Update 6 ,de monitor werkt ! (Techniek Radio/TV)

door radiowizzard † @, Venlo, 24.07.2011, 17:43 (4684 dagen geleden) @ radiowizzard †

Hallo mede forumleden

Eerst even hartelijk dank aan het Forumbeheer ,met name Otto,die de volgorde van de thread een beetje aangepast heeft.Het onoverzichtelijke was mijn schuld.
Ook even hulde aan Roland Huisman voor de zeer nette manier waarop hij zijn voeding voor het zelfde project heeft gebouwd.Nu de rest nog,ga zo door!!!

Vandaag is de beeld-unit,zeg maar monitor gereed gekomen.Deze is voorzien van een aantal draadsteunen ,deze zijn alle door Ben op maat geproduceerd.Hier wijken wij af van het originele ontwerp,dat geheel bestond uit een zwevende bedrading.De zogenaamde kerstboommethode.
Ik denk dat onze uitvoering wat veiliger is wat betreft kortsluiting,er wordt tenslotte toch met 800 Volt gewerkt.
De condensatoren zijn allemaal eigen producties van nieuwe C’s in oude behuizingen,
De gloeistroomtrafo is helaas ook wat anders geworden als het origineel.Er was niet genoeg ruimte op de buitenbenen van de trafo,om daar nog extra wikkelingen omheen te leggen.Dus liggen nu de wikkelingen gewoon over elkaar met een goede isolatie er tussen.Tenslotte worden alle huidige trafo’s ook zo gewikkeld.Verder staan in het boek alle afbuigplaten verkeerd benoemd,maar met een Muiderkring buizenboek erbij,kom je hier ook wel weer uit.

[image]

[image]

Tevens de beeldbuis DG7-6 omgebouwd van EF50 voet naar P-voet met zijcontact,het zelfde nogmaals uitgevoerd met later gekregen DG7-5.Deze is op de gloeispanning na exact gelijk aan de benodigde maar niet verkrijgbare DG7-1.Heb beide buizen erin geprobeerd maar verschil is niet zichtbaar.

[image]

[image]

De beeldunit voorzien van een 5-pens plug (ex buisvoet) deze komt in de ontvanger in de voet van de stuurbuis voor de neonlamp(nipkow schijf!).
En wat bleek bij het bedraden weer een foutje in het boek,er moet ook nog een massaverbinding zijn tussen beide apparaten.Helaas gaat deze nu dus buitenom.
Na een laatste controle het hele spul aangesloten en er spanning eropgezet.
Er gebeurde helemaal niets,alleen gingen de stabilisatorbuizen op de voeding uit.Wat bleek kortsluiting in een potmeter naar aarde.Deze antieke potmeters waren door mij voorzien van een
nieuwe inhoud en deze bleek verdraaid te zijn bij de montage.Goed,dit verholpen,nu opnieuw inschakelen en weer niets.Sluiting in de helderheidsregelaar in de spanningsdeler voor de scopebuis.
Zelfde probleem dus.
Deze sluiting ook verholpen en er was licht!!!
De zaagtandgeneratoren laten zich prima regelen,de helderheid en de focus zijn ook prima in te stellen.De beeldlijnen lopen verticaal net als bij de Nipkowschijf en van rechts naar links.

[image]

Heb ondertussen een cd gekregen van de Narrow Band TV Association,met geluidsfiles er op om
De beeldzender mee te moduleren.Deze is in stereo.Het ene kanaal is een soort geratel,dit is het beeldsignaal .Het ander kanaal is een bijbehorend muziekje en moet op een andere frequentie uitgezonden worden.Zodat met een tweede ontvanger het geluidssignaal ontvangen kan worden.
Hiermee ga ik komende week aan de slag,de resultaten zullen hier weer beschreven worden.Volgede keer ook weer nieuwe foto's van Ben's vorderingen.Deze moeten ook bijna gereed zijn

Met vriendelijke groet
Theo Okkinga


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum