De laatste WIMA condensator (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 11.02.2024, 15:45 (23 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 11.02.2024, 15:55

Beste forumlezers,

Een paar jaren geleden heb een Grundig TK5 bandrecorder uit 1955 voorzien van nieuwe condensatoren waardoor het apparaat weer perfect speelt. Wat zijn dat toch een oerdegelijke recorders.....

[image]

Onlangs heb ik een zelfde TK5 gekregen van iemand die er niks meer mee deed. Dus was ik er blij mee, al was het alleen maar voor de onderdelen die niet meer voor het oprapen liggen.

Ik was benieuwd of het apparaat nog speelde en na een drupje dunne olie hier en daar begon het oude beestje zowaar weer te draaien en na vervangen van een 100 mA zekering kwam er zelfs nog geluid uit. Alleen erg zacht en dof van klank.

Ik ben maar begonnen met alle WIMA condensatoren te vervangen door nieuw exemplaren. En bij iedere vervangen WIMA begon het apparaat beter te spelen. Alleen de allerlaatste WIMA van 100 pF / 500 V kon ik bij Jukebox Revival niet vinden als gele polyesterfilm condensator.

Gelukkig vond ik een gebruikte keramische 100 pF - 500 V condensator in mijn voorraad, maar daar nam de Grundig helaas geen genoegen mee en bleef het akelig stil....(rood omcirkeld). Vreemd, want 100 pF is 100 pF zo dacht ik.

[image]

Dan de laatste oude WIMA maar weer terug geplaatst en je raadt het al: hij speelde de sterren van de hemel. Dus weer wat wijzer geworden en laat ik het maar zo.

[image]

De recorder speelt inmiddels al weer een paar uur en de meer dan een halve eeuw geleden van de radio opgenomen banden klinken nog steeds prima. Zelfs een oudejaars conference van Wim Kan uit 1963 is nog goed te verstaan:
12 miljoen oliebollen op aardgas..... https://www.youtube.com/watch?v=tcws2pTOsrs

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum