philips b4x61a (Algemeen)

door jarno, 16.06.2008, 16:17 (5815 dagen geleden)

vandaag ben ik met het tweede probleem van mijn philips b4x61a begonnen. het toestel had op geen een golflengte ondvangst. ik heb eerst het schama gedownload. ik ben er vrij vlot achter gekomen dat R6 stuk was. ik moet nog wel even de juiste weerstandjes er bij zoeken maar het toestel speelt wel eerst op een weerstand van een iets te hoge waarde. verder heb ik nog het weerstandje aan de buisvoet van de EM80 buis vervangen.
[image]
[image]
[image]
[image]
nu moet ik nog zorgen dat de druktoetsjes de zelfde kleur krijgen, de schaalplaat bijwerken aangezien het lijkt dat deze ooit iemand om met een foute vloeistof hem heefd schoon gemaakt en de kast nog wat beter op poetsen.

philips b4x61a

door Hans van Kampen @, Voorhout, 16.06.2008, 16:39 (5815 dagen geleden) @ jarno

Hallo Jarno,

Het gaat je heel goed af het restaureren, ik heb ook ooit een weerstandje moeten vervangen (470K geloof ik) op de buisvoet van een EM80 die toen weer leven gaf.

Maar dit van een gekregen planotoestel die ooit in de verkoop gaat vanwege buizenportable verzameling.

Je foto's zijn wel erg grooooooooot, wordt een beetje onoverzichtelijk dat geschuif met die horizontale en verticale balk, heb je geen programmatje om ze kleiner te maken? ik bewonder wel altijd je fotoreportage's Jarno en je vechtlust oude apparaten weer op te knappen :OK:

Veel succes Jarno,
;-)
Hans

philips b4x61a

door Hans Op den Camp @, Leusden, 16.06.2008, 17:14 (5815 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hallo Hans, die grooooote onoverzichtelijke foto's vielen mij ook al op. Maar niet alleen bij Jarno's bijdrage hoor;
Ik zie regelmatig zulke veel te grote afbeeldingen waarbij je moet scrollen op het forum.
Er zijn inderdaad handige programmaatjes gratis te downloaden van internet zoals "fotoresize". In Windows XP
of Vista zal ook wel zoiets te vinden zijn. Dan wordt iemands verhaal ineens veel leuker om naar te kijken.
Maar....... wie kritiek heeft moet ook het goede voorbeeld geven; daarom mijn bijdrage:

[image]

[image]

[image]

Oei....... die laatste foto was een vergissing, maar wel een leuk batterijtoestel ;-) :-P
Groeten, Hans

philips b4x61a

door jarno, 16.06.2008, 17:50 (5815 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

ik heb er wel een programma voor maar ik vergeet meestal de foto's te bewerken. morgen ga ik weer verder met het toestel op de knoppen de zelfde kleur te krijgen. ik moet nog even iets bedenken voor de twee buitenste druk toetsen om deze weer mooi wit te krijgen en mischien pak ik de schaalplaat ook nog wel aan.

philips b4x61a

door Hans Op den Camp @, Leusden, 16.06.2008, 18:15 (5815 dagen geleden) @ jarno
Bewerkt door Hans Op den Camp, 16.06.2008, 18:31

Hoi Jarno, je kunt de drukknoppen misschien schoonmaken met een nylon schuursponsje en als het helemaal niet meer lukt om ze wit te krijgen, dan kun je het beter zo laten. Wit maken met een spuitbus kan ook, maar dat is zo on- natuurlijk.
Maar kijk alsjeblieft uit met het bewerken van de schaalplaat; aan de kant waar de opdruk zit kun je niet poetsen, want dan gaan de lettertjes eraf. Aan de andere kant kun je wel polijsten met koperpoets, Brasso of Commandant 4 en meubelwas.

Wees maar liever blij dat je de buizenradio weer goed spelend hebt gekregen, want echt, ik heb gemerkt dat jij de afgelopen 4 jaar erg veel hebt geleerd over oude radio's. Misschien komt er ook nog eens een radiocursus in Groningen en dan komt het helemaal goed met je Jarno ;-) Veel plezier met de radio hobby, Groetjes, Hans

philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn?

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 16.06.2008, 19:00 (5815 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Matthias Meijer, 16.06.2008, 19:07

Hallo Hans, Jarno,

Ik heb mij al meerdere keren afgevraagd wat nou de natuurlijke kleur is van die jaren 50 kunstgebitten.
Het is mij opgevallen dat vaak de bovenkant van de knoppen wit en vaak dof (geworden?) is, dus het gedeelte dat in het daglicht komt, en de onderkant enigszins lichtdoorlatend en glimmend is (gebleven?).
Dat het een soort verouderingsproces is staat vast, maar welke kant is het opgegaan en wat is de oorzaak. Ik gok van enigszins glimmend transparant naar doffer wit.

Bij de plano's zoals de B5X04A etc. is het een ander verhaal, die knoppen horen ivoorkleurig en niet transparant te zijn.

Ik zou zelf niks doen om de kleur goed te krijgen. Fijn zo laten.

Wat betreft het schaaltje: over het algemeen zijn dit soort schaaltjes beter bestand tegen schoonmaken aan de beletterde kant dan de oudere soorten, maar doe wel voorzichtig. Het lijkt er bij deze schaaltjes op dat er echt een soort plastic achtige verfsoort gebruikt is. Bij de niet veegvaste oudere schaaltjes lijkt het meer een soort witkalk.
Wel oppassen dat je geen agressieve middelen gebruikt. Op een oude schaal van een plano heb ik wel eens wat zitten experimenteren. Gewoon een sopje van afwasmiddel op een doek gaat prima. Met spiritus (en andere oplosmiddelen waarschijnlijk ook) krijg je ook bij deze schaaltjes de belettering er WEL af.

Poetsen van de voorkant van het schaaltje (als je dat bedoelt, Hans) met brasso of ander polijstend/schurend spul lijkt mij niet wenselijk. Maak je het dof mee. De onbeletterde kant kun je prima schoonmaken met een doekje met schoonmaakmiddel (biotex of afwasmiddel, wasbenzine, etc, spuug wil soms ook heel goed helpen).
Als je de bakelieten kast bedoelt, dan kan die als hij dof is uiteraard wel opgepoetst worden met een van de genoemde middeltjes en als afwerking een laagje antiekwas. Bakeliet echter nooit met biotex schoonmaken, daar voorkom je een hoop poetswerk achteraf mee.

Verder nog een tip: ik zie op de foto's dat de onderkant van het chassis nog niet (goed) uitgestoft is. Begin ik altijd mee: eerst al het stof er uit. Kun je meteen beter de waarde van componeten aflezen en goed zien wat je doet. En de boel gaat dan wat minder stinken (stof op warme onderdelen geeft altijd een nare geur vind ik) als je de radio gebruikt. Ik maak ook altijd om die reden de buizen (voorzichtig) schoon met een vochtige doek. Ook hier (nog meer dan voor schaaltjes) uitkijken met de belettering!

EM80 lijkt nog mooi groen licht in te zitten. Zie je niet zo vaak meer als het de originele is.

Groeten,

Matthias

philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 16.06.2008, 20:31 (5815 dagen geleden) @ Matthias Meijer

B4X61A horen ze gewoon wit te zijn.

De verkleuring beide buitenste hebben niets te maken met verouderen, die zijn of ooit vervangen of bij productie waren de witte op en dacht men dat zo op te lossen met de beide buitenste de knoppen uit een andere batch te gebruiken.

Verkleuren kan natuurlijk altijd iets maar deze verkleuring lijkt me niet.

Bij mij zijn ze ook zo wit als maar zijn kan.
B4X61A MG Hamm


Overigens oppassen met schuren en dergelijke.
Vaak verknoei je meer dan nodig is.
SImpel met sopje schoonmaken.
Is het verkleurd dan is dat zo.

De kunststof zit harder in, ga je met de verkeerde middelen aan de gang lost die harder op en zijn je knoppen verknoeid.

D'r wordt zat gesloopt van dat spul dus zoals ik af en toe op de beurs loop, knoppen zat.

Tip; neem 1 knop mee als voorbeeld.
Als je voor die bakken staat weet je echt niet meer of je de goede inderdaad hebt.

philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn?

door jarno, 17.06.2008, 03:55 (5815 dagen geleden) @ Maurice

vandaag ga ik weer verder met het toestel. ik had zelf ook het zelfde idee over de knoppen. ik wou zelf even kijken of ik nog een sloop toestel heb liggen waar ze nog op zitten. maar ik denk dat ik die nog wel heb. wat de schaal plaat betreft die ziet er niet uit. ik vind zelf dat daar wat aan moet gebeuren.
[image]
op de foto is het niet goed te zien, maar zech nou zelf het ziet er eigelijk niet uit. gelukkig zijn de lettertjes gespaart gebleven en is er alleen wat bruine verf opgelost.

philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn?

door Hans Op den Camp @, Leusden, 17.06.2008, 04:02 (5815 dagen geleden) @ jarno

Die schaal is nog wel mooi te krijgen met een watervaste viltstift in de juiste kleur. Of met een fijn penseeltje. Eerst voorzichtig proberen op een plekje dat niet gelijk opvalt.
Groeten, Hans

philips b4x61a schaal plaat

door jarno, 17.06.2008, 07:09 (5814 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

ikben vandaag eerst maar begonnen met de schaalplaat. zoals ik al zij heefd iemand hem ooit met iets proberen schoon te maken.(zie foto)
[image]
ik ben eerst even naar het winkel centerum gegaan en heb een potje nakel lak gekocht die het meeste lijkt op de kleur van de zend schaal. het is nog niet helemaal zo als ik het wil maar lijkt al een stuk beter.
[image]
de schaal plaat moet nu eerst drogen. in tussen tijd ga ik met de druk knoppen aan de gang waar ik al vervangers voor heb:-D . en het chasis + kast schoon maken. als de plaat droog is kras ik het overtollige nagel lak weg met een saté stokje.

philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn?

door Jan van weeterloo, 17.06.2008, 07:37 (5814 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Ik heb mij al meerdere keren afgevraagd wat nou de natuurlijke kleur is van die jaren 50 kunstgebitten.
Het is mij opgevallen dat vaak de bovenkant van de knoppen wit en vaak dof (geworden?) is, dus het gedeelte dat in het daglicht komt, en de onderkant enigszins lichtdoorlatend en glimmend is (gebleven?).


Matthias, ik zal het eens vragen aan een bejaarde tandarts :-D Sorry, kon het even niet laten.

philips b4x61a het eindresultaat

door jarno, 17.06.2008, 08:32 (5814 dagen geleden) @ jarno

ik heb het toestel al weer in elkaar. de schaalplaat ziet er nu een stuk beter uit de druk toetsen hebben de zelfde kleur en hij speelt weer goed op alle golflengtes. en nu het eindresultaat:-)
[image]
[image]
ik ban vandaag wel eerst weer tevreden.ik moet de kast alleen nog op poetsen :-D :MUS: het toestel ziet er in iedergevgal een stuk beter uit.

philips b4x61a het eindresultaat

door Jan van weeterloo, 17.06.2008, 08:48 (5814 dagen geleden) @ jarno

ik ban vandaag wel eerst weer tevreden.ik moet de kast alleen nog op poetsen :-D :MUS: het toestel ziet er in iedergevgal een stuk beter uit.


Inderdaas Jarno, als een honden****** in de manenschijn!:OK: :OK: :OK:

philips b4x61a het eindresultaat

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17.06.2008, 14:33 (5814 dagen geleden) @ jarno

Ziet er stukken beter uit.

en wie gaat nu ook met de neus plat op die schaal zitten kijken...
Vast kom je wel eens een hele mooie schaal tegen.

Maurice

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum