Vervangen condensatoren Philips 535A (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 22.02.2024, 23:21 (69 dagen geleden) @ rene

Het heeft ietsje meer voeten in aarde, niet alleen de koppelcondensator moet er uit voordat je er spanning op zet.
Keramische of mica-C's (die platte - ook als ze met teer bedekt zijn) laat je altijd zitten. Inderdaad vind je die veel in het HF deel.

Die componententester, tsja. Het geeft wel iets van een indicatie, maar heel vaak worden lekke C's gewoon als een condensator weergegeven hoor. Vaak staat er wel een Vloss X% in beeld. Maar dat is niet echt een gedefinieerde waarde.

Naast de koppelcondensator moet ook zéker de C aan de anode van de eindbuis er uit. Als die namelijk doorslaat, neemt ie je uitgangstrafo meestal mee (kan niet zien hoe die nu precies aangesloten zit). Ook de net-antenne condensator moet onherroepelijk verwijderd worden.

Ook de natte elco's in deze radio moeten zéér zorgvuldig behandeld worden, als je ze niet direct vervangt. "Opstarten" werkt niet voor die dingen. Je moet ze afkoppelen en formeren met een 47k weerstand in serie, op een ca. 250v voeding. Doe je dat niet, dan braken ze vroeger of later hun elektrolyt uit.

Als je die voeding dan toch al hebt (hint: pak even een andere radio er bij, zorg dat die niet met aarde verbonden is, voeg eventueel een stroombegrenzing toe), kan je meteen diezelfde voeding en een amperemeter gebruiken om te zien wat de lekstroom van de elco's is. Persoonlijk neem ik 20 Mohm als de vervangingsgrens als een condensator op hoogspanning staat - bij 250v is dat gelijk aan 0,01mA ofwel 10µA.

Meestal zitten teercondensatoren echter tussen de 200k en 2M ohm. Je kan in het schema kijken of het acceptabel is om zo'n weerstand aan de schakeling toe te voegen. Als er sowieso geen hoogspanning op staat (bijvoorbeeld in het toonregelcircuit, of als de condensator parallel staat aan een vrij laagohmige weerstand) dan kan je overwegen om 'm te laten zitten. Dat doe ik ook regelmatig. Dit is bovendien erg leerzaam omdat je daadwerkelijk begrip krijgt van wat dat stuk van de schakeling nu eigenlijk doet.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum