Buizentester (Techniek Overig)

door Gilbertus @, B3806 Velm, 06.03.2015, 20:35 (3361 dagen geleden)

Beste forumleden.

Ben onlangs in het bezit gekomen van een buizen tester type TV 10, op het eerste zicht werkt hij prima, toch had ik enkele vraagjes waarop ik geen duidelijkheid heb nl:
- Bij het testen van buizen vb EL84(5 stuks) geeft de meter goed aan en de naald komt op 62 te staan, wat wil dit getal zeggen, is dat het rendement van de buis, of wanneer is een buis volledig OK, de 5 EL84 zijn nieuwe buizen en ze geven allen het zelfde cijfer aan.
- Bestaat er een volledige vergelijkingslijst lijst van tussen Europese en Amerikaanse buizen en hebben Europese buizen altijd een Amerikaanse vervanger vb van de ECH81 vind ik het Amerikaanse equivalent 6AJ8, maar vind deze buis niet op de tester.
- Zo vind ik nog andere anomaliteiten die ik niet altijd begrijp.

Mijn doel is te weten te komen hoe zo een toestel werkt en dat van echte gebruikers van het toestel, zodoende dat ik het toestel optimaal kan gebruiken.

Ik dank bij voorbaat

Groetjes

Gilbertus

--
De Smet Gilbert

Buizentester

door hans @, Hoorn, 06.03.2015, 20:49 (3361 dagen geleden) @ Gilbertus

Gilbertus,

in ieder geval kun je hier de Engelstalige handleiding vinden.

Groeten,

Hans

Buizentester type TV 10

door Gilbertus @, B3806 Velm, 08.03.2015, 13:59 (3359 dagen geleden) @ Gilbertus

Beste forumliefhebbers en bezitters van een buizentester type TV 10.

Ben onlangs in het bezit gekomen van een buizentester type TV 10, op het eerste zicht werkt hij prima, toch had ik enkele vraagjes waarop ik geen duidelijkheid heb en dit is nl:
- Bij het testen van bevoorbeeld buizen type EL84 ( heb er 5 in mijn bezit, en dat zijn nieuwe buizen) geeft de naald van de meter goed aan en de naald komt te staan op getal 62, wat wil dit getal zeggen, is dat het rendement van de buis of geeft dit getal aan de perfect is en ok is, dit getal 62 komt bij elke EL84 te voorschijn.
- De TV 10 is een Amerikaanse tester en voor de instellingen voor Europese buizen moet men naar een vergelijking lijst gaan en het equivalent voor Amerikaanse buizen instellen. Dit geeft geen enkel probleem maar bv ECH81 heeft USA type 6AJ8 maar men vind voor de instellingen geen gangbare instellingen, hoe kan men deze buis nu testen, en er zijn er andere buizen met dezelfde problemen.
- Zo vind ik no andere anomaliteiten dit ik eigenlijk niet begrijp.

Mijn doel is te weten te komen hoe het toestel eigenlijk werkt en dit zowel voor Amerikaanse en Europese buizen, zodat ik het toestel optimaal kan gebruiken.

Ik dank iedereen bij voorbaat

Groetjes

Gilbertus

PS: heb van Hans reeds een Engelstalige militaire gebruiksaanwijzing gekregen maar de gegevens zijn uiteindelijk geschreven voor militaire doeleinden.

--
De Smet Gilbert

Buizentester type TV 10

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.03.2015, 15:06 (3359 dagen geleden) @ Gilbertus
Bewerkt door John Hupse †, 08.03.2015, 15:16

PS: heb van Hans reeds een Engelstalige militaire gebruiksaanwijzing gekregen maar de gegevens zijn uiteindelijk geschreven voor militaire doeleinden.

dat klopt, het gaat immers om een militaire buizentester. Een militaire buis wijkt, inhoudelijk gezien, echter niet of nauwelijks af van een civiele buis. Er worden hoogstens andere magazijngegevens vermeld. Het is wel zo dat typisch Europese buizen zoals de EL84 in de Verenigde Staten nauwelijks voorkomen.

De TV10 meet bij versterkerbuizen (zoals b.v. de EL84) de steilheid van de buis. Wanneer het gaat om diodes (signaaldiodes en gelijkrichters) wordt overgestapt op een niet-standaard stroommeting. Verder is een kortsluittest aanwezig, plus een gastest.

Ook kan de netspanning traploos worden gecorrigeerd ("Line Adjust" ). Dit moet je vlak voor elke meting instellen.

Een omrekentabel van de meteruitslag en de Range naar de steilheid heb ik hieronder geplaatst. Je kunt bij de TV10 de steilheid immers niet direct op de meter uitlezen. Na het uitvoeren van wat hoofdrekenoefeningen lukt dit de meeste mensen overigens toch vrij aardig, let hierbij op de 4 onderste meterschalen.

[image]

De TV10 is qua gebruik vrijwel gelijk aan de TV7. Een beschrijving van de TV7 staat op mijn website http://www.hupse.eu/radio/Militair_TV7.htm

Mijn doel is te weten te komen hoe het toestel eigenlijk werkt

In de gebruiksaanwijzing wordt dit onderwerp behandeld in hoofdstuk 4. Wanneer je hier specifieke vragen over hebt wil ik ze best beantwoorden.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum