Reparatie Philips kristalelement (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 13:19 (3395 dagen geleden)
Bewerkt door John Hupse †, 31.01.2015, 13:42

Hierbij een paar foto's van de reparatie van een Philips kristalelement uit 1947 die ik vanmiddag uitvoerde. Dit element werd veel door Philips toegepast in haar na-oorlogse 78-toeren grammofoons.

Wanneer je zoiets tegenkomt moet je er ernstig rekening mee houden dat zo'n element defect is geraakt:

[image]

Reparatie vereist een werkend kristal (b.v. zoals hier afkomstig uit een Ronette TO-element), een paar stukjes rubber en een schroevendraaier. Omdat de aansluitdraadjes van zo'n kristal net iets te kort zijn moet je ze verlengen met circa 5 mm koperdraad.

Maak eerst het element in- en uitwendig schoon (met een nagelborsteltje en wat zeep), inclusief de kristalvork. Monteer de twee rubbers voor de vork, en de twee rubbers om het uiteinde van het kristal in te klemmen. Monteer het kristal met een vijfde stukje rubber in de kristalvork. Leg de vork plus kristal in het element, soldeer de twee draadjes vast en monteer de deksel van het element met drie boutjes.

Klaar! Spelen maar!

[image]

De beide rubbers van het lager vervang ik bij een 78-toeren element meestal door twee lagen siliconenkous, zoals wordt gebruikt in de installatietechniek. Dit past beter dan ventielslang, en geeft wat minder kans op kristalbreuk vergeleken met de oorspronkelijke latex lagering. De resterende drie rubbers zijn gemaakt van PTT-elastiek. Dit gaat zeer lang mee omdat het element lichtdicht is. Gebruik nooit plastic voor dit doel.

--
http://www.hupse.eu/radio

Reparatie Philips kristalelement

door huub.jak @, 31.01.2015, 13:48 (3395 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door huub.jak, 31.01.2015, 13:53

Ja het ziet er doenlijk uit
om dat zoo te maken gaat ook wel goed
Maaaar hoe is de klank en afgiften ?
Wat is vergelijk baar met philips .
ook met de lateren kantel elementen .LP en 78T
Huub

Reparatie Philips kristalelement

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 14:01 (3395 dagen geleden) @ huub.jak

Maaaar hoe is de klank en afgiften

de klank van zo'n element is vooral afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt om het kristal in te klemmen. Je hebt waarschijnlijk wel eens geëxperimenteerd met verschillende materialen voor dit doel, je hebt hiervoor latex (dus postelastiek) nodig en niet iets anders.

Ik weet dat er veel gerepareerd wordt met kristallen die zijn opgedampt op blik, deze kosten immers bijna niets maar geven een uiterst pover geluid.

De afgifte is afhankelijk van drie dingen: a. de kwaliteit van het kristal (Ronette maakte de beste kristallen), b. de geometrie van het element en c. de plaat die je ermee afdraait.

Wanneer je faktor c. wilt uitsluiten gebruik je dus een meetplaat, het getoonde element geeft met een goed werkend kristal circa 2 volt af bij een snelheid van 5 cm/sec.

--
http://www.hupse.eu/radio

Reparatie Philips kristalelement

door Wim Stuiver ⌂ @, Havelte, 31.01.2015, 14:27 (3395 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Wim Stuiver, 31.01.2015, 14:38

John,

Met belangstelling volg ik deze reparatie. Waarschijnlijk geeft dit Ronette kristal een beter geluid af dan het oorspronkelijke Philips kristal.

Verder staat de 78-toeren Philips Platenwisselaar, Type 2972-81, Bouwjaar: 1947 waarvoor dit gerepareerd element bestemd is, vol spanning te wachten dat hij weer compleet is.

Deze wisselaar zat oorspronkelijk in de Philips Radio Grammofoon combinatie FX761A uit 1947. Echter nu moet deze wisselaar het nu doen met een oude kist met deksel er op.

Nog een paar vragen:

Welk soort verwisselbare spijkernaald hoort in dit element?

Welk soort 78-toeren platen kunnen hier op afgespeeld worden?

Bijgaand als aanvulling enkele foto's van deze Philips 78-toeren Platenwisselaar in de service-stander

Met de revisie van de wisselaar ben ik al behoorlijk gevorderd.(Later volgt er een reparatieverslag). Vele draaiende delen zaten compleet vast door verstafd vet.

mvg

Wim Stuiver

[image]
[image]

--
W.H.G. Stuiver

Reparatie Philips kristalelement

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 14:33 (3395 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door John Hupse †, 31.01.2015, 14:49

ook met de lateren kantel elementen .LP en 78T

Het getoonde element is een 78-toeren element. Vrijwel alle elementen zijn echter op de beschreven manier te herstellen. Hier zie je bijvoorbeeld een later kantelelement, de Philips AG3010, die op precies dezelfde manier is hersteld:

[image]

Er kan zich echter een complicatie voordoen. Het is vreemd genoeg zo dat mensen die zelf een defect element willen gaan repareren daar in eerste instantie een Philips AG3016 voor uitkiezen. Dit is een vervanger uit 1958, een element dat maar in zeer weinig Philips grammofoons als oorspronkelijk element is gebruikt. Dit kantelelement heeft een vrij normale kristalvork, maar de beide naalden zijn hiermee verbonden door middel van een fiber tussenstukje. Meestal is dit tussenstukje opgelost in de vaseline, en moet je dit onderdeel dus zelf aanvullen.

Dit is een beetje een priegelwerkje, het tussenstukje ziet er zo uit en je kunt het b.v. zelf uitzagen uit een stukje 1 mm printplaat. Ik gebruik hier meestal exoxyplaat voor, dit heeft immers het eeuwige leven.

[image]

Maar alle andere mono kantelelementen en draaielementen kan je net zo repareren als het getoonde Philips 78-toeren element.

--
http://www.hupse.eu/radio

Reparatie Philips kristalelement

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 14:38 (3395 dagen geleden) @ Wim Stuiver
Bewerkt door John Hupse †, 31.01.2015, 14:46

Welk soort verwisselbare spijkernaald hoort in dit element?

ik hoor wel vaker het woord "spijkernaald", maar je moet een normale stalen grammofoonnaald hierin gebruiken. Geen spijkers o.i.d. Deze zijn nog volop verkrijgbaar, o.a. via de Weergever. Na elke plaat een nieuwe naald insteken.

[image]

Zo'n blikje met 200 naalden kost circa 8 euro. Winkels zoals de Zwarte Schijf hebben ze natuurlijk ook.

Welk soort 78-toeren platen kunnen hier op afgespeeld worden?

Alle schellakplaten kan je hiermee afspelen met een naalddruk van circa 25 gram. Geen vinylplaten hiermee proberen af te afspelen, en ook niet uitproberen op aluminium platen of hill-and-dale platen, ook al zijn ze van schellak.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum