Verschillen tussen Erres KY603 varianten (Techniek Radio/TV)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 17.01.2024, 19:48 (106 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door hoedendoosch, 17.01.2024, 20:25

Ik reageer even op het topic in het algemeen, niet specifiek op de vraag van Gerard.

Een KY603 (KG versie) zal niet zo snel gevonden in het huidige Indonesië gezien de gebeurtenissen sinds december 1957 (Zwarte Sinterklaas).

Ik heb eigenlijk geen idee tot wanneer er Erres radio's verkocht zijn geworden in de archipel, vanaf 1955 kom ik weinig advertenties tegen voor Erres toestellen in Indonesië. Philips had zijn eigen fabrieken in Surabaya en Bandung, maar na 1958 genationaliseerd tot Ralin. Soms werden bestaande toestellen aangepast en verkocht als Erres. Bekend voorbeeld: de KY555A (origineel een NSF 271A).

De KY555A lijkt geassembleerd in de Philips fabrieken in Bandung of wellicht nog als laatste productie in Surabaya.

In ieder geval kan de KY603 nog wel verkocht zijn in Nieuw Guinea (NNG), in die tijd (1960) nog Nederlands grondgebied. In 1962 werd NNG onderdeel van Indonesië als Irian Barat. (Barat = West). Om de benaming "Irian" hier uit te gaan leggen voert te ver. Raadpleeg hiervoor internet.

Erres was in de archipel natuurlijk bekend als Lindeteves / Stokvis. In Jakarta is er nu nog een winkelcentrum met de naam LTC. Dit staat voor "Lindeteves Trade Center". Het staat op de plaats waar vroeger het kantoor van Lindeteves Stokvis stond. Adres: Molenvliet Oost (oude naam). Een zijstraat kreeg zelfs de naam van de firma: "Gang Lindeteves" (Gang = Steeg). Huidig adres: Jl. Hayam Wuruk no. 127. De Gang Lindeteves heet tegenwoordig Jl. Blustru. In deze omgeving is er niets meer wat herinnert aan de oude tijd. Alles wat rest is de oude naam "Lindeteves". Maar wie de geschiedenis kent kan in Jakarta zeker nog e.e.a. vinden. Maar het is wel zoeken met een vergrootglas in het huidige drukke Jakarta. Panas, macet dan berbau, tapi aku suka kota ini :-D

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum