mijn BX462A verder onder de loep (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 08.07.2008, 14:21 (5777 dagen geleden)

Hallo,

Een tijdje terug was ik begonnen met het opknappen van mijn bouwpakket BX462A, die ik kreeg als een losse bak onderdelen. O.a. afstem C was er af, chassis was al geheel uit de kast gedemonteerd, wat ontbrekende onderdelen, etc.

Toen al de afstem-C gemonteerd op de spingveren en de radio getest. Kwam vrijwel geen geluid uit en een hele lange draad was nodig om maar iets op te kunnen pikken. MF was toen ook al door de vorige eigenaar aan gedraaid, dus dat klopte ook niet.

Gisteren de BX462A weer eens opgepakt om het nu goed te doen.

Eerst wat teerknollen op lek controleren. Was droevig daarmee gesteld, vrijwel allemaal slecht.
Ontvangst werd iets beter maar nog niet veel.
Spanningen klopten bij nette 220V input ook niet echt: behoorlijk aan de hoge kant, dus maar bijgeregeld totdat die volgens de documentatie in orde waren om het meten (en vergelijken) wat te vergemakkelijken.

Daarna de MF en middengolf geprobeerd te trimmen. Na zeer zorgvuldig afregelen nog steeds zeer slechte ontvangst via de draadantenne.
Totdat mijn oog viel op een draadje dat vanaf de antenne rechtstreeks op één van de toltrimmers was gesoldeerd. Hoorde daar niet, dus weggehaald.
Toen was de ontvangst al een stuk beter maar nog steeds onder de maat.

Nog een keer getrimd, en alleen aan de hoge kant van de MG band kwam alles aardig door. Lage kant bijna niks. Vond het toen 's avonds laat welletjes.

Vanmiddag verder gegaan: na wat lezen in de tips en truuks de afstem-C eens wat nader bekeken. Het asje bleek iets verschoven te zijn waardoor de ruimte tussen de platen aan de ene kant te breed en aan de andere kant te smal was. Na voorzichtig het schroefje wat gesteld te hebben zat het op het oog weer goed in het midden.

Nogmaals de MG afgeregeld, en nu is de ontvangst over de gehele band constant.
Wel vind de ontvangst nog steeds behoorlijk onder de maat. Om er een beetje geluid uit te krijgen moet er een flink lange draad aan en de volumeregelaar ver open.

Bij meten tijdens afregelen (op 400Hz gemoduleerd op 1650 kHz) bleek voor een 100mV LF spanning op het rooster van de EBL21 een antennesignaal van 400uV uit de GM2893 nodig.

Groeten,

Matthias

mijn BX462A verder onder de loep

door Paul Brouwer @, Haarlem, 08.07.2008, 20:30 (5776 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Reageren beide MF-trimmers wel op afregeling?

Het begint er anders heel sterk op te lijken dat er in het HF-deel een C-tje dusdanig verbogen is
dat hij sluiting maakt of aan één kant los zit.

Zelf heb ik beide ooit een keer meegemaakt..... :FIR:

Een andere mogelijkheid is dat er mogelijk meerdere "reparaties" als dad draadje zijn aangebracht
of er mogelijk iest met één van de spoelbussen aan de hand is.

Groet,
Paul

--
[image]

mijn BX462A verder onder de loep

door Nico den Haak, 09.07.2008, 08:17 (5776 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hoi Matthias,

Hoe is het gesteld met het negatief van de ECH21's van deze radio? Wanneer het stuurrooster van de eerste ECH21 te ver blijft afgeknepen, is de ontvangst natuurlijk uitermate beroerd. De versterking van de buis blijft veel te ver teruggeregeld. Vaak zijn ontkoppelc's op de AVR lijn behoorlijk lek en een mogelijke oorzaak, ik zou dit als eerste heel grondig nazien. Uiteindelijk was dit bij mijn KY518 de grootste oorzaak van de beroerde ontvangst. Ook even domweg meten of de radio op een sterke zender een goed negatief op de avr lijn geeft, en of dit snel richting de nul volt loopt wanneer je de antenne eruit trekt. Dit moet binnen een halve seconde op 0V gaan.

Ook een onvoldoende MF versterking kan het probleem veroorzaken, 400uV invoer is natuurlijk veel te hoog. Dit geeft aan dat het heel goed mis is...

Het symptoom is op alle banden hetzelfde? Alles even ongevoelig, maar wel constant? Denk ik ook aan een verlopen MF, heb je wel een mooie "piek" op de juiste frequentie met het afregelen?

Ook even alle schermroosterspanningen meten, en tot slot de ECH21's zelf. Deze buizen zijn vaak op hun tandvlees. Ook de dioden van de EBL21 heb ik wel eens helemaal "op" gehad. Kwestie van uitproberen.

Veel succes, en houd ons op de hoogte,

Groet,

Nico den Haak.

mijn BX462A verder onder de loep

door Paul Brouwer @, Haarlem, 09.07.2008, 13:15 (5776 dagen geleden) @ Nico den Haak

Vaak zijn ontkoppelc's op de AVR lijn behoorlijk lek en een mogelijke oorzaak, ik zou dit als eerste heel grondig nazien.

Volgens mij had ik dit in een eerdere reactie ook al eens aangegeven. Met name C16, C27 en C28 (allen 47nF) komen naast C36 (47nF)
van die AVR-lijn hiervoor in aanmerking.

Groet,
Paul

--
[image]

mijn BX462A verder onder de loep

door Nico den Haak, 09.07.2008, 14:19 (5776 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hoi Paul,

Ik miste een aantal in mijn ogen belangrijke zaken in de verschillende bijdrage´s aan deze betreffende tread. Vandaar. Soms is iets al eens genoemd, best mogelijk. Toch al te vaak valt het me op dat belangrijke dingen juist niet altijd voor het voetlicht komen.

Ik begrijp uit je reactie dat dit betreffende toestel dus eerder aan bod is geweest in een eerdere bijdrage. Iets wat ik niet kon weten.

Wellicht is het dan duidelijker om op de oorspronkelijke tread verder te gaan om verstrooiing te voorkomen. Dit is echter niet gebeurd, tja en dan krijg je dubbele oplossingen. Niet zo spannend trouwens om dat verder uit te diepen.

Waar het trouwens om gaat, is dat Matthias zijn radio op de rit krijgt :-)

Wellicht heeft ie nieuwe inspiratie opgedaan, en horen we snel hoe het afloopt,

Want het regent toch buiten :-(

Groet,

Nico den Haak.

mijn BX462A verder onder de loep

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.07.2008, 15:04 (5776 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo Nico en Paul,

Ik ben inderdaad een hele poos geleden al met dit toestel begonnen. Dan weer geen tijd, nou ja je kent het wel.

Dus enkele dagen geleden de boel weer opgepakt. Aangezien dit mijn eerste klus met sleutelbuizen is, had ik niet echt een referentiekader wat te verwachten van zo'n toestel, afgezien van enkele toestellen die niet binnen mijn verzameling passen en na een korte test weer de deur uitgegaan zijn. En de Erres KY465 die al een poos boven op de kast staat te wachten (ook daar slechte ontvangst bij een snelle test lang geleden, is van binnen overigens hetzelfde als de BX462A).

Alle buizen had ik al eens getest op de buizentester en die zijn in orde. Aangezien ik dus geen andere goed spelende radio had om dat zeker te testen heb ik vanmiddag een ander stuk achterstallig onderhoud erbij gepakt: de BX380A. Hier was de UGT van naar de knoppen, maar ik had ondertussen een sloper gevonden met goede UGT en nog wat andere onderdelen die nuttig konden zijn.
Zal kort over die BX380A zijn, die speelt weer voortreffelijk (na slechts enkele C's, complete MF spoelbus en een onderbroken weerstand vervangen te hebben en een C die een knutselaar tussen de anode en rooster van de LF triode had gezet). Via de GM2893 netjes afgeregeld, en een signaal op de antennebus van enkele microvolts doet al duidelijk hoorbare ruis ontstaan. Ook pakt dat toestel een hoop stations op de middengolf met een half metertje meetsnoer aan de antenne bus.

Buizen zijn dus ook in een radio getest en goed.

Van de BX462A zijn vrijwel alle teerknollen vervangen omdat ze slecht waren (lek, of vielen van ellende uit elkaar bij aanraken en meten). Alleen C10 en C11 zitten er nog in + C38 op de toonregelaar, ik kan daar wat lastig bij.
Spanningen zijn zoals in de service documentatie staat, alleen de anodespanning van de triodesectie van B2 is aan de hoge kant.

Afregelen van de MF spoeltjes ging op zich goed,

Ik ga straks eerst de hele radio nog eens controleren op verkeerde aansluitingen en diverse spanningen nog eens meten.

De resultaten laat ik uiteraard even weten.

Groeten,

Matthias

mijn BX462A speelt weer

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.07.2008, 18:29 (5775 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Paul, Nico,

De radio staat nu een tijdje te spelen.

Eerst nog wat gecontroleerd op losse draden en verkeerde verbindingen. Geen gevonden.

Daarna spanningen gemeten. Bleek al gauw dat de AVR niet reageerde op sterke of zwakke zenders volgens de tip van Nico. Toen nogmaals het gehele AVR circuit nagekeken. Ontkoppel C was al vervangen door een nieuwe, condensatortje naar de anode van de triode in de tweede ECH21 was ook in orde, evenals de twee hoogohmige weerstanden.
Regelspanning bleef gelijk, maar waar komt de negatieve spanning vandaan: uit de kathode weerstand van de EBL21.
Die maar eens nagemeten: bestaat bij deze radio uit twee weerstanden. Eentje van 68 Ohm en eentje van 150.... Juist ja, dat laatste klopt dus niet. Bij nader inzien dus ook een reparatie van een vorige eigenaar geweest, want daar hoort er eentje van 33 Ohm.

Dat zal dan misschien ook de verklaring geweest zijn voor het 'bouwpakket' en het flinke gedraai aan de diverse spoeltjes en C'tjes: Ooit is dus eens de 'enige' kathodeweerstand vervangen door een exemplaar 'uit het boekje' door een reparateur. Daarna dus nog geen ontvangst maar de radio wel werkt op de grammofoon aansluiting: dan moet er wat met de ontvangst aan de hand zijn, dus moet daar aan gedraaid en losgehaald worden.

Dus het werkt allemaal weer. Nog het chassis wat schoonmaken en aan de onderkant wat onderdelen fatsoeneren, dan kan ik het in de kast gaan bouwen. Benieuwd of daar nog ellende bij komt kijken (in ieder geval het schaalkoordje gaat vast nog even dwarsliggen).
Eerst maar eens de kast gaan oppoetsen en biesjes gaan lakken (van diverse toestellen).

In ieder geval allen bedankt voor het meedenken.:OK:

Groeten,

Matthias

mijn BX462A speelt weer

door Nico den Haak, 10.07.2008, 19:40 (5774 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hoi Matthias,

Proficiat :-) Fijn om te horen dat alles weer naar behoren werkt. Met het meten kom je dus uiteindelijk tot de goede oplossing, beter dan het gehobby van de vorige reparateur.

Veel succes nog met het koord ;-)

Groet,

Nico.

mijn BX462A speelt weer

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 10.07.2008, 21:32 (5774 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo Nico,

Zodra alles weer netjes in elkaar zit komt er nog een fotootje van :-)

Groeten,

Matthias

mijn BX462A speelt weer

door Paul Brouwer @, Haarlem, 11.07.2008, 18:35 (5773 dagen geleden) @ Nico den Haak

Veel succes nog met het koord ;-)

Uhhhhh... snaar.... :-D

Is ook altijd mijn grootste liefhebberij... :-(

Groet,
Paul

--
[image]

mijn BX462A speelt weer

door Ed van der Weele † @, Zeist, 10.07.2008, 22:24 (5774 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Regelspanning bleef gelijk, maar waar komt de negatieve spanning vandaan: uit de kathode weerstand van de EBL21.
Die maar eens nagemeten: bestaat bij deze radio uit twee weerstanden. Eentje van 68 Ohm en eentje van 150.... Juist ja, dat laatste klopt dus niet. Bij nader inzien dus ook een reparatie van een vorige eigenaar geweest, want daar hoort er eentje van 33 Ohm.

Een beetje verwarrend, die "kathodeweerstand".
De kathode van de EBL21 is immers direct met het chassis verbonden, net als de kathodes van de andere twee buizen.
De weerstanden in kwestie, R2 en R3 op het schema, staan in serie met de middenaftakking van de hoogspanningswikkeling van de voedingstrafo. Door de weerstanden vloeit de totaal opgenomen gelijkstroom van alle buizen en veroorzaakt over deze weerstanden een negatieve gelijkspanning ten opzichte van het chassis.
Deze spanning wordt gebruikt om de stuurroosters te voorzien van een negatieve voorspanning.
In plaats van "kathodeweerstand" kan je deze weerstand beter "weerstand t.b.v. de negatieve roosterspanning" noemen. Met kathodes heeft het weinig te maken. Die staan allemaal op 0 Volt.

't Is maar een detail. Een correcte benaming kan echter veel verwarring voorkomen :-)

mijn BX462A speelt weer

door Paul Brouwer @, Haarlem, 11.07.2008, 18:34 (5773 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Wat jij hier nu zegt was mijn eerste ingeving ook, doch begon behoorlijk te twijfelen.

Nu weet ook ik het weer zeker...;-)

Groet,
Paul

--
[image]

mijn BX462A verder onder de loep

door Paul Brouwer @, Haarlem, 09.07.2008, 20:12 (5775 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hoi Nico,

Op het oude forum was het mogelijk om vanuit een oude threat een nieuwe posting te plaatsen. Zo bleef de link
naar die oude posting in tact. Helaas is dat met de huidige software niet meer zo.

Groeten,
Paul

--
[image]

mijn BX462A verder onder de loep

door Nico den Haak, 10.07.2008, 19:42 (5774 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hoi Paul,

Tja, da's eigenlijk wel een beetje jammer, het overzicht lijd er nogal onder. Verder is het allemaal wel sterk verbeterd. Ach, er moet wat te "zeuren" blijven

:-)

Groet,

Nico.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum