restauratie bx633a (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 03.03.2009, 22:00 (5570 dagen geleden) @ vyve-moi

C54 werd vervangen zonder resultaat. Zonder c54 is de klank iets scherper maar toch vervormd.

Als het verdraaien van de spoelkern is gebeurd voordat de elco werd vervangen is het resultaat van de nieuwe elco moeilijk te beoordelen. De spoelen zijn dan -vermoedelijk- niet meer juist afgestemd.

Tot mijn grote schaamte moet ik toch zeggen dat ik "geprutst" heb en gedraaid op s38-39 zonder nog te weten in welke mate :-:-( ! ( doe ik nooit meer!!!! )

Spoelen en trimcondensatoren raken niet vanzelf ontregeld. Een defecte of slecht ontvangende radio proberen te "repareren" door aan spoelkernen of trimcondensatoren te draaien is geen goed plan.
Een defect heeft meestal een andere oorzaak zoals slijtage van buizen, verlopen van weerstanden, elektrische lekkage of verlies van capaciteit van condensatoren. En daar spoelen en spoelkerntjes niet aan slijtage of een van de andere oorzaken onderhevig zijn heeft verdraaiing van de kerntjes geen nut.
De echte oorzaak van het defect moet worden opgespoord.

Kan ik de zaak nog recht trekken door een 10.7 Mhz signaal van een andere radio te nemen? ik heb de hele uitleg van Philips service documentatie voor het afregelen met AM oscilator of FM oscilator, maar die oscilatoren heb ik niet !.

De vervorming die nu optreedt kan te maken hebben met een te smalle bandbreedte van de middenfrequentversterker doordat de spoelen niet meer correct zijn afgestemd.
Het door de zender uitgezonden FM-signaal is circa 150 kHz breed. Als de bandbreedte van de middenfrequentversterker door de ontregeling van de spoelen nu nog maar 100 kHz bedraagt ontstaat vervorming. Vergelijk het met een enveloppe van 5 cm dik die door een brievenbus van 4,5 cm wordt gepropt.

Om een middenfrequentversterker af te regelen heb je inderdaad de door de fabrikant voorgeschreven meetinstrumenten nodig of, nog beter, een wobbulator.
Bij gebrek daaraan kan je de spoelen op het gehoor afregelen, er is immers toch al aan gedraaid. Maar onthoud wel dat het een noodmaatregel is.

Nog een tip voor degenen die het draaien aan kerntjes of trimmers toch willen proberen:
Geef vóór het verdraaien met een merkteken aan wat de oorspronkelijke stand van het kerntje of trimmer was. Je kan dan altijd nog terug naar de uitgangspositie.

Meer over FM-modulatie is te vinden bij Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frequentiemodulatie
http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency_modulation


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum