Soldeer vraag, (Techniek Radio/TV)

door M. van Dijk ⌂ @, Moergestel, 01.04.2024, 22:08 (16 dagen geleden) @ Jarne

Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij 60/40 met een harskern. Ik geloof ook niet dat je zomaar loodvrije tin mag mixen met de loodhoudende tin in je radio zonder de soldeeroogjes/printplaat netjes schoon te maken. Als dikte gebruik ik voornamelijk 1,5mm en 1,0mm voor wat fijner werk.

Zoals Maarten al heeft aangegeven, S39 is behoorlijk vies spul en hoort eigenlijk niet thuis in de elektronica. Als het vloeimiddel in het tin zelf niet voldoende is (bijvoorbeeld bij het solderen van een chassis, antenne of ander mechanisch onderdeel), zou je ook kunnen overwegen ooit een zak "colofonium hars" te halen bij een labshop, muziekwinkel, kunstzaakje... Werkt fantastisch en maakt ook vrij makkelijk schoon.

Wat loodvrije tin betreft...
Op mijn werk zijn we geforceerd loodvrije tin te gebruiken omdat onze apparatuur aan RoHS moet voldoen. We gebruiken daar een best agressieve industriële flux (chipquick) omdat het anders best lastig is een goede soldeerverbinding te maken. Je zit dan al gauw ook onder een goeie afzuiging, de temperatuur van je soldeerbout ligt dan ook eens stuk hoger en iedere print moet ook goed schoongemaakt worden met isopropanol (bij voorkeur in een ultrasoonbad). We hebben ook al weleens spullen teruggestuurd gekregen waar het probleem uiteindelijk lag bij "whiskers" die het een en ander kortsloten.

Je moet het met een korrel zout nemen, maar ik heb ook van verschillende mensen gehoord dat de flux voor loodvrije tin een stuk schadelijker is voor je gezondheid dan het lood in loodhoudende tin en het moeilijker is om jezelf daartegen te beschermen (sterke afzuiging VS ramen open en je handen wassen). Of er ooit écht goed onderzoek naar gedaan is ben ik niet op de hoogte van.

Persoonlijk ben ik hierom een grote voorstander voor het gebruik van loodhoudende tin. Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.

Groeten,
Mareijn


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum