Variac, goede raad gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 22.06.2008, 13:32 (5789 dagen geleden)

Hallo Forumers,
Ik heb in verband met het beginnen aan de cursus en het verantwoord willen werken met mijn radio's een variac gekocht, beetje gokje maar de persoon in kwestie leek me wel aardig betrouwbaar. Het gaat om de volgende variac: het is een (philips?????) type B87091002. De typeplaat vermeld verder nog Pr(imair) 240 v secundair 0-328 v 0-265 v
Volgens de verkoper is dit er 1 met een scheidingstrafo.

Ik mis echter wel een paar onderdelen: de knop om de spanning in te stellen en de 'uitgang' (zal waarschijnlijk een kwestie van bananen worden?) plus de zekerings dop met inhoud. Iemand een idee hoe daar aan te komen, of nog mooier, wie heeft er nog zoiets?
Hier nog ff wat foto's
[image]
[image]
Wie mij meer kan vertellen, iets als een gebruiksaanwijzing weet enz. enz., graag even bericht. Alvast bedankt!

Variac, goede raad gevraagd

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.06.2008, 13:52 (5789 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Als het inderdaad een Philips variac is die in de metalen kast zit, dan zal daar waarschijnlijk een pertinax plaatje op zitten met daarop de aanduidingen hoe het ding aan te sluiten. Dan inderdaad een paar banaanpluggen of nog fraaier een snoer met contrastekker maken, en klaar ben je.

In de tips en truuks staat een plaatje wat die aansluitingen betekenen. Dan weet je hoe de draden correct aan te sluiten. http://tips-en-trucs.verdijk.info/gereedschap/#variac

Of het een gescheiden type is of niet kan ik je zo niet vertellen. Een multimeter wel. Op de doorpiep of stand voor het meten van weerstand kom je er zo achter. Vanaf de primaire aansluiting mag je geen verbinding meten naar de secundaire kant.
Het lijkt er op dat met de schakelaar bovenop de variac er geschakeld kan worden tussen twee secundaire tappen, om de spanning nog wat hoger te krijgen (het 0-240V en 0-300V bereik). Voor zover ik de Philips variacs met gescheiden wikkeling ken (en ook het plaatje in de tips en truuks aangeeft), vind ik dat enigszins verdacht, en zou het een niet-netgescheiden variac kunnen zijn. De Philips exemplaren die ik daarvan gezien heb, hebben namelijk meerdere aftakkingen op de wikkeling zitten, zodat je eventueel een wat hogere secundaire spanning ook kunt aftappen.
Staat er nog meer op het typeplaatje, bijvoorbeeld het O|O symbool (gescheiden) of een soort f teken (niet netgescheiden)?
Even controleren dus.

Wat betreft die zekering: in je nieuwe kastje met onderdelen zit misschien wel een zekeringhoudertje dat je hiervoor in de plaats kunt zetten (of wellicht wel het draaidopje, al zijn daar een miljoen verschillende uitvoeringen van).

Groeten,

Matthias

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 22.06.2008, 15:04 (5789 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Of het een gescheiden type is of niet kan ik je zo niet vertellen. Een multimeter wel. Op de doorpiep of stand voor het meten van weerstand kom je er zo achter. Vanaf de primaire aansluiting mag je geen verbinding meten naar de secundaire kant.


De door John benoemde doc in het nvhr archief zegt regeltransformator met gescheiden wikkelingen, in de beschrijving staat dat aanraking bij volledige spanning op het chassis geen gevaar kan omdat er geen metalisch contact is met het voedingsnet... is dit ingewikkeld Nederlands voor een scheidngstrafo die zorgt dat van Weeterloo d'r niks van voelt als hij met zijn jatten in de radio graait terwijl er 220 op staat of moet ik dat anders zien?? Weet het echt niet Matthias, ben een onbenul:-D

Variac, goede raad gevraagd

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.06.2008, 15:21 (5789 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

John weet echt overal de docs vandaan te halen. Dat is mooi :OK:

Wat betreft veiligheid zit je zoverre goed dat het toestel fatsoenlijk van het net gescheiden is. In de tips en truuks (en in de diverse service docs van Philips betreffende U toestellen), staat dit http://tips-en-trucs.verdijk.info/veiligheid/#chassis

Maar dat wil niet zeggen dat je dan zomaar met je tengels overal aan mag zitten. Even 'voelen' of bijvoorbeeld de anodespanning wel aanwezig is, is ook dan net zo onverstandig als bij een normaal toestel. En ook de uitgansspanning van de variac voel je heus wel als die op 220V staat.

Groeten,

Matthias

Variac, goede raad gevraagd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2008, 13:57 (5789 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Jan, het is inderdaad een Philips toestel. Een beschrijving met schema staat in de NVHR schematheek onder Philips B870900.

--
http://www.hupse.eu/radio

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 22.06.2008, 14:58 (5789 dagen geleden) @ John Hupse †

da's mooi John! Ziet er goed uit als alle onderdelen op hun plek zitten. Als ik het goed zie zit er een los plaatje onder de knop met de oplopende volt standen, de knop zelf los, kan dat kloppen?

Variac, goede raad gevraagd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2008, 15:16 (5789 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

[image]

dat schoteltje onder de knop draait gewoon mee. Je kan de spanning direct aflezen op de voltmeter, dus een schaaltje is verder overbodig.

dat van Weeterloo d'r niks van voelt als hij met zijn jatten in de radio graait terwijl er 220 op staat

Weet niet hoe ongevoelig jij bent Jan, maar met deze trafo kan je van 220 volt zelfs 300 volt maken. Dat voel je heus wel.

Je moet het zo zien dat wanneer je met slechts 1 hand in de radio graait de kans op ongelukken een stuk minder is bij gebruik van een scheidingstrafo. Met 2 handen graaien blijft gevaarlijk. In de praktijk betekent dat gewoon dat je 1 hand in je zak houdt en met de andere hand graait.

--
http://www.hupse.eu/radio

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 22.06.2008, 15:26 (5789 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik ben zeer gevoelig voor electra John, vandaar dat ik er naar vraag. Als ik een optater krijg loop ik de halve dag te stuiteren als een a.d.h.d'er:EVL: Vandaar dat dit soort veiligheid erg belangrijk is voor mij.
Ik begrijp dat ik dus het metertje voor de volts in elk geval weer moet aansluiten, en zie op de bovenkant van de kast rechtsboven 2 gaatjes zitten waar waarschinlijk de secundaire spanning uit hoort te komen? Die zijn bij mij leeg dus is het een kwestie van de juiste 'stopcontactjes vinden'en op de juiste plaats aansluiten op de secundaire uitgangen die op dat plaatje in de variac zitten. Bij mij zijn dat trouwnes 4 gaatjes in de deksel, betekent dit ook dat we hier te maken hebben met het type met 2 paralel geschakelde contactbussen waardoor het mogelijk is 2 verbindingssnoeren aan te sluiten? (die wijsheid heb ik uit het doc op de site, dus verheug je niet over mijn plotselinge technische vernuft :EVL: )

Variac, goede raad gevraagd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2008, 16:08 (5789 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Jan, goed gelezen! Er zijn 2 uitgangen die parallel zijn geschakeld. Het metertje staat natuurlijk ook parallel aan de aansluitbussen.

Op de tweede uitgang kan je b.v. een extra voltmeter aansluiten voor een meer nauwkeurige aflezing van de spanning.

Je hebt dus 4 geisoleerde stekkerbusjes nodig, een inbouw zekeringhouder en een passende glaszekering 2 Ampere. Ook een draaiknop zou handig zijn.

Kijk anders even in die metalen ladekast die je gisteren kreeg.

--
http://www.hupse.eu/radio

Variac, goede raad gevraagd

door Huub @, 22.06.2008, 17:39 (5789 dagen geleden) @ John Hupse †

Een beschrijving met schema staat in de NVHR schematheek onder Philips B870900.

Avond John ,

genoemd nr wijkt af van door Jan opgegeven , (B87091002) ,
Bij dit (Jan's) type zit punt C aan de primaire kant ,
mag je dus nooit met secundair EF verbinden daar de scheidende werking
teniet wordt gedaan .

Volgens mij is opbouw als volgt:
primair 2 serie wikkelingen op ABC , secundair EF met loper T ,
door middel van primair te kiezen , middels de schakelaar ,
of je 240 aan B danwel C aansluit , is het maximum secundair 328 of 265

groeten Huub ,
PS Jan , voorlopig dus FF rusten en een "expert" er bie halen !!

Variac, goede raad gevraagd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2008, 18:30 (5789 dagen geleden) @ Huub

Oeps, er staat een twee aan het eind van het typenummer.

V.w.b. het uiterlijk maakt het niets uit. Ook de 300 volt schakelaar en de scheiding primair-secondair zit er op.

Een verschil is de netspanning, de 0-versie heeft een primaire wikkeling van 220 volt, bij de trafo van Jan is de primaire gemaakt voor 240 volt.

--
http://www.hupse.eu/radio

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 22.06.2008, 18:38 (5789 dagen geleden) @ John Hupse †

Het geen betekent ?????????? :-( nu snapt deze simpele beginnende hobbyist er nix meer van :-D Ik zal Huubs raad opvolgen, eerst een specialist er bij. John, als ik het goed begrijp is de servicedoc niet geschikt?

Variac, goede raad gevraagd

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.06.2008, 08:02 (5788 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Jan, de bedrading binnenin zal wat afwijken van wat er in deze doc staat. Als de bedrading gedeeltelijk ontbreekt wordt dat dus even puzzelen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Variac, goede raad gevraagd

door Dirk @, Stadskanaal, 23.06.2008, 19:30 (5788 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Ik heb nog wel een knop voor deze variac en waarschijnlijk ook nog wel een zekering houder. Ik zal er wel even een fotootje van maken als je tenminste nog belangstelling hebt.

groet Dirk

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 24.06.2008, 04:01 (5787 dagen geleden) @ Dirk

ZEKER :-) , stuur de foto maar even (mag ook op de site, wat je wil).
Groet, Jan

Variac, goede raad gevraagd

door Dirk @, Stadskanaal, 24.06.2008, 18:27 (5787 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Ik had het even mis met de knop voor de variac de meest rechtse had ik in gedachten, deze is 60mm rond en heeft een asgat van 10mm.
Terwijl de andere, ook 60mm met een asgat van 8mm (schaal 80mm)een originele knop voor een Philips variac 1-2Amp. is.
En het leuke hiervan is dat de schaal in % is en als je deze omdraaid het in voltage is af te lezen.
De zekeringhouder lijkt mij het probleem niet :-| .

mvg Dirk.
[image]

Variac, goede raad gevraagd

door Jan van weeterloo, 26.06.2008, 04:47 (5785 dagen geleden) @ Dirk

Hallo Dirk, sorry dat ik zo laat reageer maar ik was ff erg druk, ik ga van de week ff zien of ik diameter van de as kan opmeten. Stuur je daarna een mailtje mbt de rest van het verhaal. Ziet er wel goed uit:OK:

Variac, goede raad gevraagd

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 26.06.2008, 18:29 (5785 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Was vanavond in m'n kast wat aan het zoeken, kwam ik toevallig een schaaltje voor onder zo'n knop tegen, is in 0-260 Volt ingedeeld, als je er belangstelling voor hebt stuur ik het wel naar je op.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Variac, goede raad gevraagd

door Arjan Havelaar @, 27.06.2008, 08:31 (5784 dagen geleden) @ Dirk

Hallo Dirk,

Als je hem nog hebt, heb ik wel belang bij de middelste knop met schaalverdeling.
Schaalverdeling zelf heb ik niet nodig eigenlijk alleen de baklieten knop die er op zit. Die van mij is kapot gegaan tijdens transport. Ik had mijn variac op laten sturen, maar waarschijnlijk heeft de postbode de doos een keer laten stuiteren.

Wat wil je voor die knop hebben?

Ik hoor het wel.

Met vriendelijke groet,

Arjan

Variac, goede raad gevraagd

door Dirk @, Stadskanaal, 28.06.2008, 06:16 (5783 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Hallo Arjan,

Ik heb Jan gemaild of hij nog belangstelling heeft voor een van de onderdelen,
zo niet dan mag je de knop uiteraard overnemen.:-|

groet Dirk.

Arjan en Dirk, zie jullie mail

door Jan van weeterloo, 28.06.2008, 06:27 (5783 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Geen tekst

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum