elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd (Techniek Overig)

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 19.05.2015, 04:30 (3275 dagen geleden)

Weet iemand waarom er voor een geisoleerde opstelling van een bekerelco (voedingselco C1 en C2) wordt gekozen ook al is de bus de negatieve pool ? Waarom niet meteen op het chassis trekken.
Er zijn namelijk elcos met een pertinax ring en contactring met soldeerlip. Maar er zijn ook elcos met een derde lip (c1 = C2= + 50 mUF) en - lip die door de bakelieten voet uitsteekt en de min vormt. En er zijn elcos die meteen op het chassis zijn getrokken.

--
groet Sander
[image]

elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 19.05.2015, 05:02 (3275 dagen geleden) @ S.Leunissen

Bekijk het schema, dan wordt het duidelijk.
Men heeft de 0 van de voeding (en ook de min van de afvlakelco´s) via een weerstandsdeler (ordegrootte 100....150 ohm en overbrugd met een elco) aan het chassis gelegd. De kathode van de eindbuis ligt direct aan het chassis.
Zo wordt de NRS opgewekt. Het chassis ligt dus op iets van 5...10 volt positief.
Bij andere ontwerpen heeft de kathode gewoon een kathodeweerstand naar het chassis. Daar ligt het chassis dus op 0 volt.
Er is vast wel iemand op het forum die de reden voor deze oplossing weet.

elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd

door huub.jak @, 19.05.2015, 05:33 (3275 dagen geleden) @ Leo Bolier

Ik weet wel dat het negentief opgesteld werd genaamt
Dus voor negentief beter ?
Huub

elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.05.2015, 09:10 (3274 dagen geleden) @ Leo Bolier

Waarom niet meteen op het chassis trekken.

of de minpool van een bufferelco al dan niet met het chassis is verbonden hangt van de schakeling af.

In sommige gevallen (b.v. bij U-toestellen) heeft men bewust het chassis geïsoleerd t.o.v. de voeding. Dit in verband met de veiligheid.

Leo noemde al een ander voorbeeld, het opwekken van een negatieve roosterspanning door middel van een serieweerstand in de voedingslijn. Nog een ander voorbeeld is het in serie schakelen van twee elco's in geval van een hoge voedingsspanning. De "bovenste" elco wordt dan geïsoleerd opgesteld t.o.v. het chassis.

De schakeling waarbij de negatieve roosterspanning wordt opgewekt via een serieweerstand in de voedingslijn werd veel toegepast bij radiotoestellen. Dit heeft duidelijke voordelen bij gebruik van combinatiebuizen zoals de EBL1 en de EBL21. Dit soort buizen zijn immers uitgevoerd met een gemeenschappelijke kathode-aansluiting.

Een algemeen voordeel van deze schakeling is dat je de NRS voor de eindbuis op deze manier eenvoudig kunt gebruiken voor hulpfuncties zoals het instellen van een drempelwaarde voor de AVR of voor een h.f. volumeregeling. Wanneer de serieweerstand niet wordt ontkoppeld draagt deze bovendien bij aan de afvlakking van de voedingsspanning. Men gebruikte ook wel de gelijkstroomweerstand van een smoorspoel (of een veldspoel) als serieweerstand op deze plek, dit is eigenlijk de meest effectieve oplossing.

In de jaren '50 verdween deze schakeling, voornamelijk omdat de veldspoel definitief werd vervangen door een permanente magneet, en omdat elco's goedkoper werden.

Een voorbeeld van het handig gebruik van zo'n serieweerstand zie je bij de DKE38. De condensator van 0,9 uF dient hier voor de bromcompensatie van de eindbuis.

--
http://www.hupse.eu/radio

elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.05.2015, 08:12 (3274 dagen geleden) @ S.Leunissen

De min-aansluiting van de elco hoeft niet altijd aan de massa(=chassis) te liggen. Maar ook als dat wel zo is, wil je zelf je kunnen kiezen waar je de min van de voeding met het chassis verbindt. Dat doe je het liefst op één punt bijvoorbeeld naast de eindbuis. Bij meer "aardpunten" krijg je aardlussen met kans op brom en andere ongewenste verschijnselen. In bouwbeschrijvingen van versterkers wordt hier dikwijls met nadruk op gewezen.

Pieter Kralt

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum