bx310a ruist enorm (Techniek Radio/TV)

door mfb, 14.07.2008, 08:18 (5781 dagen geleden)

Goedemiddag allemaal,

Na terug te zijn gekomen van de vakantie ben ik weer druk aan de gang met de bx310a. Ik was er niet helemaal tevreden over. Zoals gezegd de strip vergeten te monteren en ook nog een afdekplaatje. Nu ik er handigheid in begin te krijgen gaat het allemaal iets makkelijker met het demonteren en monteren. Afin, zoals de titel al zegt hij ruist enorm bij aanzetten ineens! Heel raar het lijkt wel of hij geen aarde maakt. Als ik mijn vinger duw op de pickup ingang dan wordt het minder. Verder wordt er iets ergs heet. Je ruikt het gewoon als je er boven hangt. En het bakeliet wordt ook warm rondom de az41. Is dit normaal? Ik heb de eindbuis vervangen door een nieuwe el41 van Siemens. Eerst zat er een Pope in en bij die deed hij dat ruizen ook al na hem nog een keer uit elkaar gehaald te hebben. De nieuwe buis doet het gewoon prima, dus dat kan de oorzaak niet zijn. Verder als je hem uit zet maakt de speaker nog even een flink kabaal met een enorme ruis wat zachtjes dooft. Wie kan me helpen.

Alvast bedankt!

Groetjes,

Remco

bx310a ruist enorm

door Nico den Haak, 14.07.2008, 08:32 (5781 dagen geleden) @ mfb

Hoi Remco,

Ik weet niet precies wat je hebt gerepareerd en/of reeds hebt vervangen bij deze BX310. Eerste verdachte is de koppelcondensator van 10nF op het eerste rooster van de EL41. Deze C is bijna altijd lek, met een positief eerste rooster tot gevolg. Je mooie nieuwe EL41 gaat als gevolg daarvan extra veel anodestroom trekken, en de AZ 41 en de EL41 worden snaaiheet. Nodeloos te zeggen dat dit héél slecht is voor de levensduur van beide buizen. Eerst dus deze koppelc vervangen :-)

Het ruisen kan komen van een defecte EBC41, komt heel vaak voor.

Veel succes,

Groet,

Nico den Haak.

bx310a ruist enorm

door mfb, 14.07.2008, 08:42 (5781 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hoi Nico,

Bedankt voor je reactie. Ik heb helemaal niks vervangen alleen de el41, omdat die erg zwart is. Verder alleen maar in en uit elkaar gehaald. Ja, dan heb ik een groot probleem. Dat kan ik zelf niet repareren. Is daar makkelijk aan te komen aan zo'n koppelcondensator? Ik zal die buis wel gaan bestellen als die nog te krijgen zijn. Ik baal hevig.... EINDELIJK nu er CAZ op de AM zit. Ik ga even die koppelcondensator opzoeken in het servicedoc.

Groetjes,

Remco

bx310a ruist enorm

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 14.07.2008, 10:48 (5781 dagen geleden) @ mfb

niks vervangen alleen de el41, omdat die erg zwart is

dit is vrij normaal, en zegt weinig over de conditie van de buis. De EL41 op onderstaande foto b.v. is nog perfect in orde:

[image]

Je kan dit soort elektronica alleen met behulp van meetinstrumenten goed repareren. Wat basiskennis radiotechniek, een universeelmeter en een soldeerbout (in die volgorde te gebruiken, dus niet andersom) is meestal al voldoende.

--
http://www.hupse.eu/radio

bx310a ruist enorm

door Nico den Haak, 14.07.2008, 12:56 (5781 dagen geleden) @ mfb

Hoi Remco,

Je hoeft van zoiets nu niet direct enorm te balen. Niet zo snel de moed opgeven joh :-)

De koppelcondensator (C32) vervangen is iets wat je best zelf kan. Wanneer je het chassis uit de kast hebt, is ze makkelijk te vinden. Het is die kleine zwarte teercondensator tussen pootje 2 van de EBC 41, en pootje 4 van de EL41. Kan niet missen.

Je telt vanaf de onderkant gezien de pootjes van de buizen met de klok mee. Dus rechtsom. Het eerste pootje zit direct links naast het knobbeltje van de buis. Dan is het gewoon tellen.

Qua werkspanning hoeft het niet eens iets exotisch te zijn, 250V gelijkspanning is op deze plek ruim voldoende. Je neemt gewoon 10nF 250V. Altijd goed.

Veel succes,

Groet,

Nico.

bx310a ruist enorm

door Paul Brouwer @, Haarlem, 14.07.2008, 13:27 (5781 dagen geleden) @ mfb

Remco,

Dat ruisen deed hij toch niet toen het chassis in de kast stond? Als ik mij niet vergis, speelde hij zelfs.
Wel niet optimaal, maar toch....

In voorgaande postings heb ik jou ook horen spreken over het vervangen hebben van componenten.
Wat heb jij nou wel en niet gedaan. Zet het hier eens rustig op een rijtje en plaats eens een paar duidelijke
foto's van het chassis (boven- en onderkant) bij.

Als ik mij niet vergis, heb jij de beker-elco vervangen. Zit die elco wel goed vast?

Het begint een beetje warrig te worden.....

Groet,
Paul

--
[image]

bx310a ruist enorm

door mfb, 18.07.2008, 17:38 (5777 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hoi Paul,

Ik snap dat het allemaal wat warrig is. Je haalt 2 radio's door elkaar de bx290u en de bx310a.;-) Dat is vervangen door iemand anders bij de bx290u.

Afin, Ik heb zelf helemaal niks vervangen in de bx310a. Puur omdat ik geen ervaring heb met solderen, schema's lezen etc. In princiepe heb ik hem alleen uit het chassis gehaald voor de kast netjes te maken etc. Ik zal binnenkort even een foto van het chassis maken voor de duidelijkheid.

Bedankt voor de tips!

Groetjes,

Remco

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum