zelf maken precisie weerstanden (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.09.2018, 14:41 (2018 dagen geleden)

Momenteel ben ik bezig aan de reparatie van een TV3 buizentester, het is onderhand een project geworden wat al even loopt want je komt toch nog wel wat defecten tegen, dit keer het probleem van precisie weerstanden in het brug-gedeelte en de deler voor de verschillende bereiken (Gm) waar van de div. waardes niet veel meer klopt.
Het een en ander waarschijnlijk ten gevolge van overbelasting, vaak een buis niet eerst op sluiting getest o.i.d.
Ach, er is de afgelopen 65 jaar natuurlijk toch wel wat mee gebeurd.
Ook was een weerstand van 800 Ω in een vroegere reparatie al eens vervangen door een van 820 Ω, tja dat is 2,5 % onnauwkeurig en dat werkt natuurlijk niet in een nauwkeurige spanningsdeler. :-(

[image]

Helaas kun je weerstanden van 800 Ω, 111 Ω, 89 Ω e.d met een nauwkeurigheid van ca. 0,1 % en iets van 1 W belastbaarheid niet eenvoudig zomaar even bestellen.
Repareren van de bestaande weerstanden kan, maar dan moet je wel een groot assortiment weerstand draad hebben en de materialen om dit te solderen.
Daarom maar zelf maken, deze methode heb ik zo’n 40 jaar geleden afgekeken van dhr. Hornes van de Elmij in Leiden. (Elektrische meetinstrumenten IJk-inrichting, helaas bestaat dit bedrijf niet meer)
We nemen 2 stuks 1 W metaalfilmweerstanden waarmee door middel van parallel schakelen de waarde zo dicht mogelijk benaderd wordt, d.w.z. je moet uiteraard wel onder de beoogde waarde blijven.
De parallel geschakelde weerstanden worden nu in een bankschroefje met schuimrubber bekken geplaatst, een zo nauwkeurig mogelijke Ohm meter wordt aangesloten en met zelfgemaakt “vijltje” de weerstand met de hoogste waarde iets afgevijld totdat de gewenste waarde is bereikt.

[image]

Als “vijltje” doet een houten roerstaafje beplakt met een stukje schuurpapier korrel 400 dienst, voor de het laatste deel neem ik polijstpapier korrel 2400 (autospuiter).
Let wel op, doe dit heel rustig aan want voordat je het weet ben je er doorheen en terug gaat niet meer… ;-)

Probeer ook niet het onderste uit de kan te halen, :CAP: de weerstand uit onderstaand voorbeeld moet 111 Ω zijn, maar die laatste 0,001 Ω nog even weghalen gaat echt niet lukken.

[image]

Direct na het bereiken van de juiste waarde wordt het behandelde gedeelte van de weerstand afgelakt met een likje isolatie lak om het te beschermen en het eventuele opnemen van vocht e.d. tegen te gaan.

[image]

(denk dat blanke nagellak het ook prima doet) en de niet aangepaste weerstand krijgt een likje Tipp-ex (was er vroeger niet) en hierop wordt de waarde genoteerd.

[image]

Zo, de nieuwe weerstanden zijn weer gereed, nu nog iets maken om ze netjes te bevestigen, maar dat gaat ook wel lukken. Misschien dat anderen er ook iets aan hebben.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum