SAQ (Algemeen)

door Wolfgang @, 30.06.2024, 15:11 (18 dagen geleden) @ Henk Boeijink
Bewerkt door Wolfgang, 30.06.2024, 15:23

SAQ ontvangst, dit keer heel anders.....

Tot nu toe heb ik met moderne apparatuur de Grimeton uitzendingen gevolgd. Omdat deze historische zender nu 100 jaar oud is, wilde ik eveneens een ontvanger met oude buizen bouwen.

[image]

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Loewe “Mehrfachröhre” 3NF.
Deze kwam 1926 op de markt en heeft drie triodes in één glasballon. Het is een rechtuitontvanger voor 17,2 kHz naar het prinzipe anode detector zonder terugkoppeling geworden.

De uitzendingen zijn altijd in CW, dus moet er een hf signaal worden toegevoegd zodat er een toon van 500 Hz te horen is. Dat gebeurd met een aparte oscillator (BFO met de RE084) op 17,7 of 16,7 kHz.

De eindbuis is een RES164 en stuurd een hoorn luidspreker aan. Voor een beterde selectie is er een LC kring op 500 Hz ingebouwd.

[image]

De bedoeling was, de uitzending met een antike morseschrijver op papier vast te leggen, zoals in de tijd van toen! Maar helaas, ondanks herhaalde verzoeken, is het mij niet gelukt zoiets te bemachtigen....
Als tijdelijke oplossing heb ik voor een “Buzzer” gekozen. Deze geeft een harde toon zodra 12 volt gelijkspanning via een relay kontakt wordt ingeschakeld.
De Relay-Unit heeft een RE034 als lf versterker met een verdere LC kring, afstembaar tussen de 400 en 600 Hz. Een RE134 werkt als relay driver. Met de regeling van de neg. stuurroosterspanning laat zich de drempel bepalen.

https://www.youtube.com/watch?v=d0791r2SWbM
In de video laat ik horen dat de morsetekens zonder bijgeluiden worden overgebracht. Wel kunnen storingen en fading soms roet in het eten gooien! Bovendien was de signaal (plus ruis) / ruis verhouding vanmorgen niet best en vanmiddag helemaal slecht.
De antenne is 12 meter lang onderdaks.

Mvg, Wolfgang, PA0FTF


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum