mijn verrassing kreeg ik hierbij NPO1 te horen! Maar even een wat serieuzere AM radio aangesloten, waarbij bleek dat er een AM signaal op 1418kHz stond. Het programma wat je hoort is het NPO-testkanaal wat ook op DAB+ staat (en meestal het NPO1-geluid kopieert).
Waarom zet Ziggo dit DAB+ testkanaal analoog over op z'n kabel?
Of zou het iets lokaals zijn? Zijn er meer mensen die dit horen?

Toch nog analoog bij Ziggo?

door soundman2 @, Wouw, 30.03.2018, 13:51 (2213 dagen geleden) @ gerard

Er wordt flink geruimd op de kabel. Middengolf zou goed mogelijk zijn. Als je voor een MG station 10KHz reserveert, bij een zenderbandbreedte van 9KHz (de radio's komen toch niet veel verder) dan kun je zomaar 100 zenders kwijt in 1 Megahetz.
Waarschijnlijk ligt de ondergrens van de CAI versterkers te hoog voor MG signalen.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door J vd Westelaken @, Den Dungen, 30.03.2018, 14:35 (2213 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door J vd Westelaken, 30.03.2018, 15:34

Beste Gerard,

Zoals Soundman2 al opmerkte ligt de ondergrens van de meeste CAI systemen op 184MHz en die doorloopt tot 1200MHz buiten de FM band die natuurlijk nog wel wordt doorgegeven.
En ook al zouden ze het willen de kabelaars zijn niet gemachtigd om een signaal rechtstreeks op de kabel te brengen van een publieke zender buiten hun band gedeelte.
Ik heb eerder het vermoeden dat het signaal wat je ontvangt toch ergens lokaal in de lucht wordt gezet, gezien de constructie die je gebruikt is er niet echt sprake van een goede afscherming, dit is geen kritiek want om signalen rechtstreeks uit de lucht te pikken voldoet het wel, wat ik er mee wil zeggen is dat het signaal eigenlijk overal vandaan kan komen.
Toch wel nieuwsgierig geworden heb ik even wat meetapparatuur aangesloten op het eerste plaatje is het volledige Ziggo spectrum te zien in mijn woonplaats Den Dungen.[image]
Het tweede plaatje is met de spectrum analyzer gemaakt en dan kun je goed het lege stuk zien links in het beeld waar niet door Ziggo wordt uitgezonden.
[image]
Goed te zien is marker 1 in het begin van de fm band en dan iets verder naar rechts de digitale signalen met daar weer rechts van enige analoge signalen.

Met vriendelijke groet,
Jan van de Westelaken

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.03.2018, 19:34 (2212 dagen geleden) @ J vd Westelaken

184MHz als ondergrens zal niet kloppen. Band II zit er overal nog op (begint bij 88MHz) en ik denk dat band I in gebruik is voor internet (begint bij 47MHz).

Neemt natuurlijk niet weg dat 1,5MHz ook in mijn beleving wel onder de ondergrens moet liggen.

Edit: ik lees dat je band II zelf ook al noemt, was even op het verkeerde been gezet door die 184MHz. En nu ik er nog eens over nadenk, zullen de S en de H band ook wel voor internet in gebruik zijn, die zitten grotendeels tussen 108MHz en 174MHz (dus tussen band II en III).

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 30.03.2018, 18:18 (2212 dagen geleden) @ gerard

Omdat binnenkort de analoge signalen van de ziggo-kabels verdwijnen,

De analoge radiosignalen blijven bij Ziggo. Ze zetten alleen de analoge tv uit.
https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/digitale-tv/kijken/

"Kan ik nog wel analoge radio luisteren?
Ja. Alleen het analoge tv-signaal verdwijnt. Je kunt nog gewoon analoge radio luisteren via de kabel.

Kijk in het zenderoverzicht onder de tab Analoge radiozenders welke zenders te beluisteren zijn."

Gelukkig maar... :MUS:

--
Groeten,

Piet.

[image]

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Hans de Jong @, Kerkdriel, 31.03.2018, 17:51 (2211 dagen geleden) @ Piet Blaas

Voor mij is dit een zeer interessante discussie; mijn dank!

Ik ben juist gisteren mijn licht wezen opsteken bij een radio/tv handelaar in mijn dorp, omdat Ziggo wel beweert dat de analoge tv signalen verwijderd worden, maar nergens vertelt hoe de digitale tv signalen in de toekomst dan bij je komen. Hij beweert via de bestaande bekabeling, dus de coax, dus ook de caoxkabels die ik zelf in huis heb aangelegd (en de signaal-versterkers!) Ik had verwacht dat daar de glasvezelkabel voor gebruikt gaat worden. Kan iemand dat ophelderen?

Een ander punt is dat het dan alleen werkt met een mediakastje van Ziggo en dat je alle andere apparatuur kan weggooien. Daarmee eisen zij het monopoly op - en dat is toch verboden?

Bij voorbaat dank! Hans de Jong.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 31.03.2018, 19:37 (2211 dagen geleden) @ Hans de Jong

Ziggo doet in huis niets met glasvezel, als de gebruikte coax bekabeling van goede kwaliteit is kan deze meestal zonder problemen worden hergebruikt.
De gebruikte versterker(s?) en aansluitdozen kunnen waarschijnlijk richting de vuilnisbak omdat deze voor het gebruik van digitale TV van een retourkanaal moeten zijn voorzien.
Is er destijds goedkope coax bekabeling gebruikt (slechte afscherming), dan zal je opnieuw moeten gaan beginnen.
Als er goede bekabeling met lage verliezen is gebruikt en er niet al te veel toestellen op staan heb je meestal helemaal geen versterker nodig.
Hier in huis ging 5 aansluitingen niet meer zonder versterker.

Een ander punt is dat het dan alleen werkt met een mediakastje van Ziggo en dat je alle andere apparatuur kan weggooien. Daarmee eisen zij het monopoly op - en dat is toch verboden?

Waarom? Je kunt toch ook nog naar de KPN.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Toch nog analoog bij Ziggo?

door ruudtx @, 01.04.2018, 17:48 (2210 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Je kan nog steeds antenne versterkers gebruiken zolang je maar niet interactief wil kijken, dis naar Programma gemist en allerlei films via aanbieders. Stilzetten beeld uitgesteld kijken en dat soort grappen kunnne niet, maar daar heb je ook een nieuwer kastje of CI module voor nodig. Ziggo biedt die te huur aan voor paar E / maand.

Met de eertse digi kastjes kun je beplaade zenders meestal in extra pakket niet zien omdat dei in MP4 worden dorgegeven, ondanks SD kwaliteit. Dan heb je dus een HD tuner nodig. Het analoge signaal uit dit soort tuners met RGB of composite is echter vrij slecht. Met HDMI geen probleem en HD kwaliteit waar beschikbaar.

Om een oude buizen TV beeld te geven is een kastje nodig met composite uitgang, en een modulator, bij voorkeur 1 met VHF signaal uitgang. Sat kan al met een oud kastje, zonder smart cart en dan krijg je gratis Ned 1 - 3 + de regiozender.

(Als je abbo Ziggo opzegt kan je nog gratis analoog en beperkt digi kijken, je kaart wordt geblokkeerd maar de aansluiting blijft).

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Goldline @, Oranjedorp, 01.04.2018, 21:12 (2210 dagen geleden) @ ruudtx

Als je opzegt , wordt de F connector in de wijkkast losgedraaid, dus totaal geen signaal meer !

--
Cees PA1DBA

Toch nog analoog bij Ziggo?

door ruudtx @, 02.04.2018, 18:56 (2209 dagen geleden) @ Goldline

Niet altijd, kost geld monteur langs sturen en zo.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 31.03.2018, 22:13 (2211 dagen geleden) @ Hans de Jong

Net als wanneer je nu digitaal kijkt of internet gebruikt van Ziggo, gaat dat vanaf de wijkkast gewoon over de bestaande coaxkabel. Voor digitale TV wordt gebruik gemaakt van de DVB-C norm, zodat je het basispakket zonder Ziggo-kastje en zonder kaart op de huidige generatie TV-toestellen kunt ontvangen. Voor versleutelde zenders (diverse HD en aanvullende pakketten) wordt een Ziggo-kastje aangeraden maar kun je ook een CAM-module en een smartcard gebruiken.

Dat ligt echter meer in het bereik van het transistorforum. Op dit forum heb je een losse DVB-C ontvanger (Ziggo of andere leverancier) en modulator nodig om ook op je buizen-TV nog Ziggo te kunnen kijken.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.04.2018, 12:18 (2211 dagen geleden) @ gerard

Tot mijn verrassing kreeg ik hierbij [..] een AM signaal
op 1418kHz

Ter aanvulling: Je kunt in deze frequentie twee streepjes zetten en dit getal dan lezen als een datum.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Arjan Boomars @, Ouderkerk aan de Amstel, 01.04.2018, 18:02 (2210 dagen geleden) @ gerard

:-D

Toch nog analoog bij Ziggo?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.04.2018, 21:24 (2210 dagen geleden) @ gerard

Mooie grap :OK: :-D

Je zal wel balen dat hij half om half genegeerd werd en er een serieuze discussie over de analoge afschakeling begon ;-)

Toch nog analoog bij Ziggo?

door ruudtx @, 02.04.2018, 18:58 (2209 dagen geleden) @ Maarten Bakker

1418 is ook geen MG kanaal, wacht tot 2022, 1422 is wel een kanaal.

Toch nog analoog bij Ziggo?

door soundman2 @, Wouw, 04.04.2018, 22:11 (2207 dagen geleden) @ ruudtx

1418 is ook geen MG kanaal, wacht tot 2022, 1422 is wel een kanaal.

Past inderdaad niet in het 9KHz raster

Terugblik op grap: analoog bij Ziggo?

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.04.2018, 10:40 (2206 dagen geleden) @ gerard

Vorige week schreef ik een berichtje dat ik op de Ziggo kabel een testprogramma had opgevangen op 1418kHz. Ondertussen is bekend geworden dat dit een 1 april grap was. Je kon in deze grap trappen door zelf je apparatuur aan te sluiten op de Ziggo kabel en te proberen dit signaal te beluisteren. Wat natuurlijk niet zou lukken.

Het meest dankbare slachtoffer was Jan, maar Jan, jij hebt ons en het forum wel verrijkt met een paar fantastische frquentiediagrammen! Heel leuk hoe je op jouw plaatjes de FM band, en de digitale en analoge TV kanalen kunt zien zitten. Ik hoop dat je niet boos bent dat je in een grap getrapt bent!

Achteraf weet natuurlijk iedereen het beter: dat het niet kan omdat het geen 9kHz raster frequentie is bijvoorbeeld. Nee, maar ja een goeie grap heeft wel een hint erin dus heb ik van de datum 1-4-18 een mooie buitenrasterlijke middengolffrequentie gemaakt. En tot de onthulling van de grap heeft niemand iets over het raster gezegd.

Ik had trouwens het idee dat er verder niet veel grappen zijn geweest op het NFOR, dat was eerdere jaren wel eens anders.

Terugblik op grap: analoog bij Ziggo?

door J vd Westelaken @, Den Dungen, 06.04.2018, 11:25 (2206 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,
Als je dit leest zie je dan niet ergens rook :FIR: uitkomen, nee hoor ik vond de frequentie best wel interessant je ziet zo af en toe rare dingen voorbij komen, zo ook nu dus, daarom mijn reactie zelfs na 45 jaar in onder andere het CAI vak kom je nog wel eens uitdagingen tegen.

M.vr.gr. Jan :-)

Terugblik op grap: analoog bij Ziggo?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 06.04.2018, 21:50 (2205 dagen geleden) @ gerard

Ja, ik had best wat meer grappen willen zien, dus als iedereen nu alvast even gaat nadenken? :-D

Jij in elk geval bedankt voor het in stand houden van de traditie! Ik had niet direct door dat het een grap was, maar ook niet dat het iets belangwekkends zou kunnen zijn ("zal wel een of andere lokale instraling zijn ofzo" en niet verder over nagedacht).

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum