Losmaken van buisvoeten (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 28.06.2008, 10:38 (5795 dagen geleden)

Hallo allemaal, dit verhaaltje staat haaks op de thread "vastzetten van buisvoeten" van een paar dagen geleden. Even een korte inleiding; onlangs bood Jan Abee uit Muntendam op het forum een gratis E442 buis met zijcontact aan. De buis had 0,0 mA emissie maar was wel mooi voor in een vitrine.

[image]


De buis was voor de eerste die reageerde. Waarschijnlijk keek iedereen die avond naar het EK voetbaltoernooi (behalve ik dus :-) ).

Een oude radiobuis voor in een vitrine moet er natuurlijk netjes uitzien en omdat deze buis enigszins scheef aan de bakelieten huls was vastgelijmd met een keiharde lijmsoort (2-componenelijm?) wilde ik proberen om de glasballon los te weken van de huls. En het lukte ;-) want na een onderdompeling van drie dagen in een limonadeglas gevuld met synthetische thinner uit de bouwmarkt was de keiharde lijm en de nog aanwezige oorspronkelijke kit voldoende zacht geworden en kon met een houten satéprikker eenvoudig verwijderd worden.

Maar zoals ik nu door de opening tussen het glas en de bakelieten huls heen kan kijken, dan zit er in alle 4 pennen een draadjes bevestigd maar aan de zij-aansluiting is het koperdraadje afgebroken.

[image]

Het is op de foto helaas niet goed te zien maar aan de zij-aansluiting zit geen draadje meer.
Maar nu komt mijn vraag, want mogelijk is deze buis toch nog te redden. In dat geval stuur ik Jan nog een aardigheidje, want dat heeft hij dan verdiend. Het zijcontact zit er natuurlijk niet voor niks, maar hoe krijg je het koperdraadje in de huls van de buis weer aan het zijcontact vast :-D Groetjes, Hans

Losmaken van buisvoeten

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 28.06.2008, 11:44 (5794 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Ik denk dat je de hele huls moet losmaken. De huls zit al los, nu nog de draadjes in de pennen lossolderen. Je gebruikt daarvoor een tinzuiger of van dat de-soldeerlitze. Je moet natuurlijk goed opletten in welke pen de draadjes hebben gezeten. Misschien moet je de draden eerst nog verlengen voordat je alles weer terug monteert. Je kan op deze manier makkelijk bij het zijcontact komen en het losse draadje weer vastmaken.
Een verslagje van hoe dat werkt vind je op de website van de NVHR. Klik in het menu links op Technische Commissie. Op de pagina die dan verschijnt kun je klikken op 'Demonstratie omzetten buisvoet'. (Uhhh, dat moet eigenlijk zijn: Omzetten van de huls van een buis ;-) )

Succes!

Groeten,

--
Groeten,

Piet.

[image]

Losmaken van buisvoeten

door Hans Op den Camp @, Leusden, 29.06.2008, 15:45 (5793 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

De bakelieten huls is inmiddels gescheiden van het glas. Goede tip van Piet om een tinzuiger te gebruiken :OK: .
Alleen zie ik maar 4 draadjes uit het glas komen, terwijl de buis 5 aansluitingen heeft. En ik kan ook niet zien dat er een draadje direct bij het glas is afgebroken, of misschien ben ik aan een bril toe....
Kan het soms zijn dat de zij-aansluiting (kathode) is doorverbonden met een roosterpen. Zo niet, dan is de buis echt kapot, maar dat zie je niet in een vitrinekastje ;-) . Groeten, Hans

Losmaken van buisvoeten

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.06.2008, 19:11 (5793 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Er moeten echt 5 aansluitdraden uit de kneep komen: 2 gloeidraden, 2 roosterdraden (g1 en g2) en een kathodedraad.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum