philipsa3 259 26 doet niks meer (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 31.12.2023, 14:08 (123 dagen geleden) @ roelof post

mijn opa denkt dat er een buis kapot is maar ik denk dat het er twee zijn die kapot zijn.
ik denk dat er buizen kapot zijn met wat draden volgen vanaf de schakelaar

Buizen gaan wel stuk, maar dat kun je vaak niet zien van buiten af. De gloeidraad hoeft niet altijd veel licht te geven en een lamp met een zwarte bovenkant lijkt eerder nog OK te zijn dan "opgebrand".
Als het een zeer oud toestel is en heel lang niet gespeeld heeft, is het ook niet goed om het meteen de volle netspanning te geven. Wat dat betreft kun je in tips en trucs van dit forum vinden hoe je een oude radio voor het eerst na jaren weer opstart.
Repareren zonder radio kennis lukt soms maar in een paar gevallen. Vaak kun je wel terugvinden, welke onderdelen het beste zonder meer vervangen moeten worden. Dat vervangen is een kwestie van nauwkeurig werken en weten hoe je moet solderen. Dat is helaas nog geen garantie dat het toestel dan weer werkt. De fout kan dan het beste door metingen en in dit geval ook het uitwisselen van buizen gevonden worden.
In diverse threads is ook al eens aan het licht verschenen, dat defecte radio's waarin na een grondige restauratie alle onderdelen waren vervangen, niet leidde tot een werkend toestel.
Denken dat iets stuk is leidt meestal tot onnodige vervanging van soms lastig te verkrijgen onderdelen en het resultaat is hoogst onzeker. Een van de forumdeelnemers noemt het wel "achteruit repareren" . Maar een mens is nooit te oud om te leren en met hulp van iemand van het forum gaat de radio zeker weer werken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum