Dit is een Ultra-Audion ontvanger (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 26.12.2023, 11:01 (128 dagen geleden)

Nu met kerst heb ik mijn bouwdoos „Radio-Technik“ van Kosmos gepakt en een ontvanger van gemaakt. Het moest iets worden wat niet in het boekje staat.

[image]

Lee de Forest heeft in 1914 een patent (US 1170881) verkregen voor een ontvangstschakeling, waar men met één spoel -zonder aftakking- regeneratie kan opwekken. Hij noemde het „Ultraudion“.
Het is a.h.w. een capacitieve driepunts oscillator met een virtueele aftakking ergens in het midden van de spoel. Anders zou je geen faseverschil van 180° tussen anode en stuurrooster hebben! De capaciteiten anode-cathode plus stuurroster-cathode spelen een belangrijke rol hierbij. Het was zijn antwoord op de eerder door Armstrong gemaakte uitvinding van een Regenerative Receiver.
[image]
Er zitten twee Radio-Record DM300N buizen in en geven, met een goede hoofdtelefoon, prima ontvangst via de ruimtegolf van Spanje tot Schotland.
De oude Dm300 rond 1930 waren echte ruimteladingsbuizen, maar die van Kosmos na de oorlog geleverden DM300 (N) daartegen zijn anders, met het schermrooster aan de zijschroef! Zie ook het artikel in het RHT Nr.100.

In deze video: https://www.youtube.com/watch?v=eUBX3VraGsU

worden drie zenders ontvangen welke de „5TX-Luzern“ (>Google) opwekt.

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum