En toen deed ie het....niet helemaal (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 31.01.2008, 12:22 (5949 dagen geleden)

Ja en daar was ie dan, mijn Philips B5X74A. Qua geluid op FM, mooi, diepe klanken via de 2 800 ohm speakers. Helaas ook een gebrek: de MG en KG geven geen sjoege, zelfs niet een beetje, op de LG slechts 1 Frans station. Betekent dit dat het gedeelte dat MG en KG verzorgt op één of andere manier :CRY: naar de filistijnen is? of hebben we hier te maken met een ander bij deze radio vrij vaak voorkomend gebrek? MG word gevoed door een draaibare Ferriet antenne, echter ook met een externe antenne (ter controle of het in de aansluitng intern fout zat) gaf hij zelfs geen middengolf piep of knars....:-(
Ik zit een beetje met het feit of dit te verhelpen is met mijn zeeeeer gebrekkige kennis, wachten op de cursus dus of misschien is hier iemand die mij in Jip en Janneke taal kan vertellen hoe dit misschien heel simpel op te lossen is. Ik wil hem sowieso heel houden dus ga er niet al te veel aan kloten voor ik weet of het goed doe, daar is deze mooie bak qua geluid nu net iets te fraai voor (en ook qua kast:OK: :OK: !!)

Groet, Jan

En toen deed ie het....niet helemaal

door Martin Deubel @, 31.01.2008, 12:25 (5949 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

De triode van de ECH81 verzorgt de oscilator voor de MG LG en KG.

die triode word niet gebruikt bij FM...vervang de buis eens misschien is dat alles.


Martin Deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

En toen deed ie het....niet helemaal

door Peter Lameijn, 31.01.2008, 13:29 (5949 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo,

Als je aan de onderzijde van de radio kijkt, hoort er aan de druktoets voor FM een touwtje te zitten wat loopt naar een schakelaar die op de achterzijde van het chassis zit. Dit touwtje is soms helemaal weg, of staat niet goed afgesteld.
De schakelaar moet in de ene stand staan op FM, en in de andere in alle andere standen.

Het kan ook zijn dat een der schakelaars erg vuil is. Meestal als je een aantal malen omschakelt/de toetsen diep indrukt hoor je dan wel wat verandering of gekraak. In dat geval het toetsenblok inspuiten met contactmiddel of alcohol...

Als dit het niet oplost wordt het waarschijnlijk wat ingewikkelder... :-)

M.vr.gr.
Peter

En toen deed ie het....niet helemaal

door Paul Brouwer @, Haarlem, 31.01.2008, 23:45 (5948 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Ik weet niet of jij over een signaalgenerator (meetzender) beschikt. Als dat het geval is, kan je in de stand MG en de varco op minimum capaciteit
een signaal van 452KHz via een C van 33nF aan G1 van de E(C)H81 (= pen 2) invoeren. Dit signaal zou dan via de speakers hoorbaar moeten zijn.

Als jij geen meetzender hebt, wordt het lastiger en zal jij je in eerste instantie tot vervangen van buizen moeten beperken om de fout te traceren.

In mijn beleving (wat ik zo gelezen heb) zijn er 3 buizen die voor het niet spelen op LG, MG en KG in aanmerking komen: de ECH81, de EF89 en de EF85.
Een falende EABC80 is ook niet uit te sluiten, maar zie ik (nog) niet als boosdoener.

Ik hoop dat jij hiermee verder kan.

Groet,
Paul

--
[image]

En toen deed ie het....niet helemaal

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 01.02.2008, 04:48 (5948 dagen geleden) @ Paul Brouwer

een signaal van 452KHz via een C van 33nF aan G1 van de E(C)H81 (= pen 2) invoeren. Dit signaal zou dan via de speakers hoorbaar moeten zijn.

Paul,

Ik neem aan dat je wel bedoelt dat 452 KHz ook nog amplitude gemoduleerd moet zijn met een hoorbare toon, anders hor je uiteraard nog niets.

Otto

En toen deed ie het....niet helemaal

door ruud, 01.02.2008, 12:59 (5948 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Alleen de triode vabn de ECH en een diode van EABC zouden in aanmerking komen.
Dat laatste is al behoorlijk onwaarschijnlijk.

De andere buizen werken gewoon anders zou FM het ook niet doen.

De ECH triode is makkelijk te controleren door even een radiootje op MG hogere freq afgestemd naast het verdachte toestel op lage MG frq afggestemd te houden, je moert dan de Lcal Oscilator met gemak op het radiootje horen voorbij fluiten bij afstemmen 1 vd 2.
VEEEL makelijker dan meetzender etc.

Maar meestal zij het de band - schaelaars die gecorrodeerd zijn. Vaak helpt flink bedienen al een flink eind

ruud

En toen deed ie het....niet helemaal

door Jan van weeterloo, 01.02.2008, 07:39 (5948 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

[image]Ik denk dat ik wel iets kan met het verhaal over buizen vervangen, ik heb hier namelijk (zie foto) een een of andere rare radio, merk Scandinavian B59 staan, waarschijnlijk een plakmerk met een Grundig of Siemens chasis er in. Daarin zitten 4 buizen die ook in mijn mooie philipsje zitten. De Scandinavian doet het prima op alle golflengtes. Dus als ik die buizen dan even uit dat ding in mijn B5X74A zet zou een eventuele defecte triode (weer een woord geleerd, kende alleen de diode ;-) ) door de mand vallen? Kan dat wel, zo van de ene in de andere radio overzetten zonder gevaar voor explosies of andere vreselijke zaken die de hobby in een hel veranderen :-( ? Graag even een reactie voor ik het ga proberen wil ik graag even zekerheid daarover, ben namelijk dubbel blind, en beginner en zonder meetapparatuur (ik weet het, dom dom dom, zelfs geen multimeter, ben hier over nog op zoek naar een betaalbare die ook in het DC gedeelte lage spanningen meet ivm met buizen testen, ook niet van mijzelf geleeerd maar wie wat vraagt leert wat):-D Overigens erg bedankt voor alle reacties, ik merk dat er velen op dit forum zijn die graag hun wijsheid en ervaring delen en ja, daar steek ik dan weer wat van op!:OK: :OK: :OK: :OK:

En toen deed ie het....niet helemaal

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 01.02.2008, 16:05 (5947 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Meestal doe ik het juist anders om.
Een goede radio nemen en dan een vermoedelijk defecte buis insteken.
Als de goede radio nu in eens slechter werkt weet je het beter.

Controleer ook even de antenne spoelen van je radio.
Moeten gewoon Ohms doormeten.
S4-7.
Kan onderbroken zijn, heb je ook geen ontvangst.

Kan ook zijn dat er wat mis is met je afstemcondensator.

En toen deed ie het....niet helemaal

door Jan van weeterloo, 03.02.2008, 17:37 (5945 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Voor het vervolg op dit bericht, zie vreemde eend???, als uitwerking van al jullie tips!:-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum