Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon (Techniek Overig)

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 08:23 (2272 dagen geleden)

[image][image]

Beste forumleden, via mijn B7X43a draai ik geregeld jaren 60 en jaren 70 lp’s. Ik speel de lp’s af op een jaren 70 draaitafel, de Technics sl-2000 (via phono versterker). En, aangesloten via de 5 pol din (bandrecorder ingang), geeft dat een zeer warm vol geluid.
Nu kreeg ik pas een stapel jaren 60 mono singles, en het leek me leuk die op een ‘gepaste’ pickup af te spelen. Dat is een koffergrammofoon geworden, de Teppaz Eco 60. (zie de foto’s). Hiervan was het tussenwiel compleet vergaan, hard geworden en zelfs gebroken. Na wat experimenteren met een nieuwe rubber o-ring , smeren enz draait deze nu weer redelijk stabiel en op de juiste snelheid. Ook heb ik een nieuw extra mono element (visseau) aangeschaft, omdat ik las dat de originele naalden een beperkt aantal draaiuren hebben, en de naald en rubbertjes er ook niet meer goed uitzagen.

Ik heb de Teppaz aangesloten op de platenspeler ingang van de B7x43a (met een rode en zwarte banaan stekker) en vervolgens de mono stand geselecteerd. Nu is de geluids kwaliteit nogal eh..’anders’ dan ik gewend ben. Zeg maar schel, met veel middentonen en weinig lage en hoge tonen. Ik snap zeker dat kristal elementen doorgaans zo (horen) te klinken, en de element techniek in die periode anders was. Het geluid heeft zijn ‘charme’. Maar ik vraag me toch af of er nog iets aan verbetering of aanpassen mogelijk is ? Of is het een kwestie van accepteren en gewoon fijn die mono singles draaien ? Wat ook al erg leuk is overigens !

Mijn tweede vraag is of het directe geluid (dus uit de kop/naald) altijd zo hard is ?
Ik bedoel dus het onversterkte geluid wat de naald zelf produceert, ik moet nu de buizenradio vrij hard zetten om het ‘mechanische’ geluid van de kop zelf te overstemmen. Als ik de koffer sluit, wordt het uiteraard wel minder. Kan dat met de naalddruk te maken hebben ? Of is daar verder weinig aan af te stellen ? Ik ben benieuwd en alvast dank. Vr. grt, Rob

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door huub.jak @, 29.01.2018, 08:41 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes
Bewerkt door huub.jak, 29.01.2018, 08:50

Het besten is ook
Om er een philips draaitafel op aan sluiten stereo
Dat past beter ook de elementen zijn beter .
gewoon gebruiken WAT er bij behoort
Philips tafel daar zijn ook meer onderdelen voor
succes
huub

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Franc @, 29.01.2018, 10:30 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Rob,

Het door jou gebruikte element ken ik niet maar het kan zomaar zijn dat deze scheller klinken dan andere elementen.
Net wat Huub zegt al een passend(stereo) Philips stereo element beter presteren.
Maar de kwaliteit die je nu met de Technics setup hebt, haal je niet met een kristal element.

Ik zou wat gaan uitproberen met andere elementen.
Maar zo te zien past er in de Teppaz nauwelijks iets anders zonder ingrepen.

En het zou zonde zijn om deze toch wel apart vormgegeven pick upjes geweld aan te doen.

Groet Frank

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 13:25 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Hoi Huub, Frank,

Bedankt al voor de berichten ! Neehoor, ik verwacht geen 'hi-fi' en hou de Teppaz er vooral bij voor de 'sixties beleving en looks'. Alleen het model al heeft zijn charme, ik wil er niet teveel aan 'doen'. Qua 'sound' zal het dan niet veel beter worden dan dit, begrijp ik... Een geval 'het is , wat het is" dus :-). Ik voeg me met name af, of het directe geluid uit de naald/kop veel voorkomend is bij kristalelementen ? Dus dat, bij laag volume van de versterker, de 'mechanische' opbrengst van de naald zelf ook flink meedoet in de 'weergave' ?

Vr. grt, Rob

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Peter1952 @, 29.01.2018, 13:30 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Even een vraag: Heb je beide platenspelers tegelijk aangesloten?
Als dat zo is, wordt het signaal van de Teppaz min of meer kortgesloten door de voorversterker van de technics omdat de bandrecorder en de platenspeler ingang als het ware parallel staan. Vandaar het wat schelle geluid. Het geluid moet toch redelijk vol klinken, of het nou een Philips platenspeler is of niet. Het is gewoon kolder dat op een Philips radio alleen Philips platenspelers goed klinken.
Probeer eens hoe het klinkt als je alleen de Teppaz aansluit.

En ja, kristal of keramische elementen klinken anders dan een MD element plus voorbersterker. Gelukkig maar, anders zou het geen zin hebben om zo'n dure platenspeler aan te schaffen.

Groeten,
Peter

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 13:50 (2272 dagen geleden) @ Peter1952

Hallo Peter, ja klopt. Dat het niet tegelijkertijd gaat, had ik vrij snel ontdekt. De Teppaz grammofoon gaf eerst amper signaal (zeer zwak). Toen heb ik de 5 pol. din (bandrec) aansluiting losgegooid. Daarna gaf de Teppaz hard signaal. Maar alsnog wel met vrij veel 'mid' klank dus.

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Jan Bus @, Amersfoort, 29.01.2018, 15:31 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Je hebt een vervangingselement in deze pickup gezet. Is dit NOS? Vaak zijn de kunststofblokjes van deze elementen hard geworden ondanks dat ze niet gebruikt zijn; door de leeftijd. Dit geeft een weergave met veel middengebied, te weinig laag en meezingen van de naald. Nieuwe vervangingselementen van bv. een naaldenleverancier kunnen anders klinken. Het uiterlijk is gelijk, maar het binnenwerk is anders, kan bv bestaan uit keramische plaatjes. Heb eens een Ronette 105 vervanger gehad. Deze klonk nog slechter dan het origineel. Hoe klinkt het originele element? Naalden zijn nog wel verkrijgbaar.

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door huub.jak @, 29.01.2018, 15:54 (2272 dagen geleden) @ Peter1952

Peter zo Kolder is het niet
merk bij merk houden dat is altijd beter
een ieder radio, firma past de apperaten
van eigen merk goed op elkaar aan
philips elementen zijn ook een van de besten
die er op aarde bestaan gewoon
huub

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 29.01.2018, 15:19 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Kan nog zijn dat je van kristal het stereo verkeerd hebt aangesloten?

Bedoel L gnd en R Gnd.
Als je bv R en Gnd verkeerd om hebt zitten is er 1 kant in tegenfase.
En dan mis je vaak veel laag.

Dus probeer op je kristal element van 1
zijde of L of R de GND en signaal draad te draaien.

Mogelijk zit het nu zo
L-L
GND-Lgnd

R-Rgnd
GND-R


Hier voorbeeld zit rechterzijde
in tegenfase tov L.

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Bert V. @, Amstelveen, 29.01.2018, 16:00 (2272 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Bert V., 29.01.2018, 16:19

Voor zover ik (nog) weet was dit leuke Franse platenspelertje in diverse kofferuitvoeringen leverbaar; toentertijd o.a. door de firma AURORA (Vijzelstraat A'dam); het was toen nog hoofdzakelijk het mono-tijdperk.
Deze waren dus allen nog in mono-uitvoering; destijds heb ik bij een eenvoudige uitvoering deze "ge-updated", door er een "lux" versterkertje in te bouwen met een EL3 en, (dacht ik), een EF6.
(Hoewel deze kofferuitvoeringen dus ook met een versterkertje en luidspreker, (in de deksel) leverbaar waren, waren dit, (ook door de uitvoering), best leuke spelertjes, en van een "kaal" geluid heb ik toen niets kunnen ervaren!


Bert

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 16:00 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Hallo allemaal, het vervangingselement is het 'Teppaz Visseau mono element' maar dan van Tonar. type 02099. Ik dacht zo'n beetje de enige remake die hiervoor nog te koop is. Eerder had je ze ook van het merk 'Fox' geloof ik. Het originele Teppaz element klonk niet veel beter, (met dezelfde bijgeluiden van het element). Wel waren daar van rubbers hard/gebroken en zag ik wat oxidatie dacht ik. Dus ik had, met dit vervangend element, stiekem wel op verbetering van het geluid gehoopt. Het wisselen van (l en r) heb ik nog niet bekeken, omdat ik dacht dat de 'kop' toch mono was, en met een compleet 'nieuw'element al een stap hoopte te maken..Op de b7x43a heb ik nu de 'massa'(onafgeschermde draad) in de middelste aansluiting, en de rode banaanstekker op 'links'. (Ook rechts geprobeerd, maakt voor het geluid niet uit). En dan dus de mono schakelaar op de radio ingedrukt.

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.01.2018, 16:01 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes
Bewerkt door John Hupse †, 29.01.2018, 16:12

Maar ik vraag me toch af of er nog iets aan verbetering of aanpassen mogelijk is ?

ja, op het radiotoestel dat je gebruikt is zowel een lage-tonen als een hoge-tonen regelaar aangebracht. Met behulp van deze twee knoppen stel je de toonbalans in, bijvoorbeeld naar eigen smaak.

Wanneer deze knoppen niet meer werken dient het toestel eerst gerepareerd te worden.

Een andere oorzaak voor het probleem kan het (grijze) "remake" element zijn. Deze moderne vervangingselementen zijn kwalitatief soms slecht (zie ook het commentaar van Jan Bus). Het oorspronkelijke creme ECO element is echter van prima kwaliteit, mits je een passende naald gebruikt (de moderne stereo diamantnaaldjes zijn niet zo geschikt voor het afspelen van enigzins versleten singles).

Een derde mogelijkheid is dat de kwaliteit van de singles zelf onder de maat is.

Ik gebruik zelf best vaak een Teppaz Oscar speler om singles te draaien, deze dus:

[image]
Er zit een origineel element in met twee mono saffieren, het geluid is verrassend goed. In 2009 heb ik twee verdroogde rubbertjes van het element vervangen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 16:05 (2272 dagen geleden) @ John Hupse †

Bedankt John, maar ik heb de Eco 60 van Teppaz, daar is qua geluid helaas niks op in te stelllen. En zit er ook geen speaker in :-) Maar de Oscar is ook mooi.

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.01.2018, 16:55 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

wat betreft het instellen van de toonbalans schreef ik: op het radiotoestel dat je gebruikt is zowel een lage-tonen als een hoge-tonen regelaar aangebracht. Met behulp van deze twee knoppen stel je de toonbalans in.

Dat zou toch moeten lukken?

--
http://www.hupse.eu/radio

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 17:44 (2272 dagen geleden) @ John Hupse †

Bedankt John. Sorry, ik had je bericht te snel gelezen. Ja de toonregelaars op de radio had ik al geprobeerd.Het heeft helaas niet veel invloed. Terwijl de regelaars normaal veel invloed hebben. Als ik de Teppaz aansluit en dan bijregel,komt het op me over als "wat er niet inzit, kun je er ook niet bijdraaien". Ik ga nu alle tips eens nalezen en kijken of ik met het originele crème element nog wat verder kom. Vriendelijke groet. Rob

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door jan s @, Eibergen, 29.01.2018, 20:30 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

even een opmerking die de revue hier nog niet gepasseerd is: In de jaren 60 zat ik als platensnijder bij Bovema. De opdracht voor (hit) singeltje's was ze zo hard mogelijk te snijden. Dat klonk beter en was goed voor de verkoop. Dat "harde snijden" hield in zo groot mogelijk volume de snijnaald in (met RIAA kromme), maar dan weer in de pieken begrensd om binnen de maximale groefbreedte te blijven. Hilarisch noemden we dit ook wel blokgolf snijden.
Voor het oor een duidelijk verschil met het "zachte" snijden

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door g.koper, 29.01.2018, 22:58 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Er is eigenlijk geen goede reden waarom een kristalelement niet goed zou klinken met deze radio. Als ik het schema bekijk is het vergelijkbaar met veel andere radio's uit die tijd: signaal - tape direct en grammofoon via een weerstand van 56k - komen binnen op balanspotmeter (1M) en lage-toon/volume-regeling om daarna aangeboden te worden op het rooster van een triodebuis (helft ECC82). Hoge tonen worden verderop geregeld.

Als de klankregeling - in het bijzonder de lage tonenregeling - niet goed werkt duidt dit er op dat er een zwakke bron wordt aangesloten, of een andere bron op de andere ingang zoals Peter1952 ook al suggereerde. Dat is vreemd, want een kristalelement hoort veel signaal af te geven, nominaal 500 mV. Ik zou zelf eens kijken naar de aansluiting van de kabel uit de grammofoon op het element.

Het element zal je best wat gekost hebben en ik begrijp je teleurstelling. Het mechanische geluid is meestal wel wat aan de harde kant, maar normaal gesproken niet zo erg als je beschrijft. Je weet dat er twee naalden in het element zitten? Een voor vinylplaten (33 en 45 rpm) en een voor de oudere - vaak schellak - platen voor 78 rpm? Ik herinner me overigens niet zo'n groot verschil in geluid van de naalden maar ik kan het nu niet meteen vergelijken.

Wellicht kun je de grammofoon ook eens op een andere versterker aansluiten. Op elke "moderne" versterker is een aux-ingang die je hiervoor kunt gebruiken. Je radio lijkt goed te zijn want je phono-versterker geeft het gewenste resultaat; tenzij er aan de grammofoon-ingang geprutst is ...

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door huub.jak @, 30.01.2018, 09:01 (2271 dagen geleden) @ g.koper
Bewerkt door huub.jak, 30.01.2018, 09:17

Geluid geven DOEN ze allemaal wel Maaaar het besten aanpassen
Zo gebruik ik ook nog wel een ronette op biamplys radio,s PH buizen
maar deze geven ook vaak te veel af en dan komt men niet uit de TK contour
met de volumen dus een klein krikkie met de potmeter en het spuit er dan uit
dat is niet prettig en goed en dan nog basse loos en scherpig en slecht midde
Het is gewoon niet mooi en goed Ja het geeft geluid maar daar is ook alles mee gezegd
En IK heb met buizen stereo apperatuur een goede bevinding met PH elementen
Deze geven minder af en komen OOK dieper in klank
Er is geen ander merk op de wereld DIE de Ferkwenties mee gegeven PHILIPS WEL
daar staat omschreven de elementen LOPEN van 30-tot 16 khtz
ronetten geeft het niet aan en meer merken . maar zij komen dan ook niet
Ver met de bevindingen . ronetten bvb van 60/9000, htz en wat rauw geluid
KIJK maar bvb Grundig Daar werd ook later Philis wisselaars gebruikt met de elementen .. Dus ook GOED aan Passen is belang rijk
PH elementen geven ook daar mede een Fijn hoog geluid met OOK diepte en de naalden
Zij perfekt ook de mono elementen van PH zijn zeer goed
DAT zijn MIJN bevindingen en ik bezit nog zo nog
wel Veeeel kristal elementen op uit te proberen .In de vroegeren tijden was een gezegden en dat klopten ook nog
Schoen maker hou je bij de Leest. dus ook het besten is merk bij merk .
ander PH gebruiken voor stereo en mono voor mono elementen
Huub

Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon

door Robbedoes @, Dordrecht, 01.02.2018, 09:48 (2269 dagen geleden) @ Robbedoes

Alle forumleden nog zeer bedankt voor de diverse bruikbare opmerkingen ! Dat van de harde persingen klopt zeker. Bij wisselen van mono singles waren er echt enorme verschillen. Van zachte micro grooves persingen tot zeer 'luide', het element gaat dan zelfs 'mee resoneren'. En overstemt dan inderdaad nog meer het geluid uit de speakers..Als ik die zelfde mono singles op m'n andere draaitafel speel, komen lage en hoge tonen(bass partijen) te voorschijn die via de Teppaz onhoorbaar zijn.

Ik ben ook nog verder gegaan met onderzoek naar de element contacten, en arm bedrading. Als ik 'ohms' meet is dat gewoon netjes 'nul' ohm tussen massapunt aan de kop en 'massa draad' van de banaanstekker. En ook nul ohm tussen plus/kern contact op de elementhouder tot aan de rode banaan stekker. Ook geen sluiting of iets. Ik zag wel wat oxidatie op de element contacten, maar na schoonmaak daarvan, en terugplaatsen van het element, gaf dat ook geen verbetering in geluid. Misschien heb ik te weinig 'referentie' en zijn m'n oren gewoon verwend met m'n jaren 70 element/ draaitafel. Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden, en ga eens wat andere soortgelijke (kristal element) platenspelers beluisteren. Ook van Philips. Als de freq specs daarvan iets breder' zijn, kan het geluid misschien beter worden. met de Teppaz experimenteer ik nog verder, vooral de 'looks' van deze spelers vind ik al leuk. Dus ik hou 'm misschien toch wel. Vr grt, Rob

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum