Hoe goed is een ECC99 nu werkelijk? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.01.2008, 16:08 (5971 dagen geleden) @ Ben Koehorst

De productiekwaliteit van dergelijke buizen is nog niet zo eenvoudig te meten, je komt al snel uit op een steekproef over meerdere batches. Enige 10-tallen stuks heb je op die manier minimaal nodig wil je enige indruk krijgen van de constantheid van een aantal parameters. Bovendien is de ECC99 geen speciale voorversterkerbuis, maar meer geschikt als driver voor een eindtriode.

Het is juist dat de lineariteit van dubbeltriodes uit de jaren '50 door de bank genomen wat minder is dan die uit de jaren '40. Dat heeft te maken met de miniaturisatie en de daardoor optredende tolerantieproblemen. Maar omdat men in de jaren '50 meer tegenkoppeling ging toepassen werd het belang van een zeer goede lineariteit toen wat minder groot. Tegenkoppeling is trouwens ook nu nog steeds aan te raden omdat de emissie van buizen met de tijd afneemt en je meestal niet wilt dat daardoor de eigenschappen van je versterker zich hoorbaar gaan wijzigen.

Philips maakte wel degelijk dubbeltriodes van hoge kwaliteit en met een lage Ri, denk b.v. aan de E188CC en de E182CC. Of je zoiets echt nodig hebt kan ik zo niet beoordelen, ruis en microfonie zijn natuurlijk wel beter dan die van een ECC99.

De geciteerde Engelse tekst wil zeggen dat er t.o.v. de genoemde vervangende buizen (5687, E182CC etc) sprake kan zijn van afwijkende penaansluitingen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum