Vreemde fout Philips B4x11A (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 03.12.2023, 11:42 (152 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Laurens, 03.12.2023, 11:52

Radio's van deze tijd hebben nog geen AFC en kunnen op FM dus een beetje verlopen. Het is niet vreemd als je iedere paar uur opnieuw moet afstemmen. AFC (automatic frequency control) zorgt er voor dat de radio zich vastzuigt op de zender. Je hebt ook niet dat effect van dat je 3 'ontvangstpunten' hebt van dezelfde zender tijdens het afstemmen. Zonder AFC heb je onder en boven de zenderfrequentie nog een beetje zwakke rafelige ontvangst - met in het midden daartussen de volle ontvangst. Met AFC verdwijnen die plekjes aan weerszijden van de zender, omdat de radio zich op het sterkste ontvangstpunt vastzuigt.

Het kan zijn dat dit effect echter wordt versterkt door een verlopende anodeweerstand van de ECC85. Ook keramische condensatoren kunnen temperatuurgevoelig zijn. Maar om bij die dingen te komen moet je meestal het tunerblikje open maken, en dat is in veel gevallen lastig (hele aandrijving van schaalaanwijzer en permeabiliteitsafstemming loshalen, blikje demonteren, als je aan condensatoren gaat rommelen ook het FM blik opnieuw afregelen enzo).

Mogelijk is het probleem op te lossen, maar zolang je niet ieder half uur op hoeft te staan om 'm terug op z'n zender te zetten zou ik er van afblijven.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum