blauwdruk Supersta M III 2W (?) uit nalatenschap zendamateur (Techniek Overig)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 10.04.2025, 15:00 (19 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door Robert Gribnau, 10.04.2025, 15:17

De gemeenschappelijke kathodeweerstand in het schema is niet 135 Ohm maar 125 Ohm. De eindtrap staat daarmee maar weinig in klasse AB ingesteld. Ik betwijfel nog steeds of je dan 18 Watt kan halen maar het zal door de klasse AB instelling wel een stuk meer dan 12 Watt zijn. Veel zal dan ook niet schelen. En "zo'n 18 Watt" zoals je schreef, is wat rekbaar, dus kan ook wat lager dan 18 Watt zijn.

Nog wat over mijn vermoeden dat de eindbuizen in het schema niet 6Y6's zijn maar 6V6's:

De twee anodeleidingen lopen naar een plek waar ook de B+ leiding naar toe loopt van waaruit de schermroosters worden gevoed. Het lijkt er dus erg sterk op dat het voltage op de center-tap van uitgangstransformator (al dan niet extern via een plug) gelijk is aan het voltage op de schermroosters.

Aannemend dat de schermroosterspanning van de 6Y6's 135 V is, zou dan de anodespanning ook tegen de 135 V zitten. Daarmee is het nog niet uitgesloten dat het om 6Y6's gaat maar het maximale uitgangsvermogen zou dan onder de 10 Watt liggen. Daarmee zou de keuze voor 6Y6's toch erg raar zijn.

Uit enkele datasheets voor de 6Y6 (Sylvania, Tung-Sol) volgt weliswaar dat de schermroosterspanning van de 6Y6 hoger mag zijn dan 135 V (tot maximaal 200 V) maar dat hangt dan sterk af van de hoogte van de schermroosterdissipatie. Ik begrijp die informatie zo dat het toegestaan is dat de voedingsspanning voor de schermroosters hoger mag zijn dan 135 V mits deze door voldoende weerstand in de voedingslijnen naar de schermroosters inzakt tot 135 V bij volle uitsturing.

Maar in het schema blijkt van dergelijke weerstand niets. Ook de waarde van 125 Ohm voor de gemeenschappelijke kathodeweerstand wijst sterk op een schermroosterspanning die in het geval van 6Y6's in rust niet veel meer kan zijn dan 135 V (omdat er anders te veel anodestroom gaat lopen waardoor de maximale anodedissipatie zou worden overschreden).

Ik vermoed dan ook sterk dat de opsteller van dit schema bij het schrijven van de letter "V" een klein krulletje aan de onderkant maakte waardoor je er een "Y" in kan zien. Dat krulletje is nauwelijks aanwezig bij de rechter eindbuis in het schema.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum