Tikken onder hoogspannings dop philips K7 (Techniek Radio/TV)

door Ed @, 12.02.2018, 11:30 (129 dagen geleden)

Hallo Allen

Ik heb hulp/advies nodig voor het volgende probleem. Ik ben bezig met een oude kleuren televisie (chassis philips k7) Als k de tv aanzet dan na verloop van tijd als de tv warm word. Hoor ik een getik onder de hoogspannings dop. Ik haal de spanning er meteen af en zie dat de beeldbuis wel wil opgloeien. Dit getik neemt toe in frequentie als ik de spanning er op laat staan. Ik zie geen vonk overslag. Ik had hetzelfde probleem met de oude hoogspannings kabel ( die ik vervangen heb ) waar het tikken toenaam in frequentie en de NTC weerstand en kabel uiteindelijk verbrand waren. Dus mijn gedachtegang was dat er iets mis moest zijn met de kabel cq NTC weerstand....
Maar wel raar dat het probleem hetzelfde blijft. En wat zou een logische verklaring zijn van het getik onder de hoogspanningdop alles zit goed gemonteerd of moet ik het probleem ergens anders zoeken..
suggesties zijn welkom...

Ed

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door soundman2 @, Wouw, 12.02.2018, 17:38 (129 dagen geleden) @ Ed

Als alles goed lijkt, kan de hsp te hoog zijn, maar dan kloppen de afmetingen van het beeld ook niet.

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 12.02.2018, 18:03 (129 dagen geleden) @ Ed

Ed,
Denk sluiting op glas beeldbuis naar de aquadag laag.

Haal dop er af.

Kijk nu eens goed naar die omgeving aansluiting en die grijze doffe laag.
Die doffe laag is geleidend , dat hoort.

Echter rond de dop moet het goed schoon zijn.

Mogelijk loopt er een of ander kruipspoortje.

Ook dop moet goed schoon zijn.

Bij 25kV en wat vuil en vettigheid is het zo mis.

Maak eerst eens wat goede foto's.
Zien we graag hier.

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door soundman2 @, Wouw, 12.02.2018, 18:25 (129 dagen geleden) @ Maurice

Voor het schhoonmaken rond de dop wel even de buis ontladen. De kortsluitdraad eerst goed contact laten maken met de aquadaglaag en daarna de tip ontladen.
Ontladen bij voorkeur niet via het chassis.

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 12.02.2018, 20:27 (128 dagen geleden) @ Ed

Hallo Ed kan mij nog herrinneren van de tijd dat deze Ktv gangbaar was,dat er vooral in een droge omgeving wel statishe oplading en ontlading in de vorm van tikken voorkwam.Ik denk hieraan omdat je geen vonkoverslag ziet,zoals je zelf aangeeeft.Ook praat je niet over zichtbare storing in het beeld.Anders controleren in volledig duister met natuurlijk de helderheidsregelaar op minimum.succes en vr.gr Andries.

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door henkk @, 12.02.2018, 21:48 (128 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Het kan trouwens ook uit de hoogspanningkooi komen,als de GY500 houder onder de nicotine en stof zit geeft dat ook zo'n gezellig tik en knetter geluid.
Meestal is het daar een smeerboel.
Last but not least moet er zo'n schotelvormige ring om de top van de PD500 zitten
die de soldeerpunten van de GY voet afschermt,die werden wel eens door tv-monteurs laten we maar zeggen vergeten :-( ,de klanten waren vaak al blij als er maar beeld uit kwam.

Henk

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door kris @, Gent België, 12.02.2018, 21:49 (128 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Bij deze tv's heb je sowieso een soort "geritsel" als de hoogspanning opkomt. en af en toe tikjes. Maar vermoed dat de topic starter hevigere tikken bedoelt. (die ongezond klinken)

Overslag onder de dop via kruipweg, zoals Maurice al aangaf, heb ik wel meegemaakt. OOk moeilijk om er van af te komen, omdat er een vervuild kruipspoor raakt ingebrand. De isolatiezone in het glas onder de dop heel goed reinigen en ontvetten (bvb met isopropanol ) en goed laten drogen.

en in het donker kijken. In licht niet zichtbare vonken zie je dan wel "vliegen".

Overslag kan ook van de BB naar de rest van het toestel als om een of andere reden de aquadaglaagaarde naar het chassis is losgemaakt en men vergeten is deze weer aan te sluiten.

groeten

Kris

Tikken onder hoogspannings dop philips K7

door Ed @, 13.02.2018, 21:52 (127 dagen geleden) @ Ed

Dank allen voor het meedenken.

Ik begrijp dan nog steeds niet waarom mijn vorige hoogspanning dop met NTC weerstaand is doorgebrand. Ik heb een nieuwe kabel gemonteerd Beeldbuis schoon gemaakt met alcohol(kan misschien schoner) Het hele toestel grondig gereinigd(ook hsp gedeelte) alles aangesloten en weer dezelfde klacht als in de vorige situatie. Tikken dus wat in frequentie oploopt.
Als ik de spanning er op laat staan ben ik bang dat mijn nieuwe kabel ook doorbrand.... Ik heb toen wel het toestel de eerste keer aangesloten op een zware variac. Zou dat schade hebben kunnen veroorzaken ??? Rond de 170 volt begon het geknetter onder de dop. Later met de volle spanning was de NTC doorgebrand..

ED

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum