Rheostaat/potentiometer Garrard 4HF platenspeler vraag (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 07.01.2024, 22:09 (113 dagen geleden) @ Devo

Potentiometers of rheostaten voor dit soort toepassingen zijn vrijwel altijd zogenaamde “graded” potentiometers wat natuurlijk de Engelse benaming is en ik er eerlijk gezegd geen goed Nederlands woord voor weet.
Dergelijke potmeters worden in secties gewikkeld met uiteraard verschillende waardes weerstandsdraad om een bepaalde karakteristiek te krijgen.
Ze werden ook veel toegepast in buizentesters.
Wat vaak bij standaard lineaire potmeters vergeten wordt is dat de belastbaarheid altijd opgegeven wordt voor het hele weerstand bereik, gebruik je maar een klein stukje dan daalt de belastbaarheid evenredig mee.
Bij een "graded" potmeter is de belastbaarheid veel beter verdeeld over het regelbereik.
Daarom kiest men indien een dergelijke potmeter bij gebrek aan een origineel vervangen moet worden door een standaard lineaire uitvoering een exemplaar wat veel zwaarder belast kan worden zodat inderdaad een plastic knop er niet afsmelt en je bij een metalen knop je je knuisten niet verbrand als hij wat ongunstig zou zijn ingesteld.

Kan iemand mij verwijzen naar een site voor een goedkopere oplossing dan de dure Ohmite RHS 10 KE.

Een jaar of 3 geleden heb ik voor testdoeleinden een kastje gemaakt met een aantal zwaar belastbare potmeters welke ik bij Radio Service Twente heb gekocht voor zeer redelijke prijzen, ik heb toen een fotootje gemaakt van een stukje etalage waar deze lagen.:

[image]

Hij zit een beetje verstopt achter een exemplaar met een metalen behuizing, maar zoals je kunt zien kostte een 10 kΩ / 40 W exemplaar destijds € 6,95.
Of ze er nog zijn weet ik natuurlijk niet, maar een belletje kan je er altijd aan wagen.

m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum