Leader LSG10 is uitgebibberd (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.05.2024, 13:03 (16 dagen geleden) @ gerard

Hoera, de LSG10 is weer in orde. Nogmaals iedereen bedankt voor het meedenken! De vermelding voor de meest succesvolle tip gaat deze keer naar Maurice.

Omdat ik het voedingscircuitje van de counter al eens had losgekoppeld, zonder effect, leek me de tip van Evert Jan een tikje kansloos, maar ik heb toch dat schakelingetje iets compacter gebouwd waardoor de onderdelen wat verder van die spoelen zitten. Uiteraard zonder effect op de brom.
Ik meet en repareer uiteraard met het chassis uit de kast, anders kan ik er niet bij! Maar het probleem treedt al op als het in de kast zit. Het schema dat ik gaf van de LSG10 heeft geen condensator tussen potmeter en uitgang, maar in het toestel zit er wel eentje van 100nF en dit heb ik ook vervangen. (Geen invloed op probleem natuurlijk.)

De methode van Eduard lijkt me heel grondig! Helaas heb ik niet alle nodige spullen in huis en het lijkt me ook nogal bewerkelijk, daarom ben ik blij dat de andere tips tot resultaat hebben geleid.

Het verwijderen van de LF buis maakte geen verschil. Dit is gewoon een 6AR5 zoals vermeld op schema, op mijn website had ik per ongeluk de verkeerde letters ingevuld. De 12BH7 was wel een als Amerikaan vermomde ECC82-dubbelganger, maar uitwisseling hielp niet.

De ontstoorcondensator onder de oscillatorbuis is wel echt heel moeilijk te bereiken, dus ik had Castafiore's tip als laatste bewaard....

Maurice suggereerde vervanging van de diode; even een 1N4007 erin plaatsen gaf wel een iets hogere spanning maar het probleem bleef. Dus toch weer terug naar de oude diode.
Maar de tip om nog eens naar de elco's te kijken bleek goud waard. Mijn eerdere elco-test was het parallel klemmen van een extra elco, wat wel een goede test is voor capaciteitsvermindering, maar niet voor vreemde HF lekken. De elco even los gesoldeerd, andere elco met krokodillen vast, en weg is de brom! Nu heb ik andere elco's onder het chassis gemonteerd, elk met een 220nF condensatortje parallel en mijn probleempje is weg.
Met de nieuwe elco's meet ik AC116V uit de trafo, en dan 106VDC en 72VDC op elco 1 en 2.

Het valt me wel op dat de gloeispanning heel laag is. Er komt maar 5,1V uit de trafo en met het pilotlampje losgedraaid 5,3. Voor de counter betekent dat een voedingsspanning van maar 5,0V wat ongeveer de laagst werkende spanning is. Die lage spanning vind ik wel een beetje vreemd vanwege de hoog oplopende spanning op ons stroomnet tegenwoordig. Maar goed, omdat de groene cijfers van de counter mooi aangeven als het toestel aanstaat, heb ik het gloeilampje maar los laten zitten.
Totale vermogensopname uit het net is 11,2 Watt nu. Met een sluiting in een wikkeling van de gloeivoeding zou dat meer zijn denk ik.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum